Extern länk
Början på sidans innehåll

TV4

Foto: Foto: Carl-Johan Bauhn/Meter

Vad är funkis?

Funkis eller funktionalism som det egentligen heter, handlar kort och gott om att det man skapade skulle utformas för sin funktion.

Uppdaterad: Publicerad:

När man pratar om funktionalism, eller funkis som det heter i folkmun, menar man en stil som blev stor inom arkitektur och formgivning på främst 1920- och 1930-talet. Att stilen fått sitt namn är ingen slump, utan det handlar kort och gott om att det man skapade skulle utformas för sin funktion. Inom hus innebar detta att man tog bort utsmyckningar och husen fick istället raka linjer, släta ytor och platta tak.

Då kom funkis till Sverige

Till Sverige slog funktionalismen igenom 1930 och några år senare i stadsdelen Södra Ängby, utanför Stockholm, restes flera funkis-hus. Cirka 95 procent av alla dessa hus ritades utav samma artikekt, Edvin Engström, och man känner lätt igen de karaktäristiska dragen även här, så som vitmålade slätputsade fasader, spröjslösa fönster, runda balkonger och platta tak.

Kända byggnader i funkisstil

Förutom i Södra Ängby kan man även hitta stilen i flertalet kända byggnader som till exempel Helsingborgs konserthus, Centrumhuset i Göteborg och Malmgården i Malmö.

Relaterat innehåll