Smak och doft av citron

Många örter har en frisk smak och doft av citron. Egentligen är de väl värda att ha enbart för doftens skull. Men att de smakar gott i maten gör väl inte saken sämre.

För de som tycker om citron är de citrondoftande örterna bland det härlilgaste som finns att odla. De sänder ut fantastiska doftpustar när man sköter dem eller bara råkar stöta till dem.
Det är trevligt att lägga blad från dem i fickorna bara för att ha något gott att lukta på. Att örterna dessutom smakar gott i maten gör ju inte saken sämre. Här får du lära dig att odla några av de bästa citronörterna.

Citronverbena Aloysia triphylla

Har en sagolik, stark citrondoft och smak. Kallas ibland örternas Rolls-Royce. Den kommer från varma och fuktiga klimat. Är därför mycket svår att övervintra ute i Sverige, men den kan klara vintern i ett växthus. Får vita blomvippor på sensommaren. Även blommorna har en stark och god smak av citron.
Odling: Trivs i kruka. Plantera i vanlig blomjord. Ställ växten på en varm och solig plats. Ska bara torka upp lätt mellan vattningarna. Ge näring en gång i veckan. Fäller sina blad på vintern. Vattna sparsamt och ge ingen näring under vintern. Plantera om och klipp ned plantan på våren. Ta ut den ur växthuset när frostrisken är över.

Skörd: Plocka blad när du vill.
Förvaring: Torka.
Gott till: Förhöjer smaken på drycker. Lägg några blad i en tillbringare med vatten. Använd i gelé, fruktsallader, glass och äppelrätter.

Citrontagetes , Tagetes tenuifolia

Kallas också kryddtagetes. Vacker väldoftande och nyttig. Förutom att vara en ymnigt blommande färgklick i rabatten är citrontagetes god och ätlig. Både blad och blommor smakar och doftar starkt av citron. Det finns en sort som heter Tangerine gem , den smakar apelsin. Plantera växten i grönsakslandet så håller den en del ohyra borta. Insekterna blir antagligen förvirrade av bladens starka doft.
Odling: Tagetes ska sås 7-8 veckor innan utplantering. Trivs i sol till halvskugga, blommar bäst i full sol. Vill helst växa i lucker och näringsrik jord men går påp de flesta trädgårdsjordar. Tål lite torka och starkt solsken, men vattna om det blir för torrt. Plocka bort vissna blommor så blommar växten rikligare.

Skörd: Klipp av bladen när du vill under hela sommaren.
Förvaring: Används färsk.
Gott till: Sallader av både grönsaker och frukt. Lägg också färgglada kronblad på salladen. Fisk, såser.

Citrongräs , Cymbopogon citratus

Odlas i hela Sydostasien. Där blir den en 1.5 meter hög grästuva. Här får vi nöja oss med att odla mycket mindre plantor i krukor. Växtens ovanjordiska delar har en fantastisk citronsmak, ett grässtrå ger ordentlig smak till en hel rätt. Ät inte upp stråna utan ta bort dem ur maten när den har kokat klart.
Odling: Köp en planta eller sätt en färsk stjälk i ett glas vatten. Efter några dagar har den fått rötter. Plantera i en kruka fylld med vanlig planteringsjord. Vattna ordentligt och låt aldrig jorden torka ut. Gödselvattna en gång i veckan. Växten tål inte frost. Kan övervintra inne, svalt och ljust. Vattna sparsamt, ge ingen näring. Plantan vissnar, men kommer oftast igen till våren när den planteras om. Det är svårt att så citrongräs eftersom plantan måste övervintras innan den blir stor nog för att kunna skördas.

Skörd: Klipp blad när du vill ha. Skörda hela stjälkarn på hösten.
Förvaring: Torka eller frys.
Gott till: Fisk, grönsaker och kött. Hacka bladen fint eller låt en bit koka med i maten.

Citronmeliss , Melissa officinalis

En lättodlad perenn med lugnade egenskaper. Växten kallas också hjärtans fröjd och en kopp melissté anses vara bra för sömnen. I en örtabok från sent 1600-tal kan man läsa: "Citronmeliss varje morgon återger ungdomen, stärker hjärnan och upplivar en tynande själ."
Odling: Så på våren eller sätt plantor från vår till höst. Trivs i all slags fuktig trädgårdsjord. Vill helst växa på en solig plats som skuggas lätt mitt på dagen, men klarar också mer skuggiga lägen. Vattna vid långvarig torka. Ge kompost och lite naturgödsel på våren.

Skörd: Plocka blad hela sommaren. De är mest aromatiska just när blommorna slår ut.
Förvaring: Torka eller frys.
Gott till: Grönsaks- och fruktsallad. I såser och majonnäs. Till höns, fisk och fläskkött. Brygg te. Blanda i frukt- och vindrinkar.

Relaterat innehåll - Smak och doft av citron

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.

Våra programledare utsatta för falska annonser

Problemet med falska annonser och artiklar på nätet, där våra kända programledare och nyhetsankare utnyttjas, har ökat kraftigt den senaste tiden. Annonserna handlar för närvarande ofta om skönhetsprodukter och annat hälsorelaterat.