Vad är ett stambyte?

Mäklaren Tim Ahlstedt från Såld på hus hjälper oss reda ut det mesta kring stambyten.

Vad är ett stambyte?

- Ett stambyte innebär att rör och ledningar byts ut. När man pratar om stambyte i byggteknisk mening brukar det handla om huvudstammarna – dvs rören där allt tillvatten och avlopp samlas för stora delar av byggnaden.

Kan man se om stambyte har skett i lägenheten?

- Rent juridiskt och tekniskt ska vi mäklare aldrig säga att en lägenhet är stambytt. Många bostadsrättsföreningar brukar renovera badrum och ibland kök i samband med ett stambyte eftersom det är så stora ingrepp i dessa utrymmen.
Ofta när en förening stambyter så byts rörförgreningar, dvs rör mellan huvudstam och lägenheter. Därför kan man ofta se nya ledningar i badrum och det signalerar att ett stambyte utförts.

Varför gör man ett stambyte?

- För att stammar har en begränsad livslängd. Om man inte byter stammarna kan man få problem med vattenskador. Och då kan det bli riktigt kostsamt.

Vad innebär stambyte för mig?

- Oftast ingenting. När man bor i bostadsrätt äger man inte sin lägenhet. Man innehar en rätt att bo i en specifik lägenhet och äger en del av föreningens tillgångar och skulder – ett sk andelstal.
Därför är det bostadsrättsföreningen som är ansvarig för yttre underhåll såsom stambyte. Däremot brukar många föreningar låta sina medlemmar vara med och påverka materialval och ytskikt såsom kakel, klinker och ev. handdukstork om badrummen renoveras i samband med stambytet. När ett stambyte utförs kan det däremot innebära viss problematik för den som bor i lägenheten då kök och badrum får begränsad användning.

Hur lång tid tar det?

- Jag skulle säga allt från 1-2 veckor till flera månader.

Vad är fördelarna?

- En stor fördel är att man minskar risken för vattenskador och ökar funktionen för tillvatten och avlopp i en byggnad. Därtill brukar som tidigare nämnts badrum renoveras i samband med stambyten och då får man i regel högre standard. I hus med gamla stammar kan viss avloppslukt förekomma och det försvinner när stammarna byts ut.

Ökar ett stambyte lägenhetens värde?

- Ja, i regel brukar lägenhetens värde öka. Men man ska inte glömma att ett stambyte är en dyr åtgärd. På ett eller annat sätt måste en finansiering ske. Antingen genom att föreningen har reserver, medlemmarna tillför nya pengar, föreningen lånar pengar från kreditinstitut eller att avgifterna höjs. Det är inte ovanligt att ett stambyte finansieras med en kombination av ovanstående. Och en högre skuldsättning och högre avgift i föreningen är inte alltid positivt för priset.
Men jag tycker man ska titta bakom alla siffror, jag skulle vara beredd att betala en högre avgift för en byggnad där stambyte utförts än för en byggnad där det inte utförts.

TV4 utvecklar ny dramaserie om Knutbyfallet

TV4 och C More utvecklar en dramaserie som baseras på händelserna i det omtalade Knutbyfallet. Serien regisseras av Goran Kapetanović (Kalifat) och bygger på Jonas Bonniers roman Knutby.

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.