Guldsolen till Maria Heiskanen

För femtonde året i rad delar Nils Petter Sundgren ut Nyhetsmorgons filmpris Guldsolen, som i år tillfaller skådespelaren Maria Heiskanen.

-Jag känner mig jättehedrad och lycklig. Nils Petter är ju mr Film! Just att det är han som valt mig av alla, det är underbart, säger Maria Heiskanen .

Så här motiverar Nils Petter Sundgren sitt val:
- För titelrollen i filmen Maria Larssons eviga ögonblick där hon visar djup inlevelse och värme.

I 15 år har filmrecensenten och krönikören Nils Petter Sundgren delat ut Nyhetsmorgons stora filmpris Guldsolen. I år har han valt ut Maria Heiskanen, för hennes rollprestation i Jan Troells Golden globe-nominerade Maria Larssons eviga ögonblick - som även valts ut som Sveriges Oscarsbidrag. Filmen är också nominerad till totalt 8 guldbaggar.

Tidigare vinnare av Nils Petters Guldsolen:
2007 Sofia Ledarp
2006 Rainer Hartleb
2005 Maria Lundqvist
2004 Mikael Persbrandt
2003 Ann Petrén
2002 Michael Nyqvist
2001 Sven Wollter
2000 Josef Fares
1999 Samuel Haus
1998 Lukas Moodysson
1997 Jan Troell
1996 Max von Sydow
1995 Bo Widerberg
1994 Suzanne Reuter

”Rena rama ding dong” har fått hela Sverige att dansa: ”Helt galet”

Kompisarna Eva Rydberg och Ewa Roos gjorde en ordentlig succé när de gick vidare till andra chansen i Melodifestivalen med sin låt ”Rena rama ding dong”. Låten har däremot inte bara gått hem i stugorna, den har också skapat en folkrörelse av människor som filmar när de dansar till låten. Ewa Roos, en av sångarna i låten och Kalle Rydberg, som är låtskrivare till låten och son till den andra sångerskan Eva Rydberg, berättar om fenomenet.

Tilda fick anorexia som 10-åring: ”Hela familjens liv kretsade kring ätstörningen”

Fler barn och unga har sökt vård för ätstörningar under pandemin. En av de som sett sitt barn bli sjukt är Ida Berner. Hennes dotter Tilda var bara 10 år gammal när hon drabbades. Hon är med och berättar om deras resa. Psykologen och experten på ätstörningar Klara Edlund är också med och berättar om effekterna av ätstörningar.
Är du orolig för dig eller någon närstående? Kontakta skolsköterska, vårdcentral, bup.se eller atstorning.se för hjälp.

Carolin testar rallylydnad: ”Alla ska kunna vara med”

Under pandemin är det många som valt att skaffa hund, och då kanske det också skulle vara kul att göra någonting tillsammans. Rallylydnad är sporten för de som vill göra någonting tillsammans med sin hund, reporter Carolin Björnehag är på plats i Vitabergsparken för att träffa instruktören Miranda Cederroth och hunden Vega för att lära sig mer om och testa på sporten.

Restriktionerna har kostat miljontals människoliv: ”Främst i fattiga länder”

Runt 2,5 miljoner människor beräknas ha dött i Covid-19 i världen, men det är minst lika många som dött i spåren av restriktionerna. Stefan Swarting Peterson, Stefan Swartling Peterson, Professor i Global Systemomställning för Hälsa vid KI o Hälsospecialist UNICEF, berättar mer om prognosen som svenska forskare sammanställt, samt om vaccinläget för fattiga länder.

Här får Karin äntligen krama om barnbarnen igen

Förra veckan sa Folkhälsomyndigheten att de äldre som fått vaccin får krama sina barn och barnbarn igen - något som varit efterlängtat hos både parter. Karin Elofsson är en av de vaccinerade som får glädjas åt att krama sina barnbarn.