De ofrivilliga - 3 solar

Svensk komedi av Ruben Östlund. Med bland andra Maria Lundqvist, Henrik Vikman och Leif Edlund Johansson.

En man får en raket i ögat när han ska fira fruns födelsedag men vägrar åka till akuten. En kille blir sexuellt trakasserad av sina vänner på väg hem från badet en sommardag. En packad tonårstjej blir lämnad av kompisgänget liggande ensam på en gräsmatta i sommarnatten. En mellanstadiefröken ser en manlig kollega lappa till en stökig elev i korridoren och en känd skådespelerska fastnar i en långfärdsbuss på en rastplats.

Ruben Östlunds prisade film handlar om individen kontra gruppen och hur vi reagerar under tryck utifrån. Den är sparsmakat filmad, ofta med fast kamera och beskär gärna bilden så människor pratar utanför bild vilket skapar en viss nyfikenhet. Förutom Maria Lundqvist som spelar sig själv så består ensemblen av okända aktörer vilket ger en nödvändig autenticitet till de ofta dramatiska berättelserna. Om man jämför med den förfärliga debuten Gitarrmongot så har Ruben tagit ett stort kliv framåt både som bildberättare och manusförfattare men han måste förfina sina instrument ytterligare och bli mer personlig. Här finns alltför mycket tydliga lån från mästaren Roy Andersson både idé- och filmmässigt.
BETYG: 3 solar

Ronny Svensson

Hade ont vid sex – led av okänd sjukdom

Vestibulit är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. En sjukdom som kan innebära att det gör ont vid samlag, gynundersökningar och vid användning av tampong. Studenten Jennifer Lännerholm berättar om hur hon upptäckte sjukdomen. Medverkar gör även överläkaren Nina Bohm Starke, som vill uppmärksamma sjukdomen för att hjälpa andra.

Dejtingexperten – så lyckas du med din sommarflirt

Det är semestertider många av oss är vaccinerade och ligger kanske i startgroparna för en sommarflirt. Vår dejtingexpert och doktor i psykologi, Angela Ahola reder ut hur man får till den bästa sommardejten.

Britney Spears hörs i rätten: ”Rädd för sin pappa”

Idag kommer Britney Spears höras i rätten, angående sin pappas förmyndarskap. Britney Spears blev omyndigförklarad 2008 och har haft sin pappa Jamie Spears som förmyndare sedan dess. Programledaren och nöjesjournalisten Sara Kinberg gästar och berättar det senaste.

Panelen: "Centern lever i en drömvärld"

Alice Teodorescu Måwe, borgerlig opinionsbildare och Daniel Suhonen, chef tankesmedjan Katalys, gästar oss i studion för att prata om det historiskt politiska läget.