Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussion...

Titta på TV4 Play
Sociala medier:

Eva Sanner: "Lusten kommer och går"

Eva Sanner har skrivit boken "Kåt, glad och tacksam" som handlar om sex och kärlek, eller bristen på just det. På söndagen var hon med i Nyhetsmorgon, och efteråt chattade hon med tittarna på tv4.se.

Uppdaterad: Publicerad: Foto: Foto: TV4

Moderator: Nu är Eva strax på plats!

erik: vilken ställning är vanligast?
Eva Sanner: Det finns egentligen bara sex ställningar - och allt utöver det är variationer. De flesta varierar och prövar lite olika.

Sara: Hej Eva! Hur ska man välja mellan en partners utseende och personlighet? Det är nämnligen så att jag älskar min kille som jag varit tillsammans med i 2 år, men ibland kan det kännas som om jag skäms på något sätt när vi är ute bland folk? Är det något man kan ändra på?
Eva Sanner: Jag skulle vilja säga att utseendet förändras med åren - alla blir äldre och rynkigare... Men en människas personlighet brukar mogna och blir i alla fall inte sämre. Fundera över vad det är hos dig som gör att du skäms över honom. Trivs du med honom, varför bry dig om vad andra tycker? Lycka till!

Rebecka: Vårat sexliv har gått från att vara superaktivt till typ 2 gånger per år. Vi kramas och pussas mycket och vi är jättekära. Vi försöker prata om lösningar men vi hittar inte dit. Är förhållandet i kris om man inte har mer sex?
Eva Sanner: Om båda är nöjda med hur det är, så tycker inte jag det är någon fara. Men om någon av er saknar mer sex och erotik, så kan förhållandet bli sårbart - det kan ju dyka upp någon annan som är intresserad. Det kan vara värt att fundera över varför lusten har försvunnit - är det inte lika spännande, är ni trötta eller är ni för vana vid varandra helt enkelt? Kanske ni till och med skulle vara ifrån varandra då och då för att bli mer intresserade igen.

Lena: Har ett sk förhållande med en man som gärna har sex med andra och tycker inte detta är konstigt. Han har varit gift så länge i ett äktenskap som varit dåligt och vill leva fritt och för dagen. Att sex är ett behov som vi ska njuta av så mycke som möjligt. är också skild, mitt ex vill gärna prova igen men jag söker också nåt mer än vänskap som vi har. Sexet är perfekt med den nuvarande men känner mig ibland tveksam om jag gör rätt. Har mycket starka känslor för honom men vågar inte säga nåt för han vill inget fast förhållande ha. " du kan tyvärr inte få HELA mig " säger han men att han tycker om mig, jag är tydligen hans bästa sex! Vad tycker du jag ska göra, säga?
Eva Sanner: Jag tror att du behöver säga till mannen du har ett förhållande med hur du vill ha det. Om du vill ha honom för dig själv så är det så du vill ha det. Vill ni olika saker så är det något ni behöver diskutera. Kanske du behöver säga till honom att han inte kan få dig om han inte ger sig helt till dig? Är du hans "bästa sex" varför vill han vara med andra? Jag tror att ni kan fördjupa relationen men han behöver stänga sina "nödutgångar". Annars blir förhållandet obalanserat, vilket jag tycker ditt brev tyder på. Lycka till!

nybliven mamma: Vi har en dotter på 7 månader och sedan förlossningen har vi endast haft ses en gång. Jag är frustrerad och längtar efter vårt underbara sexliv. Det känns som vi kommit bort från den närheten, och bara pussas nån gång per dag i stället. När jag tar initiativ så drar han sig undan, och jag känner mig ganska oattraktiv och oälskad. Jag har försökt prata med min sambo om detta, men han verkar bara känna sig pressad och säger att lusten helt enkelt inte är så stark nu. Ska jag vänta ut honom och låta honom ta initiativet eller måste vi kunna prata om det för att "komma igång" igen? Tack på förhand!
Eva Sanner: Att få barn är bland det svåraste ett förhållande kan "råka ut för". Det tar tid att komma tillbaka. Det låter som om ni behöver tid att vara tillsammans och njuta, kanske inte främst sex utan också andra saker. Du behöver nog också berätta vad du saknar och fråga om din partner är villig att gå dig till mötes i detta. Lusten försvinner av en anledning och finner ni den, kan ni arbeta med förhållandet. Men båda måste hjälpas åt.Lycka till!

Seires: Hur många moderator finns det?
Moderator: Det finns en moderator.

Agneta: Är kvinna och 55år.Lever nu tillsammans med en man sedan 10 år och de första 5-6 åren hade vi ett bra sexliv,men nu har jag tappat lusten och undrar varför det blir så? Vi älskar varandra och vill varandra väl. Jag tror inte att det beror på min ålder eftersom jag varit gift tidigare och det var samma sak i mitt äktenskap. Trodde då att det berodde på barnen och att kärleken svalnat, men nu är det inte så. Vad ska jag/vi göra.
Eva Sanner: Lusten kommer och går, men när den försvinner beror det ibland på något som skett - antingen i förhållandet eller inom den som förlorat lusten. Fundera över om du känner dig älskad, uppskattad och förstådd av din man. Och om du behöver någonting som du inte får i förhållandet - kanske behöver du bara lite mer utrymme för dig själv ibland så att ni kan mötas igen med ny energi. Kommunikation på ett ärligt och icke-dömande sätt är ofta en väg till större förståelse. Lycka till!

terese: Hur kommer man i kontakt med dig ang par rådgivning?
Eva Sanner: Via min hemsida www.evasanner.se

JZ: Vad gör man om man gång på gång pratat med sin partner om att man inte tycker att sexlivet fungerar, men upplever att partnern fortfarande inte tar intiativ trots "löften" om en förändring?
Eva Sanner: Om du berättar vad du behöver och inte får det, om du själv också gör ditt bästa för att relationen ska bli så som du längtar efter och om du verkligen har visat din partner uppskattning, kärlek och trofasthet - och det ändå inte fungerar, då kanske du ska fundera över om det är något annat som inte fungerar som det ska? Vi kan aldrig kräva sex och intimitet av den andre.

Jane: Kan din bok hjälpa en stressad småbarnsmor, 2 och 4 år gamla, att pressa in sex och intimitet i schemat om man totalt har tappat lusten?
Eva Sanner: Ett stressfyllt liv är bland det mest erotikdödande som finns. Småbarnstiden är den svåraste tiden och därför behöver man vara extra smart och hitta lite tid här och där så att det ändå blir tid för möten. Lusten försvinner också när vi känner oss missförstådda och oälskade i förhållandet - kanske är det någonting ni behöver ändra hemma, när det gäller hur ni fördelar hemarbete, ansvar för hem och barn? Tips: låt ett par kompisar ta hand om era barn en helg och stanna hemma bara ni två. Mer såna tips i boken. Lycka till!

Anna: Hej!
Jag undrar vad du tycker om att det skrivs så in i fasen fel i tidningar som slitz m.m om hur tjejer vill ha det i sängen m.m Det var en ung kille som skrev in och frågade vart man ska spruta sin sats när han kommer, kvinnan i tidningen svarade "självklart i munnen" Blev så jäkla arg att läsa sånt, vad ska unga killar tro. De testar krogar i tidningen också, på liggpotential m.m De ger killar tips på hur de ska ljuga för att få ett ligg. Fy fan!!
När jag var yngre och mer ute i svängen, så är verkligen alla killar som i tidningarna. De beter sig som as helt enkelt. Jag har minnen som jag bara vill radera, många har gjort mig väldigt illa! Jag tycker att det är så sorgligt att allt är så snett.
/Anna
Eva Sanner: Jag håller med om att medias bild av sex är skev och säkert skapar många problem och dåliga erfarenheter. Jag vill uppmuntra dig att fortsätta utforska sexualiteten med någon som du känner dig trygg med och som du tycker om. Då blir det helt annorlunda än tidningarnas bild. Lycka till!

kalle: min flickvän vill ha trekant med en anna kille eller tjej... hur ska man svara på detta?
Eva Sanner: Ibland drömmer vi om att ta in en "extra person" i det sexuella mötet för att göra det mer spännande, min uppfattning är att risken för svartsjuka och slitningar är ganska stor. Kanske kan ni bli mer spännande för varandra på något annat sätt? Om det känns okej för dig så prata igenom det ordentligt först. Eva

creo: Hejsan!
Tack för din förmodligen suveräna bok och det jag vill fråga är om man inte borde bannlysa dubbelsängar som dom riktiga erotikdödarna och dessutom alltid sova nakna under samma lakan i och på den gemensamma bädden!
Eva Sanner: En bra säng som man trivs med är självklart bra för sexlivet - och glöm inte att det finns andra platser än sovrummet också...

Elisabeth: Min man har inte velat ha sex med mig på nio år - vad gör jag?
Eva Sanner: Berätta att du vill arbeta på er relation, att du saknar sex och att du inte vill ha ett s k "vitt" äktenskap. Fråga honom om han träffar någon annan. Vill han inte ha dig längre - kanske ska du fundera över vad det är som gör att du stannar i ett förhållande som saknar det du behöver. Eva

Josefin: Min kille har aldrig lust, så fort jag försöker prata md honom om detta så backar han och "vänder ryggen till" han vill sällan diskutera problemet utan blir för det mesta bara arg. Jag har verkligen försökt med allt!Han sägeratt han älskar mig och tänder på mig men vi kanske har sex en gång varannan månad. För mig är detta ett jätte problem. Han tycker att vi bråkar för mycket, om allt och inget, att detta tar ner lusten. Vi är föräldrar och jag anser att han hela tiden försöker skylla påsm aker och ting när det kommer till sex! Jag är så ledsen över att det inte fungerar, orkar snart inte mer. Kan ju lägga till, att detta problemet har funnits under flera års tid! Jag har hotat med och lämna honom men då säger han bara att "gör du så, "om sex är så viktigt för dig!" Jag blir som sagt både leden och frustrerad och inners inne vill vi båda två att detta ska fungera. Vi älskar verkligen varann! Snälla hjälp oss. Finns det något lusthöjande han kan ta?
Hoppas innerligt på ditt svar!
Eva Sanner: jag brukar säga att kritik stänger och uppskattning öppnar - ge varandra en komplimang eller säg något uppskattande varje dag och stämningen blir bättre. Träna er att lyssna på varandra och säg det ni vill ändra på, fast utifrån vad ni behöver inte vad som är "fel" på den andre. Har ni olika sexuella behov så behöver ni finna en kompromiss som båda kan acceptera. Eva

Sanna: Hur ska jag få min man att förstå att jag inte vill bli piskad av honom när vi har sex? Han vill gärna bli piskad av mig, vilket jag ställer upp på, men absolut inte jag. Det är ett stort problem i vårt 25-åriga äktenskap. Han tycks ha blivit fixerad vid det och pratar om det hela fredag- och lördagkvällen varje vecka.
Eva Sanner: Det är alltid ok att säga nej till sådant man inte vill. Det behöver båda parter i ett förhållande acceptera. Är din partner så fixerad vid just detta, kanske han behöver söka hjälp att släppa fixeringen för att förhållandet inte ska ta skada. Eva

tarzan: Borde inte Olle ha läst din bok innan han kom? Eller satt han bara med för att hans "kön" skulle vara representerat?
Eva Sanner: Det hade självklart varit väldigt bra!

Fia: Tappar man lusten efetr 25 år tillsamans?
Eva Sanner: jag har jobbat med par som varit som vänner, men som har hittat tillbaka till lusten. Så jag tror att det går! Uppskattning, nya saker, överraska varandra i sängen - hitta tillbaka till lekfullheten. Eva

Malle: Det framställs ju alltid som att tjejer på nåt sätt har mindre sexualdrift än killar. Det vet vi ju alla att det inte stämmer. Men jag tycker ändå att det ställer till problem i privatlivet, när det är precis tvärtom. Det känns som att det är något fel på mig när min kille inte gör några närmanden på flera dagar. Han "ska" ju vilja liksom. Vad gör man åt de känslorna?
Eva Sanner: Vi har som sagt normen att killar vill oftare än tjejer, vilket inte stämmer med verkligheten. Det kan vara tvärtom - det är individuellt. Om han inte gör några närmanden på flera dagar kanske du ska pröva att ta första steget? Och fundera på varför du tror att det beror på dig om han inte gör någonting. Eva

Jon Hovden: Ikke noe spørsmål, men har du skrevet noe om humor i samlivet/sexlivet i boka di? Her mellom kona og meg er det masse humor og spøk og omsorg. Alt kan spøkes med når en vet at partneren vil den andre vel.
Eva Sanner: Humor är jätteviktigt för att hålla sexet levande såklart! lycka till!

Per: Hur ofta "gökar" par med barn i genomsnitt?
Eva Sanner: Det varierar såklart. Ju äldre barnen blir, desto bättre kan det bli - om ni inte fastnar i småbarnsfällan och låter det bli en vana att inte vara intima. Hitta små stunder av närhet och en snabbis då och då för att hålla ångan uppe. Eva

Låst: Hur bryter man sina dåliga associationsbanor till sex? Det låser sig för mig när vi ska ha sex och så får jag dåligt samvete för att jag inte kan visa min älskling närhet på det sättet. Ska jag ge upp min lust? Men jag hoppas det finns något där, jag kan ju drömma om det och känna lust...
Eva Sanner: Ibland om vi är riktigt låsta och det känns helt omöjligt så behöver vi hjälp att komma vidare - någon form av psykoterapi eller samtal hos sexolog kanske kan hjälpa dig vidare. Ha inte dåligt samvete, berätta hur du känner och fundera över ifall relationen för övrigt är bra eller om något behöver förändras. Eva

Josefin: Min kille har ingen lust, vad gör jag? Kan ju också nämna att han de senaste åren ätit antedepressiva. Har både hört och läst att det tar ner sexlusten. Kan man äta receptfria/icke receptfria läkemedel så att lusten kommer tillbaxs?
Eva Sanner: Tyvärr är det en vanlig biverkning av antidepressiva mediciner. Behöver han äta medicinen för att leva ett drägligt liv är det kanske priset, detta beroende på hur svår hans depression är. Kanske kan ni ägna er åt varandra på andra sätt än genom regelrätta samlag? Man kan vara sexuell tillsammans på många sätt. Han behöver inte ha erektion för att smeka dig, eller hur?
Moderator: Nu är det 5 minuter kvar av chatten. Det har kommit in många frågor, och Eva kan tyvärr inte svara på alla.

Sara 84: Hej! har varit tillsammans med min sambo i över 2 år nu.. Känner att allt är jätte bra.. det enda problemet är att vi har gått och blivit "bekväma".. alltså vi kommer hem efter jobb/skola tar på hos mys kläder, äter framför tv`n osv.. detta har gjort att sexlivet har stannat upp lite... När vi väl har sex är det jätte bra.. Kan du ge mig några tips hur jag kan "KRYDDA UP" TILLVARON?
mvh sara
Eva Sanner: hej, lusten växer också av att vi gör saker på var sitt håll, att vi strävar efter att vara intressanta för varandra och leva det liv vi vill. Det blir också lätt slentrian - så gör någonting annorlunda och det kommer att bli annorlunda. Gör ni likadant - så blir det såhär. Fundera över hur du kan överraska din partner på något sätt. Eva

Linda: Hej!
Jag undrar hur jag ska få tillbaka min sexlust. Den är nästan obefintlig efter åra två barn kom till världen. Jag tycker inte vardagen är särskilt stressig och vi har tid för varandra på kvällar men jag hittar inget pirr längre. Hjälp önskas! Mvh Linda
Eva Sanner: kanske ska du börja med att iaktta ifall det ändå finns tillfällen när du tänker på sex, känner en släng av lust - och bygga vidare på det. När vardagen blir för enahanda behöver vi ibland omväxling för att hitta vår energi igen - då blir vi också mera lustfyllda. Prova med att beröra dig själv sexuellt och se vad som händer. Eva

Catarina: Är en kvinna på 43 år jag och maken träffades för 25 år sedan och vi älskar varandra även om "pirret" inte finns kvar i magen längre.Hur ska vi lyckats ge varandra mer tid,och hitta tillbaks till lusten? Vår tonårs son lider av depression och fel dygnsrytm, och allt som följer med det och vår dotters knappt 1,6 år gamla son bor hos oss idagsläget och en tid framöver. Båda våra barn har haft problem och inte mått bra under flera år och inte alltid lyckats få den hjälp de behövt (känner frustration över det), men jag vill hitta tillbaks till mitt liv och min lust igen. Jag har gått och pratat hos en psykolog och för hoppningsvis kan det hjälpa mig att ventilera mina känslor och få mig att hitta rätt förhållningssätt till hela tillvaron. Just nu lider vi mycket av energilöshet och trötthet, men jag känner att vi båda vill hitta tillbaks till närheten igen, hur kan vi få tillbaks den? Tror du vi kan ha glädje av din nya bok?
Eva Sanner: Hej, jag hör att ni har haft några svåra år. Sånt tar ner lusten - kåthet handlar ju också om livslust och glädje. Har ni möjlighet att komma bort bara ni två för att få tid för varandra vore det förstås bra. Liksom att få tid att ta hand om kroppen så att ni orkar vara lustfyllda. jag tror att ni kan få lite "pirr" och inspiration av boken. Lycka till! Eva

Maria: Hej,
Jag är i en ny relation. Upplever att han vill bara ha sex på sent på kvällen,när jag oftast är trött. Jag har större lust till sex än han och när han inte vill ha sex, så tar jag åt mig. Stänger av min lust. Han vill ha sex ca 1 ggr/v. Jag blir svartsjuk när han kommenterar snygga tjejer i tv. Känner mig otillräcklig. Tacksam för tips.
Eva Sanner: Visst är det konstigt att så många av oss vill ha sex sent på kvällen, när det är så mycket bättre på morgonen eller på eftermiddagen? Föreslå andra tider som passar dig bättre - och ta själv initiativ när du känner lust. Om han inte vill, så fråga varför. Självklart är det viktigt att han ger dig mycket uppskattning och inte bara tycker tjejerna i teve är snygga. Tala med varandra om era sexuella olikheter och försök hitta en kompromiss som passar båda. Eva

Birgitta: Hur man tillbaka det "förtroliga" snacket, i en lång relation, nu handlar det bara om det praktiska?
Eva Sanner: Genom att ta tid. En övning ur min bok handlar om att tala tio minuter var utan att den andra får avbryta - bara lyssna. Så byter man. Vi känner oss älskade av att bli lyssnade till. Tala om hur ni känner er, vad ni mår bra av, vad som är härligt i livet eller vad ni behöver av varandra. Eva

Josefin: Vi bråkar om precis allt mellan himmel och jord! Disk, tvätt, städning, barn, matlagning, svärföräldrar, otrohet, sex,tid för varann osv... Ja precis allt. Vad gör man? Hur löser man det här? Vi båda vill att det ska fungera!
Eva Sanner: Börja med att jobba med kommunikationen - säg vad ni längtar efter, försök att inte kritisera varandra utan tala från egna behov. Fråga er vad ni får ut av att bråka och om ni inte får en trevligare stämning av att öva er att ge uppskattning. Eva

Fia: Hur ofta har man "Det" när man är 55? finns det nåt gräns?
Eva Sanner: hej, man kan ha sex och vara sexuell och ha njutning hela livet. vårda din hälsa så mycket du kan så finns det ingen gräns. Eva

Nina: Hej Eva!
Är jag onormalt kåt,hrlust tiil samlag med min man både morgon och kväll.Han tillfredställer mig jätteskön, men endast på kvållarna.
Han är är underbar och snäll men oförmögenatt få stånd på morgonen.
Hur ska jag få min sexlust att minska?
Eva Sanner: Vi har olika mycket lust såklart - det varierar. kanske kan ni ha mysigt fast han inte har stånd - det finns många sätt att njuta. Kanske kan du också tillfredsställa dig själv om du har behov av det. Eva

: hej evag
jag är en kille i 29 år och gift nu har jag problem med tidig utlösning som jag inte hade den problrmet förut
Eva Sanner: tidig utlösning kan ha många orsaker, oftast känslomässiga. Fundera över hur relationen fungerar, om du känner dig bra och avspänd med din partner eller om du på något sätt är pressad eller orolig. Sök läkare om problemet inte försvinner för att utesluta något fysiskt fel. Eva

johan: det snackas hela tiden om folk som har en relation men de som inte har det då? jag mår skit för att höra och se sånt. hur ska jag göra för att få en tös vid min sida?
Eva Sanner: Det är svårt att höra om kärlek när man inte har det i sitt liv. För att träffa någon behöver man ta kontakt, vara ute bland folk, leva ett liv där det finns plats för möten med andra människor. Många fastnar i rollen som singel - fundera: vad gör du som verkligen leder dig närmare en relation? Eva

terese: Alla pratar om kommunikation, men hur gör man om ens sambo inte kan kommunicera?
Eva Sanner: Du har alltid möjlighet att tala om vad du själv tycker, känner, behöver och vill. Om din partner tycker att du är viktig i hans eller hennes liv, så kanske det leder till att han eller hon försöker och lär sig av dig hur man kan göra. Eva

terese: Vi har en son på 9 månader..och det känns som vi lever i ett kompisförhållande..det känns ibland som jag skulle klara mig bättre ensam med min son..
Eva Sanner: Småbarnstiden är alltid svår och det gäller att hålla ut. Få tid ensamma är viktigt, att prioritera närhet framför städning och tevetittande är ett tips. Även om du skulle klara dig ensam - är det verkligen vad du vill? Eva

Birgitta Nyberg: Hur ser du på en parrelation där parterna är över 70och nöjer sig med en "kram o puss" relation. Från en äldre som har funderingar om senare delen av livet
Eva Sanner: Man måste inte sluta älska för att man når en viss ålder, men ibland blir det så. Kanske sexualiteten kan få ta andra uttryck högre upp i åren - men den behöver inte försvinna. Förmågan att njuta av beröring och intimitet har vi hela livet. Eva

tamara: jag och min man har inte haft sex på ett år.han påstår att han inte kan få stånd, men han har söker sex på nätet. det har jag kommit på honom, men han neker det hela,vad har du för råd,taksam för svar. nina
Eva Sanner: Sex på nätet är inte bara något spännande och upphetsande, det kan bli ett sätt att få upphetsning som är "lättare" än med sin partner - det är ju bara man själv som så att säga bestämmer. Många hamnar i ett missbruk och kan inte sluta. Om din partners nätsurfande går ut över relationen, kan han behöva hjälp att bryta sitt beteende. Det finns stödgrupper för sex- och relationsmissbrukare precis som för dem som vill sluta dricka eller sluta spela. Men det är förstås han som behöver söka hjälp. Det du kan göra är att säga att du inte mår bra som det är och besluta om hur länge till du ska acceptera hans beteende. Eva

Eva Sanner: Hej, tack för alla svar! Många kämpar med sina relationer och jag är glad att så många tog chansen att få lite stöd och hjälp på vägen. Läs mer i min bok och lycka till!

varma hälsningar
Eva