Höjdpunkter under Nyhetsmorgon i Washington

Den 3, 4 och 5 november sänder Nyhetsmorgon live från House of Sweden i Washington. På programmet står en tät bevakning av presidentvalet, men också möten med USA ur ett svenskt perspektiv.

Obs: Med reservation för ändringar.

Måndag 3 november

Valets viktigaste frågor
Ekonomi, Irakkriget, energifrågan, moral och sjukvård pekas ut som de viktigaste frågorna i årets valrörelse. Harvardprofessorn Steve Kelman och GP-journalisten Britt-Marie Mattsson reder ut vad som kommer att avgöra valet.

Gert Wingårdh
2006 öppnade House of Sweden, stjärnarkitekten Gert Wingårdhs svenska ambassad i Washington. I Nyhetsmorgon berättar han om byggnaden vi sänder ifrån.

Svenska valarbetare
Nckakillen Hugo är 18 år och jobbar som frivillig med Barack Obamas valkampanj. På valdagen kommer han att knacka dörr i New Hampshire för att få folk att rösta. Hugo är en av tusentals frivilliga valarbetare i demokraternas kampanj.

Sveriges nya filmstjärna i USA
I konkurrens med storheter som Uma Thurman knep Anna-Karin Eskilsson från Östersund huvudrollen i den kommande filmen om Greta Garbo. Anna-Karin har bott i USA i 14 år, och kan nu stå inför sitt stora genombrott.

Svenskpanelen
Av tradition är mängder av svenskar bosatt i USA och Washington. Tre av dem är Charlotte Grove, Cecilia Browning och Catharina Ford, som utgör vår speciella svenskpanel under sändningarna från USA.

Från tilltugg till Nobelmiddagar
Varje år bjuds runt 3000 gäster på allt ifrån tilltugg till regelrätta galamiddagar på Sveriges ambassad i Washington. Och det är chefskocken Martin Johanssons jobb att se till att gästerna trivs och att maten smakar alla gommar.

Finanskris i valtid
Hur påverkar finanskrisen valets utgång? Gunilla Girardo, VD för Svenska handelskammaren, och Lars H Thunell från Världsbanksgruppen ger sin syn på handeln och ekonomin.

Jens Lekman
Göteborgsmusikern Jens Lekman bor tillfälligt i New York, varifrån han försöker slå igenom i utlandet. I Nyhetsmorgon bjuder han på skön musik.

Tisdag 4 november

Svensk familj mitt i USA:s näringsliv
Calle Lööf arbetar åt kongressledamoten Ron Klein, Per-Olof Lööf är VD för ett amerikanskt börsbolag och Åsa-Lena Lööf är internationell ordförande för SWEA – en ideell förening för svenskor som är eller har varit bosatta utomlands. Vi träffar dem alla tre.

USA – så funkar det
Vem som vinner det amerikanska presidentvalet avgörs inte av det totala antalet röster, utan av så kallade elektorsröster. Karin Henriksson, SvD:s USA-korrespondent, och Hans Bergström, docent i statsvetenskap reder ut begreppen.

Sveriges man i Washington
Vi träffar Jonas Hafström, Sveriges ambassadör i Washington. Hur ser hans vardag ut, och hur ser han på relationerna mellan Sverige och USA?

Medias roll i valrörelsen
Jakob Trollbäck är grundaren till en av USA:s hippaste grafiska formgivarbyråer. Han berättar om tv och populärkulturens stora inverkan på valet.

Irak-krigets vara eller icke vara
Kriget i Mellanöstern är en av årets stora valfrågor. Ann-Sofie Dahl, docent i statsvetenskap, och Eric Sundström, chefredaktör på Aktuellt i Politiken, ger sin syn på den amerikanska utrikespolitiken.

Göran Rosenberg
USA-kännaren berättar om tredje och sista delen i sin dokumentärserie som sänds senare på kvällen.

Tobias Fröberg
Gotlänningen bjuder på sköna indielåtar från sin nya skiva.

Onsdag 5 november

Direkt från valvakorna
Nu ska det avgöras! Rolf Porseryd rapporterar direkt från republikanernas valvaka i Phoenix och Bertil Karlefors från demokraternas nervösa dito i Chicago.

Experternas kommentarer
Harvardprofessorn Steve Kelman och GP-journalisten Britt-Marie Mattsson återkommer med kommentarer och analyser vartefter valresultaten trillar in. I studion i Stockholm finns dessutom Petra Nordlund och Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, på plats för att förse oss med de senaste siffrorna och analyserna.

Svenskpanelen siar om resultatet
Svenskamerikanerna Charlotte Grove, Cecilia Browning och Catharina Ford tycker till och kommenterar valresultatet, i den mån det är klart.

USA i världen
Tidigare utrikesministern Jan Eliasson och hans efterträdare Carl Bildt om USA:s ställning i världen efter åren med George Bush. Hur kommer utrikespolitiken förändras med McCain respektive Obama som president?

Valvakevickning
David Johansson är köksansvarig på espressobaren Fika i New York. I Nyhetsmorgon bjuder han på svensk-amerikansk cross-over, som miniburgare på biff à la Lindström.

Fredrik the band
Spelar musik beskriven som ”suggestiv sagomusik”. Vad det innebär? Vänta och se.

Relaterat

Bakom kulisserna på inspelningen av Så mycket bättre

Inspelningen av årets "Så mycket bättre" har precis avslutats i Burgsvik på Gotland. Stjärnor som Peter Jöback, Melissa Horn, Thomas Stenström och Maxida Märak är bara några av årets artister som ska tolka varandras musik. Vår reporter Carolin Björnerhag var där för att ta pulsen på årets artister och se vilken plats de egentligen tar i gänget.

Eva Hamilton om misstroendeomröstningen: ”Det här göder politikerförakt”

Eva Hamilton tror att misstroendeomröstningen mot regeringen riskerar att göda politikerförakt hos den breda allmänheten när nyhetspanelen diskuterar om att riksdagen ska rösta om att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT och Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Här dressar Wanda Jenny och Steffo till riktiga filmstjärnor

Wanda Bendjelloul är inte bara en filmkritiker utan också en vintagefantast. Här har Wanda stylat upp Jenny och Steffo i filmikoniska versioner. Och träffat mitt i prick på båda. Har du koll på skillnaden mellan vintage och second hand? Om inte får du en tydlig förklaring här och hur du boostar din garderob med riktiga stilfynd.

Trissvinnaren: ”Åh herregud!”

Trissvinnaren Sofia från Staffanstorp blir mållös efter vinsten. Nu väntar ett antal presenter till barnen. Stort grattis Sofia!

Filmnörderi med fimskådisarna Anders Jansson och Shebly Niavarani

Det var under en filminspelning som komikern och skådespelaren Anders Jansson och skådespelaren Shebly Niavarani fann varandra genom sitt gemensamma intresse för film. Tillsammans välkomnar de oss in i filmnördarnas värld, bland kuriosa, trivia och andra guldkorn om kända filmer. Dessutom delar de med sig av sina bästa filmtips!

Utrikesministern: "Träffade barn som fått fingrarna bortsprängda av minor"

Det är flera stora utrikespolitiska frågor som är på agendan just nu. Utrikesminister Ann Linde har precis kommit hem från Ukraina, och den pågående konflikten där avhandlades även på toppmötet mellan Biden och Putin i veckan. Här kommenterar utrikesministern även situationen på hemmaplan kring den misstroendeförklaring som väckts mot regeringen.

Rossana Dinamarca om friskolor: ”Det hade aldrig hänt i en kommunal skola”

Nyhetspanalen diskuterar friskolor som historiskt sett alltid väckt känslor. Aftonbladet har i en serie granskat det svenska friskolesystemet, i syfte att se vart pengarna tar vägen. Det har handlat om ägare som varit utom räckhåll för skolinspektionen, skolor med Harry Potter-profil, samt norska och amerikanska företag som konkurrerar om skolelever i Sverige. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT, Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Skenande åtgång på Anitas käpphästar

Anita Andersson är förskolelärare i Tranås. Här berättar hon hur starten till käpphästtillverkningen startade och vilka som är favoriter.
Någon hästmänniska är hon inte själv, men dotterns hästintresse har kanske någon del i framgången. Hittills har det blivit över 200 käpphästar.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.