Malou Efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.

Evas dotter dog i branden

I dag är det tio år sedan diskoteksbranden i Göteborg, men för Eva Jarepalm som förlorade sin dotter Hanna är sorgen alltjämt närvarande.

I tio år har Eva Jarepalm sörjt Hanna och begravt sig i arbete, och det har inte funnits någon riktig tid för sonen Ludvig, som var 6 år när Hanna dog. Men i somras lämnade Eva en dag jobbet och sa "jag kommer inte tillbaka". Dels höll hon på att bli slutkörd efter allt hårt jobb sedan Hannas död, dels känner hon att hon måste finnas för Ludvig nu.

I går medverkade Eva i ett fackeltåg till minne av brandkatastrofen, sedan ska hon lägga katastrofen bakom sig, säger hon.

I torsdagens Efter Tio intervjuar Malou von Sivers Eva om dottern Hanna, diskoteksbranden och sorgen. Så här berättar Eva om den ödesdigra kvällen:

- Hanna åkte hem till sin kompis Anita och gjorde sig i ordning för kvällen. Min exman Ronny skulle hämta dem halv tolv. När klockan tio över tolv ringer Ronny, vi har inte haft så lätt att prata med varandra. Han lät väldigt lugn. "Det brinner. Jag har hittat Anita, Hanna är här ute någonstans. Jag ska leta efter henne". Blodet frös till is. Jag visste direkt att hon var borta på nåt sätt. Men ändå hoppades jag in i det sista.

Ronny sa till Eva att hon inte skulle komma till Hisingen. Det var bättre att Eva var hemma när Hanna kom hem. Eva tänkte att Hanna kanske flytt därifrån och var på väg.
- Vid halv sex på morgonen ser jag nyheterna och ser hela infernot. Ludvig kommer ner, då var han sex år. Jag säger: "Du kommer ihåg att Hanna skulle gå på diskotek. Det brinner på det stället. Hoppas inte hon har bränt sig".

Med i studion är även Jutta Kjaerbeck som startade föreningen "Vi som förlorade barn".

Här är Perspektivpanelens julklappstips till tittarna

Säsongsavslutning för tittarfavoriten Perspektiv med Linda Skugge, Marie Göranzon, Martina Montelius och Åsa Beckman. De ger sina bästa julklappstips.

Här är alla tipsen:
Åsa Beckman: Weissensee (tv-serie)
Linda Skugge: Hörspel av Ida Börjel
Marie Göranzon: Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Martina Montelius: Den stora skrivboken av Ágota Kristóf
Malou: Tehran (tv-serie) och Jagad av Joyce Carol Oates

Exklusiv intervju med stjärnförfattaren Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates senaste roman, Jagad, handlar om två äktenskap, ett djupt olyckligt och ett förmodat lyckligt. Berättelsen tar avstamp i en återkommande mardröm om två människor som mött döden tillsammans, två skelett sammankopplade med handbojor. Joyce Carol Oates berättar bland annat om bakgrunden till just den bilden i en exklusiv intervju med Malou von Sivers.

Här är de bästa barnböckerna inför jul: ”Den är helt fantastisk!”

Glädjande nog är det många föräldrar som läser för sina barn, och många barn som själva önskar sig hårda bokpaket till jul. Viktoria Hansén, som jobbar på Malou Efter tio, har botaniserat bland alla godbitarna och valt ut de bästa.

Viktorias lista:

“Barnet om inte kunde blunda” av Anna Höglund
“Hjältar och monster på himlavalvet” av Maj Samzelius
“Odysseus pojke” av Annika Thor, ill: Ishtar Bäcklund Dakhil
“Bron” av Eva Lindström
“Barnens bästa bibel” av Sören Dalevi, ill: Marcus-Gunnar Pettersson
“Fisens liv” av Malin Klingenberg, ill: Sanna Mander
“Hus är gott sa Oskar” av Larserik Eriksson
“Tio små förskolebarn” av Ulf Nilsson, ill: Lisen Adbåge.

Mark Levengood: Så hittar du ljuset i mörkret

Mark Levengood är aktuell med adventskalender i poddformat. En stor del av hans arbete har handlat om att på olika sätt fortsätta utvecklas som människa livet ut. Och att försöka hitta ljuset även när det känns som mörkast.

Eleonor lider av hypermobilt syndrom – hamnade i rullstol

Eleonor Léone är drabbad av hypermobilt syndrom, ett tillstånd där kroppens leder töjs ut till max och inte går tillbaka. Från att ha stått på scen som sångerska och dansare hamnade hon i rullstol med tung depression. Det var inte förrän hon träffade fysioterapeuten Louise Falkenberg som allt vände. En resa från mörker till ljus.

Forskningen visar: Hypnos fungerar bra mot smärta

Gedigen forskning och erfarenhet visar att hypnos fungerar mycket bra mot smärta. Både mot kronisk smärta och den som kommer efter operationer. Hypnosterapeuten Inger Lundmark, hjärnforskaren Predrag Petrovic och forskaren Henrik Børsting Jacobsen diskuterar.

Cancersjuka Angelica fick kämpa för rätt vård – ”De ville inte ta i mig med tång”

2015 drabbades Angelica Selander av cancer i matstrupen. Läkarna bedömde henne som obotbar och ville ge henne palliativ vård. För Angelica var det inte ett alternativ. Hon ville bli botad och frisk och fick själv slåss för att göra sin röst hörd. Efter flera års kamp fick hon till slut den behandling hon kämpat för. I dag ser man ingen cancer, inga metastaser utan bara några ärr i hjärnan.