Guldsolen till Maria Heiskanen

För femtonde året i rad delar Nils Petter Sundgren ut Nyhetsmorgons filmpris Guldsolen, som i år tillfaller skådespelaren Maria Heiskanen.

-Jag känner mig jättehedrad och lycklig. Nils Petter är ju mr Film! Just att det är han som valt mig av alla, det är underbart, säger Maria Heiskanen .

Så här motiverar Nils Petter Sundgren sitt val:
- För titelrollen i filmen Maria Larssons eviga ögonblick där hon visar djup inlevelse och värme.

I 15 år har filmrecensenten och krönikören Nils Petter Sundgren delat ut Nyhetsmorgons stora filmpris Guldsolen. I år har han valt ut Maria Heiskanen, för hennes rollprestation i Jan Troells Golden globe-nominerade Maria Larssons eviga ögonblick - som även valts ut som Sveriges Oscarsbidrag. Filmen är också nominerad till totalt 8 guldbaggar.

Tidigare vinnare av Nils Petters Guldsolen:
2007 Sofia Ledarp
2006 Rainer Hartleb
2005 Maria Lundqvist
2004 Mikael Persbrandt
2003 Ann Petrén
2002 Michael Nyqvist
2001 Sven Wollter
2000 Josef Fares
1999 Samuel Haus
1998 Lukas Moodysson
1997 Jan Troell
1996 Max von Sydow
1995 Bo Widerberg
1994 Suzanne Reuter

Programledarnas språkmiss - hittar inte orden

Det är inte lätt att byta från svenska till engelska. Det upptäcker Martin som tillsammans med Maria gör sitt bästa för att översätta när Sojib Bepari från Norsborg skrapar Triss den här morgonen. Döm själva hur bra snacket går.

Stjärnskottet Gustav Lindh prisas "Jag är så lyckligt lottad"

Den internationella juryn för European Film Promotion har valt den svenske skådespelaren Gustav Lindh som en av Europas tio Shooting Stars 2021. Gustav är aktuell i Guldbaggenominerade Orca, och i Viaplay-serien Älska mig. Här berättar han om uppväxten i Västerås, skådislivet och framtiden.

Gripandet av Navalnyj "Förskräckelse att ryska ledningen gör så här"

Johanna Melén är Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio och kom till Ryssland för första gången på nittiotalet, samtidigt som Putin utsågs till landets premiärminister. Sedan dess har han suttit vid makten i 20 år, en period som kantats av konflikter, militär upptrappning och isolering från väst. Senaste månaderna har gripandet av regimkritikern Akeksej Navalnyj fått stor uppmärksamhet. Johanna kommenterar ryska myndigheters hantering av situationen. Hennes bok "Mina ryska vänner" är en redogörelse av Putins tid vid makten och hennes egen tid i landet.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.