Bygglov

Snickarna Matte Carlsson och Willy Björkman reser runt i Sverige med arkitekten Maria Kingsley i en trailer fullt utrustad med allt som krävs för olika ombyggnadsprojekt och söker efter bygg- eller renoveringsprojekt som havererat.

Tips till flytspacklingen

Hör du till dem som behöver få lite mer koll innan det är dags att flytspackla där hemma? Anders Hargefors från kakelplattan.se hjälper oss med svar och tips.

Vad är flytspackel?

– Flytspackel är en typ av cement som flyter ut på golvet och jämnar till underlaget. Varje tillverkare har flera typer av flytspackel beroende på vad du ska använda det till.

Vad har man flytspackel till?

– Det används till flera olika saker. Du kan använda det till att jämna ut gropiga betonggolv, gjuta in värmekablar så att de leder värmen bra eller till att göra golv och fall i ett badrum. Tänk på att alltid ta del av instruktioner och höra en extra gång med en fackman om du är osäker.

Vad ska man tänka på?

– Vi rekommenderar att en person blandar och en häller ut flytspacklet. I badrum kan det hända att man får fallet mot brunnen fel så att vattnet rinner ifrån golvbrunnen istället för ner i den! Detta undviks lätt genom att man har nivåpinnar/måttangivelser utöver hela golvet. Det är lätt att det blir vågor efter att spacklet har torkat på grund utav att man inte har bearbetat flytspacklet med en bredspackel. Andra fel är att man inte primrar golven rätt. Primer är en vätska som man rollar ut på golvet innan man flytspacklar, den har tre egenskaper:
1. binder damm
2 gör så att inga luftblåsor bildas
3 hindrar fukten från att rusa ner i underlaget för snabbt

– Man kan blanda själv när ytan är mindre än 30 kvadratmeter. Har du inte bra utrustning kan du hyra hjälpmedel på uthyrningsföretag. Vid stora ytor så kommer det då en lastbil med pump som pumpar ut flytspacklet säger Anders Hargefors.

Tips från Anders

- Var två personer och ha starka borrmaskiner/blandare och vispar som klarar av flytspacklet.
- Man ska inte ha tombola, den går för sakta.
- Hobbymaskiner kan lätt gå sönder. Så fort det är mer än 10 säckar bör man hyra riktiga maskiner.
- Det kan vara skönt att dela av rummet med avstängningslister så man kan ta kafferaster.

Viktigast är att läsa på säcken hur mycket vatten det ska vara och hur man ska blanda upp pulvret.

– En annan viktig sak för gör-det-självaren är att prisnivån på flytspackel är otroligt varierande. Samma säck med flytspackel kan kosta olika på olika ställen i landet. Jag rekommenderar att man alltid ska begära en offert på allt man planerar att köpa, tipsar Anders.

Mer att läsa

Inköpslista till Bygglov i Tidaholm den 16 februari 2016

Familjen Emanuelsson bor i en prästgård i Tidaholm. Huset är så stort att det är sällan familjen är tillsammans på samma plats. Bygglovstrion kommer till familjens undsättning och ger dem ett nytt kök som också blir en samlingspunkt för dem. Här hittar du inköpslistan till programmet.