Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Läs chatten med Per Hermanrud

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har granskat dunbranschen. Avslöjanden i Kalla fakta upprörde många, och efter programmet chattade Per på tv4.se. Läs hela chatten här.

Annika 22 år: Äger en Boomerang jacka (vilket även 90 % av mina vänner gör) och försöker leta mig till varifrån dunet kommer men kan inte hitta det. Vet du det? Den är köpte på Peak men säljs ju i ett flertal andra butiker.. Vad jag förstott är det förbjudet inom EU att plocka levande djur. Är det alltså lagligt i Ungern och de andra länderna som gör det? Går det på något sätt att påverka deras regler som "utomstående"? Det är u fruktansvärt det som sker där!! Bra jobbat med programmet!
Per Hermanrud: Tyvärr är det väldigt svårt att få reda på varifrån dunet kommer, och hur det är producerat. Anledning är naturligtvis att företagen som säljer produkterna ofta själva inte vet det. Men börja med att fråga den affär där du köpt jackan.

Daniel: Bedövas fåglarna på något sätt innan dunet plockas?
Per Hermanrud: Nej, de bedövas alltså inte.

Åse: Gäller denna fruktansvärda hantering även fjäder som finns i täcken och kuddar eller "endast" dun?
Per Hermanrud: Denna hantering gäller naturligtvis både fjädrar och dun.

mimmi: hur vet man att dunet i dunjackan inte plockats från levande fåglar. Finns det några godkända märken ?
Per Hermanrud: Eftersom det inte går att se skillnad på det dun som kommer från levande fåglar och det som kommer från slakteriprodukter är det svårt att kontrollera. Det krävs att man utför oberoende inspektioner och att man kan spåra dunet hela vägen tillbaka till ursprunget. Det finns ingen märkning som av typen Rättvisemärkt dun.

jane: Finns dun framställt på syntetisk väg?
Per Hermanrud: Det finns produkter som är syntetiska som är väldgit "dun lika"

Malin Karlsson: Gäller detta hela skandinavien?
Per Hermanrud: Eftersom vi granskat produktionen i Kina, Polen och Ungern så gäller det inte bara skandinavien, utan stora delar av världen. Dessa länder står för en stor del av världsmarknaden

Calle lias: Tja, ja vill veta om du tyckte att de var äckligt att kolla på när dem plocka fåglarna?
Per Hermanrud: Det var bland det värsta jag sett- jag har ändå sett mycket.

my b: tror du att alla företag i sverige som använder levandeplockat dun kommer att sluta sälja det?
Per Hermanrud: svårt att spekulera. när jag granskade Merinoullen och hur de australiska lammen blir behandlade, då spred sig ganska snart en bojkott. Vi får se.

Anneli: Jag läste att sådan hantering av gässen är olaglig, men att inga sanktioner finns mot de som trots allt behandlar djuren på det här vidriga sättet. Vad kan myndigheter göra t.ex. i Sverige för att påverka? Jag är äcklad, känner avsky och förakt mot hur vi behandlar försvarslösa djur. Tack för att vi får veta!
Per Hermanrud: När Sverige i sommar blir ordförande i EU har jordbruksministern en chans att föra upp ämnet djurskydd på dagordningen. bland annat kan han föreslå att dessa "tandlösa" regler blir tvingande. Om han väljer att göra det är upp till honom. Men du kan chatta med Eskil Erlandsson här på tv4.se imorgon klockan 07,30

fredrik: har du varit i kontakt med klädföretag oxå (fjällräven, stadium etc)?
Per Hermanrud: Ja vi har varit i kontakt med många klädföretag. Detta kommer vi att berätta om i nästa Kalla fakta, som sänds om en vecka. Söndagen den 8 februari klockan 19,20

gustaf: men det finns inget rättvisemärkt dun?
Per Hermanrud: Nej, ännu finns ingen motsvarighet till rättivsemärkt dun. Det skulle säkert underlätta för konsumenterna om det fanns.

Nils: Inga klädföretag nämdes i serien, kan inte detta med levande plockat du finnas i tex. lyxiga dunjackor också?
Per Hermanrud: ja, dun från levande fåglar finns i lyxiga jackor också.

Hampus: Var det inte svårt att hålla masken under inspelningen? Jag skulle bli så sjukt förbannad att det skulle vara fruktansvärt svårt att inte bara ge dom en käftsmäll.
Per Hermanrud: jo det var svårt att hålla masken.

malin: Kommer man att sluta sälja det till Sverige?
Per Hermanrud: än finns inget som tyder på att det kommer att sluta säljas till Sverige. Det är upp till konsumenterna att kräva svar från företagen.

Denise: Tror du att det kommer bli ändringar nu efter programmet?
Per Hermanrud: Svårt att säga. Efter avslöjandet om merinoullen från Australien har det hänt en del. Produktionen fortsätter där, men det har minskat. Det som kan hända är att konsumenterna tvingar företagen att få kontroll över vilket dun det är dom säljer.

Angeelica: Hur kan vi konsumenter göra för att påverka? De hjälper ju inte att släng de vi redan köpt!!
Per Hermanrud: Konsumenterna kan ställa krav på politikerna, tillexempel skriva till Jordbruksminister Eskil Erlandsson. Konsumenterna kan också kräva dun som är garanterat icke levandeplockat från sina affärer -tyvärr verkar det vara svårt att hitta sådant i dagsläget. Vissa företag säger att de har garantier, men de vill inte berätta hur de kan lova detta. Tex hävdar de att garantierna är affärshemligheter.

Amanda: Hur kan man skriva till Eskil erlandsson?
Moderator: Han chattar här på tv4.se klockan 07:30 i morgon bitti!

Milla: Tack så mkt för det jobb du lagt ner på att dokumentera detta.. så vi tittare får se.Kommer det något mer program/ uppföljning om detta? Det var förfärligt att se men tack igen för att det kommer fram!!
Moderator: Även nästa Kalla fakta kommer att handla om dunindustrin, se det på söndag 19:20!

Eva: Är det fler svenska företag än de idag nämnda som importerar och säljer dun som plockats från levande fåglar?
Per Hermanrud: Kvällens Kalla fakta visade bara en liten del av dunindustrin. Se nästa veckas Kalla fakta. Då har jag varit i Kina. Det är världens största dunproducerande land. Många av våra största och mest kända varumärken köper sitt dun från Kina.

Förbannad: även om butiker skulle ha dokument som garanterar att sånt här inte sker hur kan vi tro på det när dem ändå kan mygla med dokumenten??
Per Hermanrud: Det är ett av huvudproblemet. Företagen säger att dom kan garantera. Garantin dom har är att dom litar på sina leverantörer. Men vilka dom köper sitt dun av och hur det är producerat är det svårt att ha kontroll över. När det är brist på dun, det är flera gånger så lönsamt med levande plockat dun, och det inte är någon som kontrollerar. Då är det svårt att med säkerhet kunna säga att dom säljer dun som bara är från slakteriprodukter.

Anita Bolinsson: När går erat program i repris?// All respekt åt er,// Anita Bolinsson
Moderator: Det går att se hela programmet på tv4.se/kallafakta

Per Hermanrud: Tack för alla frågor! Glöm inte att se nästa veckas Kalla fakta, söndagen den 8 februari klockan 19.20. Då har jag varit i Kina. Det är världens största dunproducernade land. Många av våra mest kända företag köper sitt dun därifrån. Om ni har fler frågor, diskutera här på vårt forum eller maila redaktionen. Vi tar tacksamt emot tips på andra reportage idéer. Hälsningar Per Hermanrud

Tipsa oss på Kalla fakta

Har du kännedom om problem och missförhållande? Som rör din arbetsplats, kommunen där du bor eller en myndighet?

Hör gärna av dig till oss om du vet saker som bör komma till allmänhetens kännedom.

Så gjordes postcovid-enkäten

Kalla fakta-redaktionen har intervjuat vårdpersonal som drabbats av långvariga effekter av covid-19 efter att de smittats på arbetet. För att undersöka hur vanligt detta är har vi vänt oss till medlemmar på Vård- och Läkarförbundets lokala klubbar på de tio största sjukhusen i Sverige.