Bygglov

Snickarna Matte Carlsson och Willy Björkman reser runt i Sverige med arkitekten Maria Kingsley i en trailer fullt utrustad med allt som krävs för olika ombyggnadsprojekt och söker efter bygg- eller renoveringsprojekt som havererat.

Golvlisten är pricken över i:et

Golvlisten är oftast det sista man brukar sätta och ska vara pricken över i:et i hemmet. Men det finns många saker att tänka på innan man sätter dem.
– I dag finns det utmärkta alternativ till traditionell fastsättning med spik och i vissa fall spikplugg, där du har möjligheten att byta färg, träslag och även funktion på golvlister, säger experten Daniel Karlsson.

Den vanligast förekommande golvlisten är en vit och slät i storlek 12x57.
Men det finns även andra typer som till exempel 12x70 mm, massiva ädelträlister, kanallister samt plastlister i standard storlekar, berättar listexperten Daniel Karlsson.

Dessa tillbehör behöver du

Generellt behövs skruv, spik eller spikplugg, hammare, borrmaskin och skruvdragare. Det är bra om man har en ordentlig gersåg för att få riktigt fina gerningar i hörnen. Bra att ha med vid listning är latexfog för att dölja eventuella felsågningar.
– Är man noggrann så ska man använda bättringsfärg för att måla över spikskallar, en liten men ack så viktig detalj, säger Daniel Karlsson.

Att montera golvlister är något man klarar själv enligt Daniel Karlsson. Det finns hjälpmedel för att få ett bra slutresultat dock ska man låta hantverkaren montera listerna om man har en hel entreprenad, säger han.

Hur sätter man bäst golvlister om man har betongvägg och gipsvägg?

– När man monterar lister på gipsväggar använder man vanligtvis dyckert eller listskruv och på betongväggar borrar man hål och sedan spikpluggar man. Listsättning har inte utvecklats så mycket men nu finns det enklare och snyggare sätt att montera, framförallt på betongväggar.

Hur döljer man bäst sladdar med en golvlist?

– Det absolut snyggaste och bästa sättet att dölja kablar är att lägga kablaget i Kanallister. Dels med tanke på att man ändå ska sätta en golvlist och får på detta sätt en list med flera funktioner och dels för att man slipper fräsa in elen i väggarna. Att fräsa in elen i väggarna är extra jobbigt och framför allt kostsamt om det är betongväggar.

Bygglovs golvtips

Inköpslista till Bygglov i Tidaholm den 16 februari 2016

Familjen Emanuelsson bor i en prästgård i Tidaholm. Huset är så stort att det är sällan familjen är tillsammans på samma plats. Bygglovstrion kommer till familjens undsättning och ger dem ett nytt kök som också blir en samlingspunkt för dem. Här hittar du inköpslistan till programmet.