Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Foto: Foto: Tina Gudmundsson

”Försök inte gömma dig bakom mina kjolar”

Mona Sahlin växte praktiskt tagit upp i arbetarrörelsen. Som 25-åring kom hon in i riksdagen. Här är hennes väg till makten.

Uppdaterad: Publicerad:

Tolv år efter kontokortsskandalen som gjorde att Mona Sahlin snavade på målsnöret till att få partiledarposten står hon där i talarstolen."Ingen hade trott det här" – Hon är en stark kvinna som har gjort någonting som ingen trodde att hon kunde göra. Om någon hade tänkt tanken då att om 12-13 år kommer hon att bli partiledare för Sveriges största parti – då hade folk sagt att det är befängt, säger Carin Jämtin (S). Nu har hon möjligheten att inte bara bli den som förnyade socialdemokraterna utan också Sveriges första kvinnliga statsminister. Mona Sahlin är medveten om att hon skaffat sig ovänner på vägen till den yttersta makten.
– Jag ser det och jag förstår det. Att göra om saker och erkänna att vi har gjort fel är alltid plågsamt, men också nödvändigt, säger Mona Sahlin.Växte upp i rörelsen Mona Ingeborg Sahlin, född Andersson, växte upp i rörelsen med en pappa som jobbat för Ingvar Carlsson när han var bostadsminister och med tidiga relationer till storheter som den legendariske finansministern Gunnar Sträng. Så här säger Mona Sahlin i en intervju från 1978:
– En fördel hade man att man hade föräldrar som också var politiskt intresserade, Vietnam-kriget kom som en chock för en när man satt där med finnar och olycklig kärlek och smygrökning, säger hon."Fantastisk inspiratör" I dag är det 27 år sedan Mona kom in i riksdagen. Den som rekryterade henne till regeringskansliet var Ingvar Carlsson. Så här säger han i dag:
– Jag tycker att hon är en fantastisk inspiratör och har en förmåga att tala så att människor förstår, få fram ett budskap. Sedan är hon väldigt kylig och kall som man måste vara i svåra situationer, säger han.Personlig och privat Mitt i en ekonomisk kris, när hon just hade passerat 30 år, fick hon posten som arbetsmarknadsminister. På några få år gjorde hon en snabb politisk karriär som minister och senare partisekreterare. I valrörelsen 1994 blev hon parhäst till partiledaren Ingvar Carlsson.
På den tiden vågade Mona Sahlin vara personlig och privat. Så här kunde hon uttrycka sig i en debatt: – Försök inte gömma dig bakom mina kjolar för de är ganska korta ändå.
Mona visade upp både barn och man i TV. Numera är hon betydligt mer svårfångad.
– I början såg jag inte skillnaden på vad som var privat och vad som var personligt. Det ser jag i dag. Och jag är väldigt gärna personlig, men det jag har kvar som mitt privata liv, det är jag mer mån om att sätta en gräns runt, förklarar hon.