Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Vad har hänt hittills?

Uppdaterad: Publicerad:

8 september 2005 Vladimir Putin anländer till hotell Intercontinental i Berlin där han möter sin gode vän, Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder. De är där för att bevittna när chefen för den ryska gasjätten Gazprom tillsammans med cheferna för de tyska industrigrupperna EON och BASF skriver på avtalet om en gasledning genom Östersjön. Bygget, en 120 mil lång gasledning på östersjöns botten, ska genomföras av det rysktyska bolaget Nord Stream och sträcka sig från Viborg i Ryssland till Tyska Greifswald.

December 2005 Gasledningen första sträcka börjas byggas nära Finland.

Augusti 2006 Centerpartisten Lars Thomsson på Gotland lägger en motion om att Gotlands kommun borde verka för att gasledningen drogs på land istället för i Östersjön.

Några månader efter uttalandet kommer representanter från Nord Stream till Slite. Bolaget ville betala för en upprustning av hamnen mot att de fick använda den under tiden som man la ut gasledningen. Kommunen sa ja. I avtalet kallas det att bolaget betalar ett förskott på hamnavgiften.

November 2006 Ritningarna skickas till alla länder kring Östersjön.

Högskolan på Gotland skriver ett remissvar i början av 2007 och varnar för riskerna med att dra en gasledning nära det känsliga naturområdet Hoburgs bank. I juni 2007 erbjuder sig Nord Stream att betala 5 miljoner kronor till högskolan så att forskaren Kjell Larsson skulle kunna bedriva forskning om sjöfåglar.

December 2007 Nord Stream ansöker om att få bygga 50 mil av sträckan genom svensk ekonomisk zon. Men den svenska regeringen begär att få in en mer komplett miljökonsekvensbeskrivning.

Januari 2008 Bygget av hamnen i gotländska Slite är i full gång.