Det enklaste sättet att ta reda på om väggen är bärande är att kolla ritningarna för huset. Antingen har du fått dessa i samband med husköpet eller så kan de finnas på Byggnadsnämndens arkiv i din hemkommun.
Tänk på att: Du bör alltid ta en arkitekt till hjälp. Denna kan berätta för dig vilka väggar som är bärande genom att kolla på planritningen.
Utan ritning kan det vara väldigt svårt att veta hur huset är konstruerat och var de bärande sektionerna finns. Oftast är de bärande väggarna massiva, så en vägg av gips är troligen inte bärande, men i vissa fall kan den vara det. En annan regel är att bärande väggar brukar gå längst med taket. Går väggen tvärs med taket är den då troligen inte bärande.
I villor finns en hjärtvägg som ligger centralt i huset och går längst med taket. Denna bör man inte ge sig på om det inte är alldeles nödvändigt!
Förberedelser innan man river.
Bara för att en vägg är bärande betyder inte det att den inte går att riva. Däremot måste man avväxla denna vägg, vilket kan vara lite lurigt.
Först och främst måste man lämna in en bygganmälan där det står hur man tänkt lösa bärigheten. Denna blankett finns ofta att ladda hem på din kommuns hemsida. I anmälan anger man en kvalitetsansvarig för ombyggnationen som kort och gott skall se till att allt går rätt till. Denna person skall oftast ha en dokumenterad lämplig utbildning och erfarenhet av projektet. Ibland räcker det dock att byggherren själv kan stå som kvalitetsansvarig, beroende på omfattningen av ombyggnationen.
Du bör anlita en arkitekt som ritar och tillsammans med en konstruktör räknar på bärigheten. Denna kan vara din kvalitetsansvarige.
Att riva en bärande vägg
1. Först och främst skall du kolla vad det är för material. I ett gammalt hus kan det finnas eternit i väggarna och då måste man ta in en asbetssanerare. Kolla också om det finns el- eller vattenledningar i väggen. Isåfall måste man ta hjälp av en elektriker eller rörmokare.
2. Sedan måste man lasta av vikten från den vägg som skall avlägsnas. Detta gör man lättast genom att fästa plank i golv och tak intill väggen och spänna stämp mellan dessa. Detta lastar av vikten under tiden du river.
Om du inte är väldigt kunnig inom området bör du anlita en byggfirma för att ta ner väggen.
3. När väggen är riven lastar man av den med en limträ- eller stålbalk. Här är det väldigt viktigt att avlastningen blir rätt, så du bör ta hjälp av en konstruktör som räknar ut detta åt dig.
4. Om du river själv så börja riva uppifrån för att undvika stora hängande väggsektioner som kan falla ner. Glöm inte heller att använda ansiktsmask och skydd under rivningen.
Lycka till!
Mer om att riva