Vad är ett stambyte?
- Ett stambyte innebär att rör och ledningar byts ut. När man pratar om stambyte i byggteknisk mening brukar det handla om huvudstammarna – dvs rören där allt tillvatten och avlopp samlas för stora delar av byggnaden.
Kan man se om stambyte har skett i lägenheten?
- Rent juridiskt och tekniskt ska vi mäklare aldrig säga att en lägenhet är stambytt. Många bostadsrättsföreningar brukar renovera badrum och ibland kök i samband med ett stambyte eftersom det är så stora ingrepp i dessa utrymmen.
Ofta när en förening stambyter så byts rörförgreningar, dvs rör mellan huvudstam och lägenheter. Därför kan man ofta se nya ledningar i badrum och det signalerar att ett stambyte utförts.
Varför gör man ett stambyte?
- För att stammar har en begränsad livslängd. Om man inte byter stammarna kan man få problem med vattenskador. Och då kan det bli riktigt kostsamt.
Vad innebär stambyte för mig?
- Oftast ingenting. När man bor i bostadsrätt äger man inte sin lägenhet. Man innehar en rätt att bo i en specifik lägenhet och äger en del av föreningens tillgångar och skulder – ett sk andelstal.
Därför är det bostadsrättsföreningen som är ansvarig för yttre underhåll såsom stambyte. Däremot brukar många föreningar låta sina medlemmar vara med och påverka materialval och ytskikt såsom kakel, klinker och ev. handdukstork om badrummen renoveras i samband med stambytet. När ett stambyte utförs kan det däremot innebära viss problematik för den som bor i lägenheten då kök och badrum får begränsad användning.
Hur lång tid tar det?
- Jag skulle säga allt från 1-2 veckor till flera månader.
Vad är fördelarna?
- En stor fördel är att man minskar risken för vattenskador och ökar funktionen för tillvatten och avlopp i en byggnad. Därtill brukar som tidigare nämnts badrum renoveras i samband med stambyten och då får man i regel högre standard. I hus med gamla stammar kan viss avloppslukt förekomma och det försvinner när stammarna byts ut.
Ökar ett stambyte lägenhetens värde?
- Ja, i regel brukar lägenhetens värde öka. Men man ska inte glömma att ett stambyte är en dyr åtgärd. På ett eller annat sätt måste en finansiering ske. Antingen genom att föreningen har reserver, medlemmarna tillför nya pengar, föreningen lånar pengar från kreditinstitut eller att avgifterna höjs. Det är inte ovanligt att ett stambyte finansieras med en kombination av ovanstående. Och en högre skuldsättning och högre avgift i föreningen är inte alltid positivt för priset.
Men jag tycker man ska titta bakom alla siffror, jag skulle vara beredd att betala en högre avgift för en byggnad där stambyte utförts än för en byggnad där det inte utförts.