Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Foto: Grafik: TV4

Billig äldrevård med hjälp från skatteparadis

Riskkapitalägda vårdbolag tar över allt mer av äldrevården i landet. Aleris, Carema och Attendo Care äger över hälften av den privata äldrevården. Men hur gör bolagen för att konkurrera ut små privata företag? Kalla fakta har hittat en förklaring i skatteparadisen.

Uppdaterad: Publicerad:

En allt mer åldrad befolkning anses vara ett växande och dyrt problem för Sverige. Omkring 80 miljarder skattekronor används årligen för att ta hand om våra äldre. Vad få känner till är att drygt hälften av den privata äldrevården de senaste åren tagits över av tre riskkapitalägda vårdbolag, Aleris, Carema och Attendo Care.

Äldreomsorgen het för riskkapitalister

Riskkapitalbolag har som affärsidé att köpa företag, effektivisera dem och sälja dem vidare med vinst efter i genomsnitt fyra och ett halvt år. Just nu är äldreomsorgen en het bransch. Sammanlagt drivs 188 äldreboenden i landet av Aleris, Carema och Attendo Care och ägarna hoppas på god vinst när vårdbolagen säljs vidare.

Underbemannade äldreboenden

Många anställda på Attendo vittnar om att boenderna som de har jobbat på varit underbemannade. Baggeby gård på Lidingö utanför Stockholm, drevs av Attendo Care fram till januari i år. När personalen påpekade att de hade för mycket att göra fick de höra att de skulle jobba mer effektivt.
– Det var ju hemskt. Det är klart att det blir större risk när man är stressad och kanske kan bli slarvfel och sådant, och det var man ju rädd för då, säger en undersköterska som vill vara anonym.

Lex Maria-anmälningar och vanvård

Sammanlagt har Attendo fått 28 Lex Maria-anmälningar, medicinska anmälningar till följd av vanvård.

En av de pensionärer som bodde på Baggeby gård var Margareta Borgelins far. Personalen hann inte med honom och till slut slog personalen på ett rehabcenter larm – hans bandage på armar och ben hade inte lagts om på fjorton dagar. Misskötseln av Margaretas far blev droppen - sedan januari i år är Baggeby gård åter i kommunal regi och Attendo Care har sparkats ut. Nu har personalstyrkan nästan fördubblats för att utföra samma vård

Ägs av fonder i skatteparadis

Men det handlar inte bara om personaltäthet när Attendo konkurrerar ut andra vårdbolag.
Kalla fakta kan avslöja att Attendos huvudägare Industri Kapital som har kontor i Stockholm trots detta ägs ifrån bolaget Augustas i Luxemburg som i sin tur ägs av Industri Kapitals fonder i skattepardiset Jersey.
– Det är ju bara en fiktion att man har verksamheten baserad på Jersey, i själva verket så är ju bara Jersey en sluss. Målet med det är ju att slippa att skatta i det land man är verksam, säger författaren och journalisten Gunnar Lindstedt, som har granskat riskkapitalbolagen.

Kommunen känner inte till ägarstrukturen

I Linköping ligger äldreboendet Bantorget. Nu drivs boendet av Berzeli vård och omsorg, som personal inom äldrevården har startat. Men nästa år går avtalet ut och då finns risken att ett riskkapitalägt bolag tar över. I Linköpings kommun har Attendo Care redan tagit över flera psykiatriboenden. Men Jan-Willy Andersson, ordförande i Linköpings äldrenämnd, har ingen aning om att bolagets ägarstruktur eller att skattepengarna i förlängningen går till skatteparadis
– Men det är ju faktiskt så att vi är intresserade av att få äldreomsorg i Linköping. Och det är det som är viktigt för oss, säger han till Kalla fakta.

Attendo Cares vd Henrik Borelius har blivit mångmiljonär på bolaget. Men han vägrar att ställa upp för en intervju i Kalla fakta.

Reporter: Erik Palm
Programledare: Peter Lindgren
Redaktionschef: Susanne Edmark

Maja Lundbäck