Robert Collin: "Svenska politiker fattar ingenting"

Aftonbladets motorexpert Robert Collin chattade med tittarna under Nyhetsmorgon. Han tipsade om schyssta bildäck och gav våra politiker en verbal snyting.

Kenny: Hej robert va betyder "z" på mitt kinesiska sommardäck?
Robert Collin: Att du får köra extremt fort, d v s att däcket ska klara extremt höga hastigheter, över 250 km/tim. Men gör det inte! Livsfarligt. Och förbjudet...

Birgitta: Är det sant att ett dyrt continentaldäck (sommar)till en saab9,5 endast kan hålla 3000 mil. Vi kör lugnt. Har talat med continental Sverige och de säger att däcket kan hålla mellan 500-5000 mil
Robert Collin: Jo då, många findäck har mycket kort livslängd. De är optimerade för grepp, men inte för livslängd.

June Eriksson: Vilken småbil i 100 000kr klassen rekommenderar du?
Robert Collin: Citroën C3 är mycket bil för pengarna. Nya Hyundai i10 är också prisvärd, men saknar antisladdsystem. En bra bil för den som mest kör i stan.

Magnus: Hej! Jag har dubbfria däck på min bil, ska resa till skåne denna helgen och sen upp till norrland om 2 veckor, hur skall jag göra? Neråt är det torrt men uppåt kan det vara snö. Jag har en chevrolet transport och familj med 4 barn...
Robert Collin: Ta det lugnt, så går det nog bra.

bengt andersson: Hur länge skall Vägverket med Clas Tingvall i spetsen få hålla på och "korka igen" våra vägar. Vi som kör i jobbet måste rätta oss efter traktorer, pensionärer, vägmaskiner, rädda gamla damer osv Vejrarna, kamerorna, hastighetsböterna tillsammans är en katastrof
Robert Collin: Vajer och pensionärer får du nog vänja dig med. Hastigheterna kanske vi kan göra något åt.

Torsten Bodin: Varför är det så svårt att hitta sommar däck med vit sida ? just nu har jag ett amerikanskt däck som hetter General
Robert Collin: För att det är omodernt. Men just us-däck har modeller med vita däcksidor. Läckert!

Roland Frödin: Kommer det ombyggnadssatser för etanol till bensinbilar framöver ?
Robert Collin: Säkert. Men frågan är hur intressant deet är. Har fortfarande inte hört om de bilarna blir miljöklassade.

arja: Har en RAV4-01 som gått 27.000 mil och har alltid servat den på Toyota. men stora servicen kostade 7.500 kr. Kan jag gå till en annan,icke märkesverkstad utan att bilen sjunker i värde?
Robert Collin: Du har varit tapper med din (dyra) märkesverkstadsservice. Kanske tappar bilen en aning, men du tjänar pengar under tiden. Det väger upp mer än väl.

Darek: Volvo tappat 10% i försäljningen hörde vi igår. Inga konstigheter när bensin- och diselpriser stigger så mycket. Varför har Volvo så dåliga, törstiga och oekonomiska motorer? Inga pigga bensinare eller dieslar som t. ex VW 1,4 turbo 140-170hk eller bra diesel typ dubbelturbo 1,4-1,9 som skulle ha 120-190hk. Var är hybridbilar?
Robert Collin: Alla tappar i Europa i år, dåliga tider. Och för Saab gäller ju att de inte har nbågra nya modeller. Men viull du har en snål Volvo? Kolla V70 med nya grymt snåla 2-litersdieseln.

HeleneHe: Hej! Ska om 2 v hämta ut en ny Saab 9.3 och har en fråga om vinterdäck. Ska jag ta dubbade eller odubbade däck. Jag bor i Södertälje och kör ca 1500 mil om året, 90% stadstrafik och 1-2 skidresor till Idre med omnejd på jul/sportlov. Hur ska jag tänka vid val av däck? Köper dem via Saab när jag hämtar ut bilen.
Robert Collin: Jag själv kör ALLTID med dubbdäck. Det är som för att alltid vara beredd på det värsta.

Glenn: Ger V_mönster mer däckljud än andra? Hur är det med grepp i väta? Mvh Glenn
Robert Collin: Nej.

Magnus: Man får numera som bekant svänga "vänster" i högerfilen i en cirkulationsplats. Om skyltningen innan cirkulationsplatsen visar att man ska ligga i vänsterfilen för vänstersväng, vad gäller då?
Robert Collin: Polisen, domstolarna och Vägverket har tydligen lite olika uppfattning. Jobbigt är ordet! Mitt tips: Ha alltid råkoll.

Kristofer: Är det lagligt att köra till verkstad för byte till sommardäck efter 1:a maj då jag har dubbdäck?
Robert Collin: Ja

Bo Wallman: Varför uttalar du inte "Michelin" korrekt. Skulle du ha uttalat ett engelskt namn lika fel, så hade du gjort bort dig. Det heter faktiskt "Micheläng" (med betoning på sista stavelsen). Bokstavsförkortningar - CIA, BBC, FBI - skall däremot uttalas på svenska, inte engelska. Vänliga hälsningar! Bo Wallman
Robert Collin: Jag talar perfekt franska utan brytning (gör du det?). Därför uttalar jag Michelin som det stavas. På svenska.

Eriksson: Du sa i tv att dubbfria däck vingliga jag har för första gången sådana däck men inte haft sådana besvär, jag har kört mycket varit yrkesförare i många år har bromsat för barn utan problem
Robert Collin: Vad fint!

Jörgen: Jag köppte en för 3.500:- 2003 den har gåt igenom 7bes utan ammarkningen DEt är väl bra Jag är en gammal bil mekanike som har kört myket bill och däck De bästa däcken är Miselin stål. Vilka däck skall jag använda för däck till min volvo-85-740 Jag vill ha tag i biliga däck var får man tag i det? Är det bra att köpa på däck olanj på nätet
Robert Collin: Tumregeln är ju - äldre bil? Kompensera med bättre däck. Fast det är ju dyrt... Mitt tips: Välj en svensk regummering från någon av de stora tillverkarna

Annelie: Tittade precis på din "sågning" av de billigare däcken. Min bil rullar just nu med Kleber Dynaxer HP2, även det ett billigt märke. Har du någon erfarenhet av dessa? Blev lite orolig... Har jag varit dumsnål?
Robert Collin: Kléber ägs av Michelin och är helt ok, rätt däck för rätt pengar.

Frasse: Robert vad tycker du om Porsche cayenne
Robert Collin: Yja, vad ska jag tycka om en racer-jeep? Känns väl inte helt rätt i tiden.

Erling: Har istället några påstående som du borde beakta. 1. Det är väl ingen som lägger på ett sk friktionsdäck på våren. Därför är en bromstest med nytt friktionstest irrelevant. 2. Säg att man normalt kör med friktionsdäck tre säsonger och däcket då är halvslitet eller något mer. a. Då är ju lamellerna som du jämförde med radergummit på högkant bara hälften så höga och orsakar inte det svaj som du hävdar. b. Enligt min mening är det bättre att köra slut på det sk friktionsdäcket på sommaren när däcket har blivit halvslitet. Det är väl bättre än att fortsätta att köra med ett slitet vinterdäck i vinterväglag, eller hur.
Robert Collin: Pest eller kolera? Ett dubblöst vinterdäck, köpt i december, som kanske bara rullat 400 mil är fortfarande som nytt. Och extremt instabilt.

Arne Eriksson: Har blivit rekommenderat att köpa ett sommardäck som heter Hankock. Är detta bra eller uselt?
Robert Collin: Ett koreanskt märke som på senare år blivit ruktigt bra - på sommardäck. Men undvik vinterdäcken.

Britta Hill: Hur kan du förkasta "åretruntdäcken" utan dubbar ? Har kört dubbfritt i ca 10 år. Jättebra. Har du inget miljötänk? Om man kör försiktigt utan rivstarter, girar eller häftiga gaspådrag går det alldeles utmärkt med dessa odubbade däck.
Robert Collin: Jag vet många som säger att det går bra att köra utan säkerhetsbälte. Bara för att de inte krockat. Men bra?

PÄR UPPSALA: ÄR DET RISK ATT DÄCK SOM MAN KÖPER PÅ NÄTET EJ ÄR GJORDA FÖR DEN SVENSKA MARKNADEN
Robert Collin: ja

Tina: Vi ska köp ny bil, har bestämt oss men har 2 alternativ. Antingen en skoda octavia rs-04 som gått 7000 mil lr en saab 95 -04 med samma motor som gått 14 000 mil. Båda har fullständig servicebok coh håller likvärdigt skick. Vilket val hade du gjort? Det är samma pris för dom.
Robert Collin: Två fina bilar. Ska ni ha folk i baksätet så väljer jag Saaben. Octavias baksäte är tunnt och liknar en kyrkbänk. Men ni får lite billigare ägarkostnader. Ni väljer.

Frasse: hur ska man veta vilka höghastighetsdäck som är bra
Robert Collin: Läs biltidningarnas däcktester.

Abildgaard: Ett dubbfritt vinterdäck nedslitet till 3 mm går väl bra att köra som sommardäck?
Robert Collin: Nej. Du har extremt dåliga egenskaper vid vattenplaning ochj allmänt dålig stabilitet. Gummit är inte gjort för våt asfalt. = Långa bromsstäckor.

Ola: Jag hatar vägljud, finns de nogot däck som går tyst .
Robert Collin: visst. Kolla däcktesterna.

Kjell Reinwalds: Hej varför är det ingen pil på sommardäck som vinterdäck spelar det ingen roll på sommar däck hur man sätter dom
Robert Collin: Utan pil kan du sätta på däcken som du vill.

Robert: 215 55 16 är ju en ganska vanlig däckdimension idag, varför är det så mycket dyrare. 225-17 och 205-16 är ju ofta 500 spänn billigare när det gäller märkesdäck, varför är det så? Det kan ju inte va dyrare att tillverka.
Robert Collin: Tillgång och efterfrågan?

Glenn: Glenn: Vad är det för fel på Ford mondeos 04 karosser? rostiga redan efter 2år!!!
Robert Collin: Trist. EN del tillverkare experimenterade med "miljövänliga" lackmetoder. Vi ägare är försöksråttorna. (men vilka är de egentliga råttorna?)

Örjan: Hej robert! tänkte bara höra vad 91W står för på min continental??
Robert Collin: 921 är en belastningskod, hur tung bil klarar däcken. W är en hastighetskod, över 240 km/tim.

Mattias: God morgon Robert! Jag undrar om du kan ge en rekommendation på ett tyst och komfortabelt däck oavsett pris. Jag kör en Accord 2.4. Med 205/55 r16.
Robert Collin: kolla tidningarna däclktester.

Roland Frödin: Varför står utvecklingen av solskydden på stenåldersnivå , hur många går tex. att sänka för korta förare ?
Robert Collin: Citroën C4 Picassor har gjort det du efterlyser. Men jag håller med, en del praktiska grejer utvecklas aldrig.

Darek: Vilka dimensioner av 16" och 17" sommardäck passar till min Volvo 960 -96?
Robert Collin: kolla bilens regbe¨vis eller instruktionsboken.

Håkan: Jag drar husvagn under sommararen , vad ska man välja för däck Har fått ett förslag på Bridgestone TURANZA ER 300 är det något däck du kan rekommendera
Robert Collin: Till husvagnen? Inte en susning.

Mats: Hur e säkerheten om man har olika fabrikat fram respektive bak? Mvh matz
Robert Collin: Det kan gå bra, men det kan lika gärna gå dåligt. En del däck har egenskaper som inte passar så bra ihop. Men det är, tyvärr, tillåtet.

Jonas: Jag har en Ford anglia -61 varför är det inte krav på vinterdäck på gammla bilar?
Robert Collin: Av omtanke om veteranbilsägarna. Det blir för dyrt, tycker man.

Ulf Smedh: Vet du varför en ny dieselbil med partikelfilter har tre gånger så hög fordonsskatt som en motsvarande bensinare
Robert Collin: För att svenska politiker fortfarande inte har fattat någonting.

Eva: I Polen kör man bil mycket på gas, Fins den möjlighetn i Sverige ?.Man måste installera lite grejor i motorn för att det ska funka. Är det lagligt att göra en sån instalation i Polen och köra bilen i Sverige ?
Robert Collin: Det finns en del gasbilar, och fler kommer. Gase finns längs Västkusten, i Mälardalen, Stockholm, Linköpibng, men norr om Stockholm är det stendött.

Nils: Hej! Vi har regumerade sommardäck med bra mönster, men det har bildats spricko runt slitbanan. Håller däcket eller kan slitbanan lossna? MVH Nils
Robert Collin: Sprickorna verkar inget vidare. De kan vara farliga. Är däcken gamla? Är det en garagereggumerare som varit framme så akta dig.

kale: om man har ett biltransport släp som man får lasta 2000kg på ska man ha nå speciela däck då ?
Robert Collin: Däcken ska klara fordonets/släpets totalvikt.

Jonas: Varför får man inte tona framrutorna men man får ha solbrillor på sig? Sen varför är det ingen lag på vinterdäck på en gammal bil som min Ford anglia ifrån -61?
Robert Collin: Solbrillorna tar du väl av dig när det är moln eller mörkt ute. Svårt med solfilmen.

Kristofer: Krävs det ombesiktning av bilen om man byter ut främre bromspaket (större skivor+ny caliper & större belägg)
Robert Collin: Alla ändringar av bilen kräver ombesiktning.

June Eriksson: Hej jag skrev in tidigt men det kom inte med. Vad kan du tipsa om billiga bra däck till en ford fiesta-00.
Robert Collin: Riktigt billiga, men samtidigt hyfsade egenskaper, får du med svenska regummeringar. Posten kör AGI på alla sina brevbärarbilar. Ett billigt och bra val.

Jenny: Har hört att det är olika rekommendationer beroende på om det är airbag eller inte fram för barn. Stämmer detta och iaf vilken längd (utan bilkudde) gäller fram? För om barnet fortfarande har bilkudde ska det väl inte sitta fram alls?
Robert Collin: De flesta kräver 150 cm längd för att sitta fram med krockkudde.

Atti: Jag har en Golf III -98 som gått 9960mil och har originalsommardäcken kvar. De slits ut nu i år . Vilket märke är bäst. Min man hävdar att billiga däck är lika bra som dyra men jag tor inte på det. Tror att Michelin är bra. Vilket däck rekomenderar du mig samt vilken storlek.
Robert Collin: Michelin är alltid rätt val. De vinner sällan våra tester, men har ALDRIG några svagheter.

Urho Siponen: Har köpt 4st. sommard. SAVA intensa 195x60x15 för 2500kr.Är priset OK? och varifrån kommer däcken???
Robert Collin: Priset är ok, däcken hyfsade. Sva är ett dotterbolag till en av de stora tillverkaren, ett så kallat second brand, som är lite billigare och - lite sämre.

Glenn: Glenn: Vilka stommar använder man till regummeringar i Sverige? det borde ge svar på vilka däck som är av bättre kvalité
Robert Collin: Förr användes BARA Michelin. Nu är listan längre. Mern Michelin anses fortfarande som de bästa stommarna.

Hasse: Hej Robert. Har fått ett erbjudande om att köpa Goodyear Eagle F1 däck men det verkar som om dom slits väldigt snabbt. Kör en Saab 9-5 aero. Känner du till dom däcken? Är dom bra??
Robert Collin: Slitstyrkan är kanske inte främsta egenskapen. Men herre gud, köp.

Anonym Boråstje: Hej, Robert! Ska jag tanka däcken med luft eller kväve?
Robert Collin: Det där kvävesnacket är bara nys.

Mikaela: Vi har precis köpt en Audi A4 Quattro och fått höra att det absolut måste vara lika däck runt om, för att quattron inte ska bli förstörd. Stämmer det? Fyra olika sommardäck, fräscha, följde nämligen med, så vi undrar om vi ska köpa fyra nya?
Robert Collin: Jo, mänga bilar med fyrhjulsdrift är känsliga för olika däck fram och bak. Framförallt om däcken har olika omkrets.

Jörgen Andersso: Mitt val står mellan Saab 9/3 kombi och Audi A4 kombi. Vilket val tycker du är bäst?
Robert Collin: Nya Audi A4 är drömmen, slår det mesta. Men den gamla är inte lika rolig. Saaben kör jag gärna, ävben om kvalitetskänslan inte är som audi. Och nu - tyvärr är tiden ute. Det liger MASSOR med obesvarade frågor i kön. Lessen. Vi måste bryta. Men vi hörs igen. Robert

Här käkar Steffo rekvisitan

Floristen tipsar om hur du får tulpanerna att stå länge, men Steffo är mer intresserad av att äta blommorna.

Efter samtyckeslagen infördes har domar för våldtäkt ökat med 75 procent

De senaste åren har lagarna på sexualbrottsområdet stramats upp och sedan samtyckeslagen infördes 2018 kan man se en markant skillnad på antalet domar för våltäkt som ökade med 75% enligt en studie från Brottsförebyggande rådet. Juristen Dona Hariri går igenom hur lagarna ser ut på sexualbrottsområdet.

Corona knockar kampsporterna: ”Betalar verksamheten ur egen ficka”

Pandemin har knockat Sveriges kampsporter så hårt att det nu handlar om ren överlevnad för klubbar med uteblivna intäkter. Och samtidigt som bidragshjälpen är begränsad släpar verksamheterna på dyra hyror som tvingar dem att ta från egen ficka. Thabo Motsieloa och Peter Lööf, båda ordförande för kamsportsklubbar i Stockholm berättar om den tuffa fighten mot pandemin.

Smördeg utan smör - här är årets matbluffar

Vi är många som dagligen luras av producenter om vad deras produkter egentligen innehåller. Vad sägs om smördeg utan smör och svensk honung som kommer från Kuba till exempel? Nu presenterar konsumentföreningen Äkta vara årets finalister i tävlingen som ingen vill vinna, nämligen Årets matbluff.

Fredagsmaten: Om vi inte tar oss till Italien – får vi ta Italien till köket

Isabella Morrone visar vägen till lättlagade italienska smaker i köket. Bland annat så handlar det om bruschetta som tillagas på grillat bröd, men också hur du ska tänka när du tillagar den perfekta risotton. Maya Samuelsson har valt dryck till som överraskar inte minst morgonens kock. Recepten hittar du på Köket.se