Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Det är skillnad på carat och karat i smyckenas värld.
Foto: Foto: Scanpix

Skillnad på carat och karat

Benämningen carat sägs härstamma från gamla tider då man i handeln använde sig av de små bönorna från det sk Kerub tree. Enligt traditionen vägde bönorna precis 0.02 gram.

Uppdaterad: Publicerad:

Diamantens vikt är av stor betydelse när det gäller diamantens värde. Vikten anges i carat och motsvarar 0.02 gram. Vikten tillsammans med klarhet, slipning och renhet en av de fyra viktiga kriterierna, som kallas för The four C's (colour, clarity, carat and cut). Eftersom en större sten är mycket ovanligare än en mindre innebär det att en diamant på 3 carat inte bara är 3 gånger så dyrbar som en diamant på 1 carat utan kanske t o m 10 gånger så dyrbar.

Skillnad på carat och karat

Diamantens "carat" är ej att förväxla med guldets "karat" som anger guldets guldhalt. Rent guld, det vill säga enbart ädelmetallen guld, betecknas som 24 karat. Det består alltså av 1000 delar guld. Metallen är gul och relativt mjuk. För att metallen ska bli hårdare och mer passande till smycken legeras den med andra metaller och kan då bli 18k guld. På så sätt kan man även styra färgen på guldet att bli mera rosa, gult, rött eller vitt. 18 karat innebär att 750 delar av 1000 är guld, resten, dvs 25 procent, är andra metaller såsom nickel eller koppar.

Stämpel visar guldhalt

Vid 14k guld är 585 delar av 1000 guld, resten andra metaller. Därför är guldhalten viktig eftersom de andra metallerna inte är i närheten lika dyrbara som guldet. Ofta ser man just stämpeln 750 eller 585 på ett smycke, vilket anger guldhalten.

Vitt guld finns inte

Vitt guld existerar inte utan det gula guldet blir gråvitt när det legeras tillsammans med exempelvis nickel. För att vitguldssmycken sedan ska bli gnistrande vita rodierar man guldet. Med det menas att man med hjälp av ett elektrolytiskt bad lägger på ett lager av metallen rodium på guldet för att få det "vitt". Därför ser äldre vitguldssmycken ofta lite grå och tråkiga ut. Lagret av rodium har nämligen under åren skavts av. Det går att polera och rodiera smycket på nytt.