Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

”Inte en chans att jag köper en dunjacka”

Många tittare upprördes starkt efter att ha sett hur fåglarna plågas när fjädrarna rycks från deras kroppar. Flertalet tittare vill inte köpa dunprodukter längre.

”Jag hade tänkt köpa en dunjacka nu när det är reatider... inte en chans efter att ha sett detta program. Jag är så glad att Kalla fakta visade detta även om det var fruktansvärt att titta på”, skriver Sara Ahlgren på Kalla faktas diskussionsforum.

"Vidrigt"

Efter att Kalla faktas reporter Per Hermanrud, som granskat dunbranschen, hade chattat med många upprörda tittare fortsatte diskussionen på Kalla faktas forum. Så här skriver signaturen Lammbonden:
”Detta var ett av de mer vidriga saker jag har sett! Jag har inte ens tänkt på att man skulle kunna slita fjädrarna av levande fåglar!! Nu vet jag att en del inte ens tycker att man ska hålla djur överhuvudtaget men för er som vill ha ett alternativ till duntäcken: Köp svenska ulltäcken istället - de är minst lika sköna och jag kan lova att vi inte drar loss ullen från fåren.”

"Dunjackan får hänga där den hänger"

Tittaren Tommy som just köpt en ny dunjacka vill inte längre ha den:
”Har sett mycket i mina 61 år men programmet igår var bland det värsta jag sett.
Jag blev så otroligt chockad att jag blev näst intill förlamad. (…) Har levt bland Gäss i min barndom. Dom är otroligt kloka och sociala. (…) Har köpt en Ny dunjacka på DressMan. Den får hänga där den hänger.”, skriver han.

Carolina uppmanar till en bojkott:
” Bland det mest horribla, mest inhumana och grymmaste djurhantering jag någonsin sett. Så fruktansvärt att det sker, antagligen just nu i denna sekund. Bojkotta dun!”
Var med och tyck till du också. Säg din åsikt på Kalla faktas diskussionsforum.

Tipsa oss på Kalla fakta

Har du kännedom om problem och missförhållande? Som rör din arbetsplats, kommunen där du bor eller en myndighet?

Hör gärna av dig till oss om du vet saker som bör komma till allmänhetens kännedom.

Så gjordes postcovid-enkäten

Kalla fakta-redaktionen har intervjuat vårdpersonal som drabbats av långvariga effekter av covid-19 efter att de smittats på arbetet. För att undersöka hur vanligt detta är har vi vänt oss till medlemmar på Vård- och Läkarförbundets lokala klubbar på de tio största sjukhusen i Sverige.