Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Nytt vittne berättar om grisfösning hos Svanstedt

Grisfösare har använts på hästar i Åke Svanstedts stall, hävdar ett nytt vittne som träder fram i facktidningen Travronden.

Det var i november förra året som Kalla fakta granskade djurplågeriet inom travsporten. Där träffade vi en person som arbetat hos en av Sveriges främsta kuskar, Åke Svanstedt. Vittnet berättade då att metoden grisfösning användes i Svanstedts stall.
– Det är som en liten dosa med ström i. Man trycker den i baken på hästen så det blir strömimpulser in i hästen.
– Vad är syftet med det här?
– Att få dem att ta i mer, de som inte kämpar helhjärtat som inte kämpar hela vägen in i mål.
– Hade det någon effekt på hästarna?
– Ja, de började vinna lopp.

"I baksätet låg grisfösaren"

Nu träder ännu ett nytt vittne fram. Tidningen Travronden, har nu fyra månader efter Kalla faktas avslöjande valt att vika tolv sidor åt Åke Svanstedt-affären.
Det nya vittnet berättar att hon själv varit med om att Svanstedts andretränare Glenn H Persson använde ström på en häst under ett träningspass.
- Jag skulle i varje fall köra upp Glenns bil till banan och på golvet i baksätet låg grisfösaren. Han ringde till mig när jag var på väg upp; då körde jag upp bilen till banan och lämnade över grisfösaren till honom, säger Line Nejsborg till Travronden. Själv var hon aldrig med under själva strömningen, hävdar hon.

Nekar till anklagerserna

Enligt Line ska hästarna Arrow Tilly och Fickle Lady, som båda tog många segrar under 2003, ha behandlats med elchocker.
Glenn H Persson nekar dock till anklagelserna.

STC: "Vi avvaktar polisens förundersökning"

Efter Travrondens skriverier har även Svenska Travsportens Centralförbund, STC, kommenterat påståendena om djurplågeri i Svanstedts stall i form av ett pressmeddelande:

”I december 2008 polisanmälde Jordbruksverket Åke Svanstedt, TV4-programmet Kalla Fakta presenterade påståenden om eldrivning och senare framträdde två personer i Kvällsöppet i TV4 och vittnade om de förbjudna träningsmetoderna. Det föranledde STC att omedelbart starta en egen utredning om Åke Svanstedt.

STC:s utredning färdigställdes under kort tid och lämnades till polisen i Skövde i januari 2009 där den nu ingår i polisens sekretessbelagda förundersökning. STC är därmed förhindrad att uttala sig om utredningen. STC kommer inte att föregripa rättsordningen utan avvaktar färdigställandet av polisens förundersökning och åklagarens beslut om åtal skall väckas eller inte.”

Mamman till mördade Karolin "Jag anade inget, hon var lycklig"

I Kalla Faktas nya program "Den skrämda staden" undersöks den tystnadskultur som brett ut sig bland Malmös invånare efter dödsskjutningar bland gängkriminella. I studion har vi Therese Cedergren, reporter på Kalla Fakta. Mordet på Karolin Hakim på öppen gata skakade Malmö. Nu berättar mamman om sorgen i Kalla Fakta.

Kalla fakta - Cocaine Wars ENG SUBS

A late summer night three years ago a man is murdered outside a mosque in the south of Sweden. Evidence shows that the killing have a connection to another European city and that might give answers to the increase of deadly violence in Sweden.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.