Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Malou: "Det har varit många kanongäster"

Efter Tio är slut för säsongen och du har Malou-abstinens. Var lugn. Här är programledarens favoritintervjuer.

Malou, i slutet av mars sändes säsongens sista Efter Tio. Vad har varit bäst?
"Det är oerhört svårt att säga. Det är lättast att komma ihåg de inslag som ligger närmast i tiden till exempel intervjun med Leif GW Persson , när Thorsten Flinck lärde mig att spela teater, Fredric Karén som berättade hur han följde sin kompis till en dödsklinik i Schweiz, Ulrika Sandén som berättade vad livet hade lärt henne efter hennes hjärntumör. Hennes erfarenheter om vad som är viktigast i livet gjorde stort intryck på mig och gav mig många tankar om mitt eget liv.

Varje onsdag är nu vidg åt Malous Bokklubb. Vad har varit intressantast?
"Oj det blir svårt. Det har varit många kanongäster. För mig personligen blev det spännande att möta författarinnan Suzanne Brøgger hemma det gamla renoverade skolhuset i Danmark eller Åsne Seierstad hemma i Oslo. Jag tyckte det blev spännande att höra Henning Mankell tala om litteratur eller när vi tog upp den engelska gripande romanen "Innan jag dör" och hade Jennifer Winbergh Kildén i studion som bara 17 år gammal. Hon berättade om hur hon hade upplevt att ha cancer. Sedan hon tvingades amputera benet så trodde hon ingen skulle vilja älska henne. När Micaela chattade efter programmet var det flera som ville träffa henne."

När är Efter Tio tillbaka?
"Vi är tillbaka laddade med bra gäster, teman och författareintervjuer måndagen den 15 september."

Om man har en historia att berätta och skulle vilja vara med i programmet som gäst, vart vänder man sig då?
"Du mejlar man redaktionen på adressen intill. Vi är alltid intresserade av att höra tittarnas egna historier, och det händer att tittare som skrivit till oss intervjuas i Efter Tio."

Cancersjuka Angelica fick kämpa för rätt vård – ”De ville inte ta i mig med tång”

2015 drabbades Angelica Selander av cancer i matstrupen. Läkarna bedömde henne som obotbar och ville ge henne palliativ vård. För Angelica var det inte ett alternativ. Hon ville bli botad och frisk och fick själv slåss för att göra sin röst hörd. Efter flera års kamp fick hon till slut den behandling hon kämpat för. I dag ser man ingen cancer, inga metastaser utan bara några ärr i hjärnan.

Per Schlingmanns kritik mor regeringen: ”Obefintlig vilja att idka självkritik”

I statsminister Stefan Löfvens tal till nationen den 22 november var budskapet tydligt: "Människors hälsa och liv är i fara". Det lät nästan som ett tal till ett land som befinner sig i krig. Och frågan är vilken effekt ett sånt här tal har? Det ska vi filosofera om i dag tillsammans med Amad Olwan, imam, och Per Schlingmann, PR-konsult och författare.

Mikael Tornving avslöjar sitt drömyrke: ”Handlar om ekonomi”

Han har varit reseledare på Playa del Sol, Parlementet-politiker, spelat polis i Johan Falck-filmerna, och nu ambassadör i Mexiko. Han är utbildad management-konsult. Och så jobbar han inom Försvarsmakten. Skådespelaren Mikael Tornving berättar om sin karriär och vad han drömmer om i framtiden.

Fredrik Steens kamp för sonen har pågått sedan förskolan: ”Panik och klump i magen”

Från hemmasittare till skolsmart. Fredrik Steens tioåriga son som gick i åk 3 har ADHD och det har varit en svår resa ända sen förskolan. Hoppet kom med den nya biträdande rektorn Susanne Norman. Enligt ett test hade pojken en kunskapsnivå som motsvarande åk 7 till 9. Nu går han delar av undervisningen i en åttondeklass och har fått tillbaka motivationen att gå till skolan.

Anja blev långtidssjuk i covid-19 – har fortfarande konstiga smärtor

Anja L Sundberg var sjuk i covid-19 i tre månader och får fortfarande konstiga skov av värk i sina blodkärl. Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist Karolinska, är den läkare som tar emot långtidssjuka och som inom kort hoppas starta ett forskningsprojekt på denna aspekt av sjukdomen.

Henrik fick felaktigt diagnosen Alzheimer: ”Bara snurrade i huvudet”

Journalisten Henrik Frenkel blev felaktigt diagnosticerad med Alzheimer. Att få fel diagnos inom kognitiva sjukdomar är vanligare än man kan tro. Överläkare Madelene Johanzon är ordförande för utredningen Vårdförlopp Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom och berättar vad som behöver göras.

IVA-sjuksköterskans rapport inifrån sjukvården: ”Folk mår dåligt”

Antalet coronapatienter fortsätter att öka på sjukhusen. Och bland landets vårdpersonalen finns en stor oro över att vi är på väg mot en lika tuff situation som i våras. Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson ger oss en lägesrapport inifrån sjukvården, och psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg gästar studion för att ge råd om hur man hanterar oro, ångest och isolering.