Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Fallet Mimmi

Mimmi Nilsson befann sig mitt i livet, med man, barn och eget företag, när hon plötsligt började känna sig yr. Läkarna fann en cysta i hennes hjärna och beslutade att den måste bort. Allt tydde på att Mimmi skulle bli återställd, men nio månader senare kan hon varken gå, äta eller prata.

För mindre än ett år sedan var 41-åriga Mimmi Nilsson egen företagare inom frisörbranschen. Tillsammans med sin man Dennis och barnen Clara och Filip hade hon precis flyttat in i en ny lägenhet i Norrtälje.

"Ingen farlig cysta"

– Mimmi var outstanding på alla sätt. Hon var glad, positiv och serviceminded ut i fingerspetsarna, säger Dennis Nilsson.
Mimmi arbetade på för fullt i sin egen frisörsalong på ett äldreboende när hon började känna sig yr. Under en magnetröntgen fann man en liten cysta mellan hjärnstammen och lillhjärnan.
– Det var ingen farlig cysta, utan en vattenfylld, som en ballong, säger Dennis.

"Det skulle vara en rutinoperation"

Riskerna med att ta bort cystan betraktades som minimala och Mimmi skulle inte behöva vara orolig.
– Vi fick information om att det var en rutinoperation. Det finns alltid risker med operationer, men största risken var infektion i såret. Och den risken låg på sju-åtta procent, berättar Dennis.
Den 21 maj 2008 togs Mimmi in för operation på neurokirurgiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

ST-läkare opererade Mimmis hjärna

Operationen utfördes av en så kallad ST-läkare, som genomgår en specialistutbildning i neurokirurgi. ST-läkaren ska ha bett överläkaren om att han skulle vara med under operationen, men så blev det inte. I stället fick hon påbörja operationen ensam och redan från början uppstod det problem.

I ST-läkarens version till Socialstyrelsen om vad som egentligen hände skriver hon så här:
”Jag har aldrig gjort ett liknande ingrepp helt själv ens med någon mer erfaren bredvid mig. Hade därför redan från första diskussion i samband med operationsanmälan bett överläkaren om att han skulle vara med under denna operation.”

"Ville få henne arbeta självständigt"

Överläkaren däremot ansåg att den kvinnliga läkaren borde klara av operationen på egen hand. Så här skriver han i sin redogörelse till Socialstyrelsen:
”Jag har haft ST-läkaren med på operation och sett hennes fina handlag samt varit nöjd med den allmänna kunskapsnivån. Jag har dock tyckt att hon ofta bett om hjälp med sådant hon faktiskt kan. Av detta skäl har jag försökt få henne att arbeta självständigt genom att vara tillgänglig men inte stå på salen när hon gjort operationer som hon tekniskt sett klarar av.”

"Hon fick inte hjälp av överläkaren"

Operationen som var planerad att ta drygt två timmar drog ut på tiden. Så här beskriver chefssjuksköterskan händelseförloppet:
”ST-läkaren försökte öppna på tre ställen enligt operationssköterskan. Hon försökte få hjälp av överläkaren men fick inte. Strax före lunch kom en annan läkare in och tittade till. När han gick ut från salen sa han. Det här ser inte bra ut.”, skriver hon.

Bad ST-läkaren att slutföra

ST-läkaren var osäker på hur hon skulle gå vidare och ringde till överläkaren. Han kom till operationssalen, gav henne instruktioner och lämnade därefter salen. Efter en stund ringde ST-läkaren på nytt till överläkaren. Överläkaren kom tillbaka och tog över operationen. Så här skriver överläkaren:
”Jag går in, konstaterar att öppningen är adekvat och frågar om hon vill att jag tvättar mig. Hon samtycker och jag går in och tar över dissektionen.”
Överläkaren tog bort två tredjedelar av cystan och bad därefter ST-läkaren att slutföra.

Gick på lunch

Därefter lämnade överläkaren sjukhuset för att äta lunch. Efter en stund ringde ST-läkaren till honom igen. Så här skriver ST-läkaren om samtalet:
”Mycket brus i telefonen, biltrafik i bakgrunden. Jag säger: jag skulle vilja att du kommer in och tittar, jag har stött på en struktur jag inte känner igen och vet inte om jag vågar ta bort ..han svarar att jag bara ska ta bort alla membraner och sedan gå till nästa operation.”
Men i stället för att följa instruktionerna försöker hon kontakta andra överläkare och efter 45 minuter tittar en överläkare in i och säger att han inte vet vad strukturen utgörs av och att den inte bara är att ta bort.
När det har gått sex timmar beordras ST-läkaren att avbryta operationen av Mimmi och gå vidare till en annan patient. Uppgiften att sy ihop såret i Mimmis huvud gick i stället till en italiensk gästläkare.

Fick en inre blödning i hjärnan

När Dennis Nilsson besökte sin fru på kvällen hade hon just vaknat.
– Ja, jag pratade med henne i en timme. Sen ville hon att jag skulle åka hem till barnen och ta hand om dem, säger Dennis.
Men det var sista gången som Mimmi kunde uttrycka sig i ord.
Morgonen därpå ringde Karolinska sjukhuset och berättade att Mimmi hade fått en inre blödning i hjärnan och att hon måste opereras igen.

Kan varken prata, gå eller äta själv

När hon vaknade upp igen efter den andra operationen kunde hon inte prata längre.
– Jag kunde inte tro att det hade hänt oss, säger Dennis i dag.
Hennes skador på lillhjärnan gör att hon ännu nio månader efter operationen inte kan prata, gå eller äta själv. Ingen kan säga om hon någonsin kommer att kunna göra det igen.
Sedan augusti förra året vårdas Mimmi på Danderyds rehabavdelning.
– Hon kan lyfta handen lite. Sen svarar hon med tummen upp och ned eller med blinkningar om hon är trött.
Dennis besöker sin fru så ofta han kan.
– Ibland räcker det med att man bara sitter och håller hand så att hon känner att jag är där. Det tror jag är väldigt viktigt. Både för mig och för henne, säger Dennis.
Barnen är också med minst en gång i veckan. Men Dennis märker att de tycker att det är jobbigt.

Dennis övertygad att Mimmi förstår

– De blir lågmälda. Man ser att det blir en obekväm känsla, så det brukar inte bli så länge utan bara någon timme, säger han.
Trots att Mimmi inte kan kommunicera med ord är Dennis övertygad om att hon förstår.
– Man ser det i blicken på henne, i ögonen. Så det är ju bra att hon är med så, förklarar han.
Sammanlagt har Mimmi genomgått nio operationer. Hon har ständiga infektioner, bland annat har hon haft hjärnhinneinflammation och fem lunginflammationer.

"Måste kunna säga ifrån"

– Det är lite synd om hon som opererade, men samtidigt måste man ha lite courage och säga att "det här fungerar inte" om man är osäker, tycker Dennis.

När Dennis försöker förklara hur familjen klarar sig i dag blir det svårt:
– Vi har varit en så tight familj. Det är ju tufft för barnen nu när mamma är på sjukhus. Det känns tungt att man blir själv, kan man säga, efter alla år, säger han.

Kalla fakta del 4 - Den skrämda staden

I Malmö blir det allt vanligare att mord sker på öppen gata. I majoriteten av fallen finns vittnen men eftersom ingen vill träda fram går mördarna fria. Kalla fakta undersöker stadens växande tystnadskultur som gjort att antalet oupplösta brott ökat.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.

De olönsamma barnen - se granskningen på en minut

I Kalla fakta tisdag 21 mars 2017 handlar det om 8-årige Conrad Dahl. Han nekades stöd från sin skola. Skolägaren tyckte stödet för Conrad blev för dyrt. Samtidigt plockades miljonnvinster ur skolbolaget. Här ser du Kalla faktas granskning i korthet.

TV4:s Kalla fakta fyrfaldigt nominerade på New York Festivals

I dag blev det klart att hela fyra reportage gjorda av TV4:s Kalla fakta-redaktion har gått vidare till final i årets New York Festivals, en gala där världens bästa film- och tv-produktioner tävlar. Förra året vann Kalla fakta ett hedervärt silver för sitt grävande reportage om oskuldskontroller. I år går prisutdelningen av stapeln den 25 april i Las Vegas.

Volvo driver verksamhet på ockuperad mark på Västbanken

Volvo Bussar har verksamhet som involverar ockuperade områden på Västbanken. Det här väcker hård kritik mot Volvo och krav på att bolaget avslutar arbetet i området. Det visar en granskning av Kalla faktas reporter Camilla Ziedorn.

Korruptionshärvan

Kalla fakta granskar korruption inom en svensk myndighet. Det visar sig att skattebetalarnas pengar gått till privata fickor samtidigt som en högt uppsatt direktör låter bli att utreda anklagelserna. När affären uppdagas försöker ledningen mörka affären genom att sätta munkavel på personalen.

Läs hela Mikael Sackleens mejl-svar här

Den korruptionsanklagade Mikael Sackleen ville inte ställa upp på en intervju i Kalla fakta, men här ger han svar på några av de uppgifter som programmet publicerar om honom.

Sheriffen

Han har byggt ett system som visar hur svenska män sprider barnpornografi utan att åka fast men polisen vill inte ta emot bevisen.

Pensionärsfällan

Kalla fakta avslöjar hur samvetslösa försäkringsrådgivare lurar pensionärer att ta helt onödiga – och dyra - lån. I flera av fallen har dessutom de lurade lidit av demenssjukdomar. I bakgrunden finns några av Sveriges största och mest betrodda låneinstitut och försäkringsbolag.

Trailer: Utsparkade

De jobbar och betalar skatt. Ändå ska de utvisas. Kalla fakta har granskat en av de hetaste politiska frågorna just nu - arbetskraftsinvandringen och hur kompetent utländsk arbetskraft slängs ut ur landet på grund av små misstag från arbetsgivaren.