En tomtesaga - 3 solar

Finsk barnfilm av Juha Wuolijoki. Med bland andra Hannu-Pekka Björkman, Otto Gustavsson och Kari Väänänen.

När lille Nikolas en vinter förlorar sina föräldrar och lillasyster i en olycka ute på isen blir han omhändertagen av invånarna i byn som alla turas om att ha honom hos sig ett år i taget. Men när det är ett dåligt fiskeår och byn svälter är det bara den elake snickaren Isak som kan ta hand om honom och han får jobba hårt i verkstaden mitt ute i skogen. Nikolas täljer träfigurer på kvällar och nätter och dessa ställer han på trappan till byborna som tack för att de tog hand om honom som liten. Isak mjuknar i hjärtat och inser att Nikolas är som en son för honom och lär honom att bli en mycket duktig snickare. Åren går och Nikolas skägg växer samtidigt som presenterna utanför bybornas hus kring juletid blir allt finare och eftersom denna historia utspelade sig i Lappland för över hundra år sedan förstår alla att det är berättelsen om hur Tomten kom till!

En påkostad finsk film med amerikanska pengar i produktionen som vänder sig till en ung publik som med stora ögon får följa hur lille Nikolas förvandlas till den som kommer med dyra TV-spel varje jul! En hjärteknipande historia med Kari Väänänens barske Isak som dramats behållning tillsammans med det fina fotot och läckra miljöerna. Dubbad till svenska.
BETYG: 3 Solar

Ronny Svensson

Här käkar Steffo rekvisitan

Floristen tipsar om hur du får tulpanerna att stå länge, men Steffo är mer intresserad av att äta blommorna.

Efter samtyckeslagen infördes har domar för våldtäkt ökat med 75 procent

De senaste åren har lagarna på sexualbrottsområdet stramats upp och sedan samtyckeslagen infördes 2018 kan man se en markant skillnad på antalet domar för våltäkt som ökade med 75% enligt en studie från Brottsförebyggande rådet. Juristen Dona Hariri går igenom hur lagarna ser ut på sexualbrottsområdet.

Corona knockar kampsporterna: ”Betalar verksamheten ur egen ficka”

Pandemin har knockat Sveriges kampsporter så hårt att det nu handlar om ren överlevnad för klubbar med uteblivna intäkter. Och samtidigt som bidragshjälpen är begränsad släpar verksamheterna på dyra hyror som tvingar dem att ta från egen ficka. Thabo Motsieloa och Peter Lööf, båda ordförande för kamsportsklubbar i Stockholm berättar om den tuffa fighten mot pandemin.

Smördeg utan smör - här är årets matbluffar

Vi är många som dagligen luras av producenter om vad deras produkter egentligen innehåller. Vad sägs om smördeg utan smör och svensk honung som kommer från Kuba till exempel? Nu presenterar konsumentföreningen Äkta vara årets finalister i tävlingen som ingen vill vinna, nämligen Årets matbluff.