Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Emma Jangestig chattade efter Kalla fakta

Ett år har gått sedan Emma Jangestigs barn Max och Saga blev mördade i hemmet i Arboga. Efter Kalla faktas reportage chattade Emma Jangestig och reportern Magnus Wennerholm.

Liza: Hej Emma, jag undrar om du känner HAT mot Christine...?
Emma Jangestig: Nej ,jag känner inget hat. Hatar jag henne så upptar det massa energi. Den energi som jag måste ha för att ta mig vidare i livet. Så jag har valt att inte hata henne, för hon är inte värd det.

Johanna: Har brottslingen berättat varför hon gjorde det?
Magnus Wennerholm: Schürrer nekar till brott.

Oscar: Hej Emma! Vill bara börja emd att säga att jag tycker att du är en fantasktiskt stark person! Till frågan, hur kändes det att ingen trodde på dig?
Emma Jangestig: Det var fruktansvärt jobbigt. Det är ju minnen jag kommer att få brottas med i hela mitt liv.

Amelie: Hur känns det nu efter alltihopa?
Emma Jangestig: Jag blev lättat, men oron finns fortfarande kvar. Hon har överklagat till HD.

Karin: Vad är det som har fått dig att gå vidare i en sån positiv anda som du beskrev i programmet? Du verkar så hima stark MVH Karin
Emma Jangestig: Jag beskrevs innan detta som en positiv person. Jag hoppas att den bilden finns kvar än idag. Det och att ha min sambo och min familj vid min sida ger mig styrka.

.: Men lägg ner den suggestiva musiken, är det kalla fakta eller CSI vi kollar på? Urdålig journalism.
Magnus Wennerholm: Jag inser att vi gör en dramatisering och lyssnar till din kritik. Självklart diskuterar vi sådant, och det är inte alltid helt lätt. Men vi tycker att detta är motiverat. Kolla gärna min blogg om du vill läsa mer om drama vs journalistikhttp: scharfkultur.blogspot.com/

Annika: Hej Älskade Emma!! Hur har du det idag? Usch jag kan inte föreställa mig ett liv utan barnen :-( Vad får dig att gå vidare? Mvh Annika
Emma Jangestig: det som får mig att gå vidare är att jag älskar livet. Jag älskar att leva och att få rå om mina nära och kära. Det vill jag fortsätta göra och skulle jag gräva ned mig pga detta så skulle barnens minne och grävas ned. Jag är ju den enda som tex kan tala om hur det kändes att föda de små.

my: Har du o barnens pappa en bra vänskaps relation idag?
Magnus Wennerholm: Det tycker jag. Vi har inte lika mycket kontakt längre, men senast på årsadgen snackade vi en stund.

Yvonne Svensson: Hej har du fått några men av slagen? Huvudvärk etc
Emma Jangestig: jag har tinitus och en grav hörselnedsättning på högra örat. Men annars funkar jag bra fysiskt.

Ida: Hej Magnus Hur har dina känslor varit kring att följa Emma och familjen?
Magnus Wennerholm: Det har varit en märklig, stark upplevelse. Emma är ju en ovanlig människa. Jag vet att hennes skratt provocerar många, men jag som följt henne vet att hon sörjer.

Jonas Gustafsso: För det första mina största lyckönskningar till dig och din familj Emma. Hur går det för er nu när det gått en tid efter "avslutet" i hovrätten?
Emma Jangestig: Det går relativt bra. jag har börjat se på videinspelningar av barnen utan att gråta, Jag sitter och ler som den stolta mamma jag är. jag har börjat arbetsträna och ser en framtid börja skymta där framme.

eva: hur bearbetade du sorgen? du såg ut att må bra i kalla fakta. mår du verkligen bra eller är det "mask" du tar på dig pga media?
Emma Jangestig: Jag träffar media när jag har mina bra dagar. När jag mår dåliggt, som jag gör imellanåt så ser ni mig inte. Magnus, som gjort detta repotage kan nog intyga vad jag säger. De dagarna han ringer och jag inte orkar prata, så tar min sambo samtalet.

Karin: Hej Magnus! Hur mycket/hur ofta har ni följt Emma och hennes familj?
Magnus Wennerholm: Jag träffade hennes familj då och då under Emmas sjukhusvistelse. Sedan Emma själv första gången den 10 juni 2008. Sedan har vi följt både tings- och hovrättsförhandlingar, och dessutom varit hemma hos henne ganska många gånger.

.: Hur kan minnen av utanförkroppen upplevelser ligga till grund för en Hovrättsdom, det skulle vara betydligt intressantare för tv4 att fråga.
Magnus Wennerholm: Din fråga är väl motiverad. Men det var ju inte dessa minnen ur "observatörsperspektiv" som låg till grund för domen, utan minnesbilder.

Bodil Kronvall: Jag har inte läst eller sett något om pojkvännen, var är han och håller du ihop med honom numera.
Emma Jangestig: Han sitter här bredvid mig nu. han finns alltid vid min sida. När jag gör intervjuer står han bakom kamerna och när jag behöver gråta ligger jag i hans knä. Vi håller ihop och kommer att göra det så länge kärleken lever. han väljer att inte delta i media pga att alla har olika sätt att hantera en sån här sak.

Niclas: Har själv en son på snart 4 och en dotter på 2år. Jag har gråtit floder och är förundrad över hur man klarar av en sådan här sak. Djup beundran! Men min fråga är hur din sambo mår idag med tanke på hans relation med Christine? Känner han skuld och hur går HAN vidare?
Emma Jangestig: Min sambo har också kommit en bit i sin berabetning, men han har också sår som sitter djupt. han har aldrig behövt känna nägon skuld, för att ingen i hans närhet ger honom det ansvaret för det som hänt.

anonym: Ska det här vara journalistik? Vilket skitprogram. Varför ifrågasätter ni inte att Emmas sambo förde minnesanteckningarna? Ni nämnde det inte ens. Och någon total isolering var det aldrig frågan om.
Magnus Wennerholm: Ja, tanken är att detta ska vara journalistik. Vad gäller din kritik så finns det extremt många omständigheter man skulle kunna nämna här - inte bara sambons anteckningar. Vi har försökt göra ett vettigt urval. Vi sade ej i reportaget att det var en total isolering.

Nike: Hur känner du när du tänker på barnen idag?
Emma Jangestig: Jag e ledsen ibland, men oftast är det med ett leende på läpparna jag minns mina barn. Jag e fortfarande världens stoltaste mamma.

Linda: Har du fått tillbaka alla minnen efter de som hänt...??
Emma Jangestig: Nej, det har jag inte.

-: Vilken fantastisk partsinlaga ni har fått ihop inför prövningstillståndt i HD. Det här programmet och ansvariga reportrar borde anmälas till granskningsnämnden. Får ni verkligen göra såhär? Varför är det så viktigt för er att fälla tyskan? Det finns inga vittnen ingen teknisk bevisning och historiskt enligt al tillgänglig statistik så har det aldrig någonsin i världshistorien HÄNT att en kvinna har planerat och utfört ett mrd på två okända barn.
Magnus Wennerholm: Vi har naturligtvis försökt att förhålla oss objektivt till detta. Om du vill anmäla programmet så kan du göra det på Granskningsnämndens hemsida: www.grn.se Vissa chattare verkar ju uppfatta det som att reportaget sänker Emmas trovärdighet, så inte förstår jag varför du tror att vi vill fälla Schürrer.

Mimmi: Magnus Wennerholm: ok tack för blogglänken jag återkommer där. /Zin
Magnus Wennerholm: Okej, tack. Jag är tacksam för feedback, för som du ser på min blogg är jag inte helt säker på vad som är rätt och fel när det gäller att göra den här typen av reportage.

Sara: Har det inte varit tungt att gå tillbaka till villan i Arboga?
Emma Jangestig: Jo, jag våndades otroligt när polisen ville ta dit mig. jag hadde inte fått berättat för mig vad som hänt. Men jag kände starkt obehag. Men jag ville göra det om det kunde hjälpa polisen i deras utredning.

Bibbi: Kommer du någon gång våga skaffa nya barn?
Emma Jangestig: Absolut

moderator: Hej! Det är många som undrar varför de inte får svar. Det är väldigt väldigt många som skickar in frågor, och både Emma och reportern Magnus Wennerholm försöker besvara så många som möjligt!

Kicki: Hej Emma! Du är så klok som säger att det är dumt att lägga energi på hat. Men är det inte jobbigt att hon inte erkänt? Kram!
Emma Jangestig: Jo, det är den pusselbiten som alltid kommer fattas.

Karin: Hej Emma! Tycker du det är svårt att hantera trycket/intresset från media? Du verkar ha en bra "kontakt" med en del av dem men det måste vara svårt att ha en balans. Vissa saker kanske man vill behålla för sig själv, men man får lätt bilden av media att ger man dem "ett finger vill de ha hela handen".
Emma Jangestig: jag har fått en otroligt bra kontakt med media och det har blivit så att vi ger och tar av varandra. När jag vill vara ifred lämnar dom mig ifred och när jag vet att det e något de vill ha en komentar om så ger jag den om jag orkar. Jag har andra regler som de måste följa och jag har ärligt talat inget negativ att säga om dem.

anna: om du fick träffa christine personligen.. vad skulle du då säga till henne?
Emma Jangestig: Ärligt talat skulle jag inte vilja prata med henne alls. Men, jag skulle nog vilja att hon såg filmer på Max o Saga så att hon möjlitvis förstår vad hon gjort.

anonym: Varför försökte förhörsledarna styra in Emma på tyskan? Pommer förresten, är han det skarpaste instrumentet i polisens lilla låda?
Magnus Wennerholm: Tänk på att det ni sett är en bråkdel av förhören. Vi har försökt att ge en bild av att förhören flyter omkring mot olika ämnen, och att polisen ställt väldigt öppna frågor. För det är mitt intryck efter att ha sett rubbet. Angående Pommers skärpa, så kan jag inte ge något riktigt bra svar tror jag.

Bob: Hur ser du på polisens arbete under det isolerade boendet, nu i efterhand?
Emma Jangestig: Att de verkligen gjorde sitt bästa. självklart önskar jag att jag blivit skonad från det. Men jag vill tro att det hjälpt på något sätt. och då är det inte bortkastat alls. Då är jag snarare tacksam över det jobb de lade ner.

Bob: Vill tacka för programmet. Det är intressant att få se lite mer utförlig information om förhören med Emma.
Magnus Wennerholm: Tack själv!

Klara: Hej Emma! Jag tror många undrar hur du kan se så glad ut efter det som hänt. En del tolkar det som att du inte bryr dig så mycket. :( Kram, tänker på dig!
Emma Jangestig: Att se glad ut och att vara glad är två olka saker. Jag är en av de få som har svart att gråta och ett leende tillhör mitt "normala" ansiktsuttryck. Men, jag gråter innom mig varje dag, om man kan beskirva det på det sättet. De dagar tårarna faktist kommer på mig ligger jag hemma i min soffa under täcket.

eva: Mär Emma endast nämnde tyskan flyktigt bad ju polisen berätta allt om henne, då skrattade Emma och sade att det "har jag redan gjort", ändå gav inte polisen upp. För mig verkar det uppenbart att hon därefter måste ha pratat med sambon om Schurrer eftersom polisen var så intresserade. Plus absolut ingen teknisk bevisning mot Schurrer.
Magnus Wennerholm: Det stämmer inte riktigt som du skriver. Det var ju så att dom GAV upp just efter det där skrattet.

sandra: jag tyckte att det varet ett jätte bra program
Magnus Wennerholm: Tackar!

fridah: har dem gjort en psykisk undersökning av christine?
Magnus Wennerholm: SOm jag förstått ville hon inte samarbeta, så det blev inte ordentligt gjort.

Peter: Hej Emma! Undrar ibland över om det finns skuldkänslor med i bilden? Det jag menar är att om du ej träffat din nuvarande kille så hade detta aldrig hänt. Menar inte att du eller din sambo ska ha skuldkänslor utan bara om man tänker i de banorna när något sådant här har hänt? Mina varmaste lyckönskningar Peter
Emma Jangestig: Den tiden jag och mina barn fick tillsammans med min sambo skulle jag inte vilja byta bort. Jag känner inga skuldkänslor och jag hoppas att ingen annan heller gör det. Det e bara en person på denna jord som har skuld till detta.

FJ: Hej Magnus tack för det fina inslaget..jag undrar vad din syn är på att Emma isolerades i början..?
Magnus Wennerholm: Jag är ju inte polis....men jag tycker det var väldigt bra att dom försökte. Sedan kanske man kunde gjort det bättre, men man får inte glömma att det är nästan tortyrliknande att undanhålla information för människor i sådana situaioner. Kanske känner jag att kritiken och misstänkliggörandet mot Emmas familj och sambo ibland känns lite märklig. Dom hade alls inte behövt ställa upp på detta upplägg.

Agneta: Du är stark Emma. Mycket stöd från familj och vänner. Men det är mycket från dig själv som gör att du tar nya tag i livet. Hur känns det att se dig själv i tv och berätta allt igen? Stärker det dig? eller?Jag önskar dig lycka till.
Emma Jangestig: Att se mig själv i tv stärker mig på så sätt att jag får höra mig själv berätta om det som jag en gång sagt. Det kan ibland betyda att jag ser saker på ett nytt sätt. Det blir som en terapi.

sussi: kan det vara så att christine förtränger vad som skett? jag tycker att programmet var mycket bra
Magnus Wennerholm: Man får känslan när man sitter och tittar på henne i rättssalen att hon har ljugit så mycket för sig själv att hon numera på allvar tror på sina lögner, och därmed ser sig som oskyldig.

Lars: Tror du att en frisk människa skulle kunna göra någt sådant mot tre personer eller tror du att hon skulle kunna få en diagnos ifall hon sammarbetat med psykiatrikerna?
Magnus Wennerholm: Bra fråga. Alltid svårt det där, jag menar kan NÅGON som mördar vara helt "frisk"? Frågan är ju om hon skulle lida av en "allvarlig psykisk störning".

Jonas: Hur vill du att folk bemöter dig när de ser dig på stan? Du måste vara trött på alla som vill komma fram för att beklaga sorgen.
Emma Jangestig: Det stärker mig att folk vågar visa sitt deltagande. När de träffar mig så räcker det att de ger mig en blick el kramar om mig om de själva känner att de vill. jag är öppen för alla sätt. De som byter sida för att de inte orkar ser jag inte ner på, utan tycker att det e viktigt att alla bearbeter detta på SITT sätt.

Frida: Magnus Wennerholm "Man får känslan när man sitter och tittar på henne i rättssalen att hon har ljugit så mycket för sig själv att hon numera på allvar tror på sina lögner, och därmed ser sig som oskyldig." Men tänk om hon ÄR oskyldig!?!
Magnus Wennerholm: Ja tänk. Det vore ju helt otroligt. Jag vet självklart inte mer om detta än tingsrätten och hovrätten, eller dig. Men efter att ha satt mig in ganska hyfsat i utredningen könner jag mig väldigt övertygad om att det är hon, det kan jag utan vidare stå för.

Lexi: Hej Magnus! Otroligt bra program! Är det du som gör alla reportage för Kalla Fakta eller var det bara detta?
Magnus Wennerholm: Hej Lexi, tack! :) De vore väldigt jobbigt för mig att göra alla program! Kalla Fakta har många grymma journalister som gör reportage. Men faktum är jag har med ett rep igen om två veckor.

Nina: Hejsan Emma! Ok, jag ser nu på chatten att det faktiskt finns de som anser tyskan vara oskyldig. Det är för mig ofattbart. Jag har läst förundersökngen & jag förstår inte hur det kan finnas minsta lilla tvivel att hon är skyldig till detta. Att hon överklagar domen ser jag som ett hån mot dig, Emma och dina nära. Vad känner du inför hennes överklagan till HD? Kram!
Emma Jangestig: Jag ser det som ett sista desperat försök.

Peter: Tycker det är mycket svagt av Kalla fakta att göra tre så ensidiga program under en pågående rättsprocess.
Magnus Wennerholm: Okej, men på vilket sätt är dom ensidiga?

Maria Björk: Hur känns det när första året har gått, kan din saknad någonsin bli uthärdlig? Så fruktansvärt det ni har varit med om... Stor KRAM till dig!
Emma Jangestig: Uthärdlig blir den aldrig. men man lär sig att leva med den.

Peter: Magnus! Utifrån dina sista svar verkar du redan tidigt tagit ställning för att Shürrer är skyldig. När gjorde du det?
Magnus Wennerholm: Peter, jag är inte nämndeman. Men nej, jag tog inte något för givet. Det var först efter hand som jag blev övertygad om att hon måste vara skyldig. Men jag kan ju ha fel.

HM Kaplan: Vad anser Emma om hur hennes minnesbilder sågades av en "expert"? Vet hon och reportern att andra experter säger annorlunda? Vågar ni inte ta upp detta? Vad är ni rädda för?
Magnus Wennerholm: Vi är väl inte rädda. Hade hoppats att SVen Åke Christiansson skulle ha medverkat i programmet.

Sandra: Finns det nån möjlighet att det skulle kunna vara någon annan som är skyldig än Christine Schurrer???
Magnus Wennerholm: Återigen: jag är inte domare eller nämndeman. Men mitt personliga intryck är att Schürrer är skyldig. Men detta mordfall har kommit att bli föremål för en ENORM ryktesspridning på diverser forum, och där blomstrar alternativa teorier. Jag ger inte mycket för dessa.

Anna Lundström: Dina föräldrar är verkligen en klippa för dig. Hur hanterar dom förlustan av sina barnbarn? Jag är själv Mormor och Farmor.
Emma Jangestig: Jag har haft enormt stöd av mina föräldrar, utan dem hadde jag inte klarat detta. De hanterar detta ungeför som jag, genom att umgås med vänner och familj. Att ta tilvara på det vi har kvar. men de är fruktansvärt ledsna. De tänker på barnen lika ofta som jag själv.

H: Känner du ingen hämd inom dig?
Emma Jangestig: Nej, jag tror inte på hämd.

Jannike: Varför ser du alltid så glad ut! Är du lycklig nu när Christine är fälld?
Emma Jangestig: "Det finns ingen vinnare i detta" sade åklagaren. Det stämmer. jag ser inte glad ut pga det som hänt utan pga det jag har kvar.

Ida: Vad är det som gör att du älskar livet?
Emma Jangestig: Minnet av mina barn, min sambo, min familj och mina vänner. Att få sitta i solen och äta en glass el att gå till ån och mata ankorna.

Karin: Hej Emma! Jag vill till att börja med att säga att jag rätt ofta tänker på er, trots att jag inte känner er. Jag är enormt imponerad av den styrka och kraft som du utstrålar. Du sa inledningsvis att du inte trodde på att något hänt dina barn, att det bara var något de sa för att skydda dig. Hur lång tid tog det för att dig att inse att de faktiskt var borta?
Emma Jangestig: Jag insäg det inte förrän i mitten av april. Ca den 13.e.

XYZ: Magnus Wennerholm! Om du tycker att det skulle vara otroligt att CS skulle kunna vara oskyldig, hur tror du då att du ska kunna göra ett objektivt reportage?
Magnus Wennerholm: Alltså, vårt reportaget handlade nu inte om huruvida CS är skyldig eller ej. För mig är det mest så uppenbart att det har blivit en sorts "grej" bland diverse troll att driva tesen om hennes oskuld. Jag har tagit del av dessa teorier och bedömer dem som betydligt mindre trovärdiga.

Petra: Hur kändes det att se dig själv där i början av programmet när det var bara ett par veckor efter överfallet?
Emma Jangestig: Det var intressant. jag fick en större inblick i hur mina anhöriga hadde det. De har försökt förklara för mig, men jag förstod inte ordentligt förrän jag fick se det själv.

Frida: Magnus Wennerholm Ja tänk. Det vore ju helt otroligt. Jag vet självklart inte mer om detta än tingsrätten och hovrätten, eller dig. Men efter att ha satt mig in ganska hyfsat i utredningen könner jag mig väldigt övertygad om att det är hon, det kan jag utan vidare stå för. Om man som journalist är väldigt övertygad om skuldfrågan, finns inte risken att programmet blir lite vinklat?
Magnus Wennerholm: Som sagt, jag utgick ej från att hon var skyldig. Men jag följde ju rättsprocessen och lyssnade ffa noga till vad CS själv sade. Men kvällens rep var ej tänkt att handöa om hennes skuld/oskuld, utan om huruvida man kan lita på Emmas minne...

HM Kaplan: Jag tror att Emma klarar sig bättre då hon är så insiktsfull. Det är ju meningslöst att gräva ner sig i bara sorger. Tack för ett "hyfsat" program..
Magnus Wennerholm: Tack själv.

Magnus Wennerholm: Tack själv.

Linnea Westlund: Hej tjejen! Måste fråga efter att ha sett programmet om det inte var frustrerande när poliserna i de första förhören sa att de visste en del om vad som hänt med dig och dina barn och att du tids nog skulle få veta. Hur kunde du vara så lugn i det läget och inte bli stressad och vilja veta direkt? Kram till en helt otroligt inspirerande och fantastisk tjej från Linnea
Emma Jangestig: Jag blev stressad och ville veta. men jag hadde även fått förklarat för mig att jag inte FICK veta. Det var en regel och som den lydiga svensk jag är så accepterade jag det.

alexandra: Hur förberedde du dig för rättegången?
Emma Jangestig: Jag umgicks med mina nära och sov otroligt mycket.

Helena: Dina förra grannar, hade du kontakt med dom? Vad säger dom om vad som har hänt isf?
Emma Jangestig: Jag har kontakt med dem. De är förkrossade. Vissa av dem har själv småbarn.

bea: magnus-Skit i all neg kritik, jätte bra program! Finns
Magnus Wennerholm: Tack!

HM Kaplan: Jag tycker det var suveränt att Emma godkände visning av de tidiga förhören, den biten är högintressant och styrker Emmas välvillighet och ärlighet.
Magnus Wennerholm: Jag var lite orolig just att det inte framgick tydligt att hon godkänt det hela...

Calzone: Magnus, hittade du din journalistexamen i ett cornflakespaket? Hoppas att du inte har med den här smörjan i ditt framtida CV.
Magnus Wennerholm: Nej, jag fick ut den från Göteborgs Universitet. Just nu jobbar jag inte med någon CV, men jag tar till mig ditt tips.

Karin: Jätte bra program och intresant
Magnus Wennerholm: Tack!

Sandra: Finns förundersökningen fortfarande ute på PB??? Eller har dom äntligen tagit bort den??
Magnus Wennerholm: Har inte kollat på ett tag.

Magnus Wennerho: Tack för chatten, jag uppskattar även de kritiska kommentarna. Om ni vill så mejla mig: magnus.wennerholm@tv4.se

Emma Jangestig: Tusen tack för alla frågor. O Tack kalla fakta för att jag fick chans att visa min (o)verklighet tillsammans med er.

Kalla fakta del 4 - Den skrämda staden

I Malmö blir det allt vanligare att mord sker på öppen gata. I majoriteten av fallen finns vittnen men eftersom ingen vill träda fram går mördarna fria. Kalla fakta undersöker stadens växande tystnadskultur som gjort att antalet oupplösta brott ökat.

Mamman till mördade Karolin "Jag anade inget, hon var lycklig"

I Kalla Faktas nya program "Den skrämda staden" undersöks den tystnadskultur som brett ut sig bland Malmös invånare efter dödsskjutningar bland gängkriminella. I studion har vi Therese Cedergren, reporter på Kalla Fakta. Mordet på Karolin Hakim på öppen gata skakade Malmö. Nu berättar mamman om sorgen i Kalla Fakta.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.

De olönsamma barnen - se granskningen på en minut

I Kalla fakta tisdag 21 mars 2017 handlar det om 8-årige Conrad Dahl. Han nekades stöd från sin skola. Skolägaren tyckte stödet för Conrad blev för dyrt. Samtidigt plockades miljonnvinster ur skolbolaget. Här ser du Kalla faktas granskning i korthet.

TV4:s Kalla fakta fyrfaldigt nominerade på New York Festivals

I dag blev det klart att hela fyra reportage gjorda av TV4:s Kalla fakta-redaktion har gått vidare till final i årets New York Festivals, en gala där världens bästa film- och tv-produktioner tävlar. Förra året vann Kalla fakta ett hedervärt silver för sitt grävande reportage om oskuldskontroller. I år går prisutdelningen av stapeln den 25 april i Las Vegas.

Volvo driver verksamhet på ockuperad mark på Västbanken

Volvo Bussar har verksamhet som involverar ockuperade områden på Västbanken. Det här väcker hård kritik mot Volvo och krav på att bolaget avslutar arbetet i området. Det visar en granskning av Kalla faktas reporter Camilla Ziedorn.

Korruptionshärvan

Kalla fakta granskar korruption inom en svensk myndighet. Det visar sig att skattebetalarnas pengar gått till privata fickor samtidigt som en högt uppsatt direktör låter bli att utreda anklagelserna. När affären uppdagas försöker ledningen mörka affären genom att sätta munkavel på personalen.

Läs hela Mikael Sackleens mejl-svar här

Den korruptionsanklagade Mikael Sackleen ville inte ställa upp på en intervju i Kalla fakta, men här ger han svar på några av de uppgifter som programmet publicerar om honom.

Sheriffen

Han har byggt ett system som visar hur svenska män sprider barnpornografi utan att åka fast men polisen vill inte ta emot bevisen.