Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Striden om KRIS

Kalla faktas granskning av KRIS visar en odemokratisk förening där de interna stridigheterna riskerar att få hela organisationen att kollapsa.

Under de elva år som föreningen KRIS har funnits, har de hjälpt före detta kriminella tillbaka till samhället. Hedersmedlemmen och den före detta kriminalvårdsdirektören, Gunnar Engström har stöttat KRIS från första början.
– Vi blev ju charmade när några kriminella killar ville ta ett sådant här initiativ, säger Engström.

Hjälpa kriminella bort från brottslighet

Föreningen såg dagens ljus den 1 augusti 1998, när Peter Söderlund muckade från fängelset. Utanför portarna väntade Christer Karlsson, en före detta kriminell som beslutat sig för att ta tag i sitt liv. Tillsammans bildade de föreningen Kriminellas revansch i samhället (KRIS). Syftet var att hjälpa kriminella tillbaka till vardagen och bort från brottslighet.
– Vi har stenhårda krav. Inget knark, inget brännvin, inga brott, säger Christer Karlsson, som senare blev vald till ordförande för riksorganisationen.
Peter Söderlund fick ansvaret för utvecklingen av organisationen, både nationellt och internationellt. Senare blev han ordförande för KRIS Stockholmsavdelning.

Få har kritiserat KRIS

KRIS medarbetare har jobbat i medvind. Opinionen har varit på deras sida och få har kritiserat deras arbete. I dag har föreningen 5.500 medlemmar och 26 lokalföreningar. Även Kungen är hedersmedlem i föreningen.

Men nu hotas den idéella verksamheten av en bitter strid som pågår mellan de ledande personerna i KRIS. Christer och Peter, som byggde upp hela organisationen tillsammans, hälsar inte längre på varandra. För tre år sedan började Peters och Christers vänskap knaka i fogarna. Ofta gick deras åsikter isär om hur framtida KRIS skulle se ut.

Konsekvenserna av ett parti kortspel

Stämningen mellan Peter och styrelsen i RIKS-KRIS var allmänt dålig, framför allt knakade det i fogarna med sekreteraren Lasse Liljegren.

Konflikten nådde sin kulmen efter en resa till Ryssland sommaren 2007. Få kunde ana vilka konsekvenser ett parti kortspel skulle få för KRIS.

KRIS några månader innan resan till Ryssland anordnade Christers och Peter ett seminarium om spelmissbruk. Folkhälsoinstitutet bidrog med 80 000 kronor – men det hindrade inte sekreteraren Lasse Liljegren och andra att fortsätta spela om pengar.
– När vi åkte vi till Ryssland började folk från RIKSKRIS kalla till spel. Man spelar inte av folk på pengar, framför allt inte när vi har haft kursen, det är dåligt omdöme, säger Peter.
– Jag har blivit anklagad för att spela av ungdomar pengar. Det finns ingen sanning i det. Det handlade om ett par 50-lappar. Att kalla det hasardspel är larvigt, säger Lasse.
Kortspelet i Ryssland trappade upp konflikten mellan Peter och övriga i styrelsen.

Polisanmäler varandra

Tonen blev alltmer aggressiv och under ett stormöte hösten 2007 kände sig Peter hotad av Lasse. Peter polisanmälde Lasse för olaga hot och senare blev även Peter polisanmäld av Lasse för förtal.

Konflikten som håller på att splittra KRIS gick inte att lösa. Våren 2008 fick Peter lämna KRIS. Han erbjöds lön, bil och mobiltelefon i sju månader mot löfte om att han lämnar föreningen med omedelbar verkan – alternativet var att gå hem tomhänt.
– Det var pest eller kolera jag hade inget val, säger Peter.

KRIS Stockholmsavdelning uteslöts

Men medlemmar i Kris Stockholm ville ha Peter som ledare och var inte nöjda med att han fick gå. Hösten 2008 valdes Peter enhälligt tillbaka till ordförandeposten, vilket ledde till att hela KRIS Stockholm uteslöts. Även lokalföreningarna i Östersund och Borlänge har fått lämna KRIS, sedan de sagt att de stått på Peter sida i konflikten. Lokalföreningen i Östersund är nedlagd, som det heter officiellt, och KRIS Borlänge är utesluten för att man har tillåtit Peter att vistas i sina lokaler.

Konkurrent startades

Nu har Peter startat en ny förening som heter X-con – en konkurrent till KRIS – men med samma syfte, att hjälpa fd kriminella.
Christer har kontrat med att starta en ny KRIS-förening i Stockholm – KRIS City.
– Jag är förbannad och besviken. De som nyligen blivit frigivna kommer att råka illa ut på grund av konflikten, säger den före detta kriminalvårdsdirektören, Gunnar Engström.

Reportage: Valdo Kask
Foto: Staffan Ahlström
Redigering: Staffan Elmkvist
Arkiv: Wollmar 31 HB, K.R.I.S.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.

De olönsamma barnen - se granskningen på en minut

I Kalla fakta tisdag 21 mars 2017 handlar det om 8-årige Conrad Dahl. Han nekades stöd från sin skola. Skolägaren tyckte stödet för Conrad blev för dyrt. Samtidigt plockades miljonnvinster ur skolbolaget. Här ser du Kalla faktas granskning i korthet.

TV4:s Kalla fakta fyrfaldigt nominerade på New York Festivals

I dag blev det klart att hela fyra reportage gjorda av TV4:s Kalla fakta-redaktion har gått vidare till final i årets New York Festivals, en gala där världens bästa film- och tv-produktioner tävlar. Förra året vann Kalla fakta ett hedervärt silver för sitt grävande reportage om oskuldskontroller. I år går prisutdelningen av stapeln den 25 april i Las Vegas.

Volvo driver verksamhet på ockuperad mark på Västbanken

Volvo Bussar har verksamhet som involverar ockuperade områden på Västbanken. Det här väcker hård kritik mot Volvo och krav på att bolaget avslutar arbetet i området. Det visar en granskning av Kalla faktas reporter Camilla Ziedorn.

Korruptionshärvan

Kalla fakta granskar korruption inom en svensk myndighet. Det visar sig att skattebetalarnas pengar gått till privata fickor samtidigt som en högt uppsatt direktör låter bli att utreda anklagelserna. När affären uppdagas försöker ledningen mörka affären genom att sätta munkavel på personalen.

Läs hela Mikael Sackleens mejl-svar här

Den korruptionsanklagade Mikael Sackleen ville inte ställa upp på en intervju i Kalla fakta, men här ger han svar på några av de uppgifter som programmet publicerar om honom.

Sheriffen

Han har byggt ett system som visar hur svenska män sprider barnpornografi utan att åka fast men polisen vill inte ta emot bevisen.

Pensionärsfällan

Kalla fakta avslöjar hur samvetslösa försäkringsrådgivare lurar pensionärer att ta helt onödiga – och dyra - lån. I flera av fallen har dessutom de lurade lidit av demenssjukdomar. I bakgrunden finns några av Sveriges största och mest betrodda låneinstitut och försäkringsbolag.

Trailer: Utsparkade

De jobbar och betalar skatt. Ändå ska de utvisas. Kalla fakta har granskat en av de hetaste politiska frågorna just nu - arbetskraftsinvandringen och hur kompetent utländsk arbetskraft slängs ut ur landet på grund av små misstag från arbetsgivaren.

Snart dags för en ny säsong!

Några dagar före midsommar sköts småbarnspappan Christopher ihjäl av en polis. Kalla fakta har i flera månader följt Christophers mamma Irja och hennes kamp för att få reda på varför polisen sköt mot hennes son. I reportaget träder också vittnen fram och kastar nytt ljus över händelsen. Se Kalla fakta tisdagen den 6 december kl. 21.00.

Trailer: Fotbollsfamiljen

Inför EM 2016 har Kalla fakta gjort ett specialprogram om den osannolika härvan av mutor och korruption inom det mäktiga FIFA, det internationella fotbollsförbundet. Även UEFA, det europeiska fotbollsförbundet, är indraget genom dess före detta president, Michel Platini. Han stängdes av efter att ha mottagit en mångmiljonutbetalning.

Kalla fakta trailer: ”Stockholm – Bagdad”

Kalla fakta berättar om en hittills okänd och hemlig motståndsrörelse som kämpar mot terrorister i svenska förorter. De känner en stor oro för utvecklingen här. Vi har också en exklusiv intervju med högt uppsatta personer inom den irakiska säkerhetspolisen. De varnar för konsekvenserna av vad de anser är brister i samarbetet med svenska SÄPO.