Förlossningsläkaren: Därför väger nyfödda allt mer

Nyfödda väger allt mer och var 20:e barn väger nu 4,5 kilo eller mer vid födseln. Förlossningarna kan bli riskfyllda, för både barn och mamma. Karin Petersson gästade Nyhetsmorgon för att prata om detta, och efteråt chattade hon med tittarna.

Anna: Hej! Väntar mitt första barn, är beräknad till nu på fredag. Kan man jämföra sin egen födelsevikt och pappans med det väntade barnets födelsevikt? Du pratade om BMI och hur det påverkar, vilket BMI värde anses vara farligt? Tack på förhand!
Karin Petersson: Hej! BMI > 25 räknas som övervikt, > 30 som fetma. Man räknar på inskrivningsvikten på MVC. Det är ffa BMI > 30 som kraftigt ökar risken men även i viss mån > 25. Man kan till del titta på vad Du och den blivande pappan vägde.

Malin: Hej. Om man går över tiden, låt säga två veckor, hur mycket påverkar det barnets vikt gentemot om man skulle fött på beräknat datum?
Karin Petersson: Viktuppgången för barnet är ca 150-200 g/vecka.

stine: Hur mycket större är bebisarna egentligen nuförtiden? är det verkligen någon större skillnad?
Karin Petersson: Medelvikten har bara ökat 50 g de senaste 20 åren för nyfödda barn, men andelen barn som väger > 4.5 kg i fullgången tid har ökat från ca 3% till 4 %, dvs en 30% ökning.

sofie: har precis fått veta att jag är gravid. jag väger ca 73 kg till mina 160 cm. riskerar jag en stor bebis. vad kan jag göra nu för att undvika det?
Karin Petersson: Det är BMI vid inskrivningen som räknas. Mitt råd; träna och ät regelbundet och nyttigt.

lena: hej varför födds allt fler barn tjocka ? kan det ha med att göra vad mamman äter under graviteten? mvh lena
Karin Petersson: Ja, viktuppgång under graviditeten är en riskfaktor men ffa vikten vid inskrivningen på MVC. En stor del beror på att fler kvinnor med diabetes föder barn.

carolina: hej, jaghar diabets sedan 10 år tillbaka och väntar m itt första barn, och är lite överviktig, om man är överviktig mamma bör man då ta kejsa snitt??? finns de några tips jag bör tänka på? i dagsläget äter jag väldigt bra och rätt, hade ett bra hBa1c sist ???
Karin Petersson: Det du kan göra är att äta regelbundet och klokt, se till att blodsockret ligger stabilt. Du går ju på många kontroller som hjälper dig med detta. Dessutom erbjuds ju alla kvinnor med diabetes extra ultraljud under graviditeten. Kejsarsnitt skall endast göras om Din läkare bedömer att det är det bästa förlossningssättet för Dig och Ditt barn.

rebecca: min barnmorska har bedömt att våran bebis väger mellan 3,5 och 4 kg. Är detta något man kan lita på?
Karin Petersson: en van barnmorska är ofta duktig att skatta vikt.

maria Blomberg: Hejsan.. jag har en fråga ang vikten på bebisar. Jag såg dig och Johanna i morse (min vännina) och lyssnade..du sa att det är dags att vi tar tag i detta med BMI.. DÅ undrar jag. BMI är ett gammalt mätinstrument som är missvisande och tar inte hänsyn till nån faktor egentligen. VARFÖR jobbar man fortfarande med denna metod,det finns ju bättee vägar att gå.. Jag jobbar som kostrådgivare och tränar mycket..aldrig att jag lider av kraftig övervikt och fetma. Jag är 166 lång och 74 kilo...visst nåt kiol mer jhar jag än jag behöver men tränar massor. hur gör man på små barn då..??
Karin Petersson: Visst, BMI är ett instrument som är trubbigt men det är det instrument som vi hittills använt och baserar våra studier på. Förhoppningsvis kommer det bättre och att vi då kan studera dessa mått i förhållande till förlossningskomplikationer. Jag är inte säker att jag förstår sista frågan.

Lisa: Hej. Jag vägde mycket vid inskrivningen men har nu i v 33 bara gått upp 6 kg. Det behöver väl inte bli ett stort barn bara för att jag väger ganska mycket? Har ju ingen större viktuppgång.
Karin Petersson: Nej, och många överviktiga kvinnor föder ju helt normalstora barn.

Sanna: väntar mitt första barn nu i maj. Var går gränsen för hur länge man får gå över tiden? en del säger 2v en del upp till 3v. Förstår inte varför de inte sätter igång det istället för att man ska gå över tiden o riskera skador på mamma o barn. kan man bli igångsatt om man är rädd för dessa risker?
Karin Petersson: Åsikterna om om man skall tillåta kvinnor att gå över tiden 2 eller 3 veckor varierar i Sverige och är ett uttryck för att det finns för- och nackdelar med båda sätten. Ta upp Din oro med Din barnmorska.

Sara: Vad är normalt att gå upp i vikt under en graviditet? Har kompisar som gått upp allt från 10-30kg
Karin Petersson: Man brukar säga 12-18 kg om man är normalviktig från början

sofie fortsättn: Jag promenerar, men hur mycket kan man hålla igen på mat?
Karin Petersson: Det beror förstås på vad man äter. Titta på Livsmedelsverkets hemsida om rekommenderat kaloriintag.

Anna F: jo jag har primär cmv och är nu iv31 och på min spec mvc vet de inget jag undrar nu vad jag ska göra jag har fortf viruvet i kroppen så jag kan ej göra fvp men jag är orolig jag ahr pratat med andra mammor som varit där jag är ’nu och de tycker jag borde kräva snitt nu!!!!HJÄLP vet du nåt
Karin Petersson: Om Du har primär CMV under graviditet bör Du få prata med läkare om det och få information om viruset och hur man följer upp det. Se www.infpreg.se. Däremot är det inget skäl att göra kejsarsnitt.

annika: blir väldigt stora bebisar alltid stora som vuxna också?
Karin Petersson: Nej

maria Blomberg: om ett barn har ett par kilo för mycket, sätter man barn på diet då lr hur gär man då när dem ammas ?
Karin Petersson: Även om barnet väger mer än normal vid födelsen skall man amma som vanligt.

Maria: Min livmoder brast under min andra förlossning, var barnet för stort? (4200g) Min första förlossning slutade även den i akut kejsarsnitt, barnet vägde då 4400g. jag har öppnat mig helt båda gångerna, men sen har det varit stopp, har de varit för stora? Kan jag få fler barn, vad är risken?
Karin Petersson: Ingen av Dina barn räknas som för stort. Däremot bör Du genomgå planerat kejsarsnitt om Du blir gravid igen eftersom livmodern brast förra gången. Risken rent generellt är då rätt små för komplikationer.

Anna: Hej! Mitt första arn vägde 4,1 kg i vecka 38 plus 3. är sannolikheten stor att hans syskon som är beräknat i morgon är större? Själv är jag normalviktig/smal. Känner mig lite orolig för att gå över tiden.
Karin Petersson: 4.1 kg i v 38 är ju helt normalt så jag skulle inte vara orolig.

Anna-E: Hej! Väntar mitt andra barn. Första föddes 38+6 vägde då 3830. Är nu gravid i v. 40+1,vid senaste kontrollen i v. 39+1 var sf-måttet 40. Var kraftig (BMI > 30) vid invägning men har haft en normal viktökning under grav. Hur orolig skall man vara för ett "för" stort barn pga. dessa omständigheter? Finns det anledning att försöka få ett tidigarelagt ul inför ev. igångsättning om inte förlossningen sätter igång av sig själv snart?
Karin Petersson: Du födde ju ett normalstort barn förra gången. OM SF-kurvan denna gång är mkt större tycker jag Du kan diskutera ev ultraljud med Din läkare/barnmorska på MVC. Igångsättning eller ej är en svår fråga. Ofta blir värkarna mer effektiva om förlossningen får starta av sig själv.

johanna: Hej! Vad är det som främst påverkar vikten på barnet? Mammas kost? Genetiskt? Tack!
Karin Petersson: Mammans vikt vid inskrivning på MVC samt ev diabetes.

Lina: undrar om det stämmer att i Sverige är vi restriktiva till att "klippa" under förlossning. Stämmer det o varför? Borde det inte vara bättre med ett kontrollerat klipp gentemot en bristning som går fel?
Karin Petersson: Många studier visar visar att det inte blir färre "fula" bristningar om man klipper så vi är resttriktiva med det.

Louise: hej, jag har tre barn (födda 03,05,08) som alla var tre veckor sena och vägde 4,9 4 resp 4,1 kg. Jag är inte överviktig och har inte diabetes, så jag ser inget samband mellan min vikt och barnens födelsevikt. Har tränat på hög nivå hela livet - vissa i min omgivning hävdar att elitidrottande mammor får större barn, finns det någon sanning i det?
Karin Petersson: Känner inte till det

sofie: Jag är en godisgris med sockerberoende. hur skadligt är det för barnet?
Karin Petersson: Det beror på om Du utvecklar diabetes eller ej under graviditeten.

johanna: Mina barn har haft lågt födelsevikt och jag har lågt BMI... Vilka för/nackdelar har det för barnen i överlag? Mvh. Johanna
Karin Petersson: Det beror på hur lågt BMI Du har, det krävs sannolikt mycket lågt BMI för att det ska påverka fostret negativt. Vad gäller barnens vikt; barn som är tillväxthämmade har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och diabetes i vuxen ålder.

johanna: Vad beräknas som normal viktuppgång vid tvilling- graviditet?? Mvh. Johanna
Karin Petersson: Vet ej säkert, skulle gissa på ca 18 kg.

johanna: Kan mammans höga blodsockervärden ge barnet större risk för diabetes?
Karin Petersson: Sannolikt inte

karin: är det vanligt att man får diabetes under graviditeten? hur vet man att man ligger i riskzonen?
Karin Petersson: ca 1-2 % drabbas av graviditetsdiabetes. Vissa invandrargrupper har ökad risk, övervikt och tidigare graviditetsdiabetes är andra riskfaktorer.

Mia: Hejsan! Den 1feb 2009 föddes våran dotter på hela 5760gram och 57cm vilket blev en jätte chock för både mig barnets far och barnmorskan.. efter som jag aldrig trodde att detta var möjligt att föda så stor barn vagginalt! Min fråga är vad kunde ha hänt med mig och min dotter om hon hade fastnat? Och kan hennes storlek bero på att hon fått mer näring pågrund av att det ifrån början var en tvillingraviditet, men den ena lilla tvillingen inte klarade sig. Tänkte att det kanske kan bli dubbel näring! Jag gick inte upp så mycket i vikt, bebis kilona var borta redan efter 2-3 veckor så jag har så svårt att förstå hur det kunde bli så här! Tack på förhand! /Mia
Karin Petersson: Många gånger förstår vi ju inte varför vissa barn föds stora. Det beror dock inte på att det var tvillingar från början. Om barnet fastnar på slutet av förlossningen, sk skulderdystoci, så finns ökad risk för skelett- och nervskador hos barnet samt syrebrist.

jaja: Jag brukar skoja och säga att min kraftiga övervikt kanske beror på att jag inte fick så mycket mat under fosterstadiet och så säger du att det verkar finnas en motsatt effekt!! Mina tre äldre syskon vägde 3,5 4,0 4,5 kg så när min mamma väntade mig så var hon livrädd för att få en 5 kg unge så hon levde på frukt och grönsaks juicer och mycket lite mat .Kanske jag inte med andra ord har så fel i mitt skojande ,Vad skulle då detta i så fall bero på ? Har det något med fettcellerna att göra så att man fått större och hungrigare fettceller?Intressant!!! hälsningar jaja
Karin Petersson: Detta är ngt som man forskar mycket aktivt runt och det finns säkert många olika orsaker. En förklaring kan vara att barnets blodkärl redan tidigt i graviditeten skadas.

emma c: hej. jag har en liten kille när han föddes vägde han 3078 gr, jag åt minimalt med kött under min grav och i stället en massa mera linser, böner som man ersätter köttet med. jag vet ju att det finns en massa i proppade medel i kött som gör att djuren växer fortare? kan det ha något samband med att min kille var "rätt liten" vid födel.
Karin Petersson: Nej, det tror jag inte.

Lina: Vad är det som sätter igång en förlossning/värkar? livmodern eller barnet?
Karin Petersson: Oj, den som kan svara på det får nog Nobelpris! Det är flera faktorer sannolikt, livmoderns uttänjning, hormoner, barnet.

Karin Petersson: Tack för alla intressanta frågor. Nu avslutar vi chatten, hälsningar Karin Petersson, förlossningsöverläkare Karolinska Huddinge

Prisas för sin forskning - så hjälpte Sverige judiska överlevare

På Norra judiska begravningsplatsen i Solna ligger 66 människor begravda, vars namn och livshistoria sedan länge glömts bort. De var förintelseöverlevare som kom till Sverige sommaren 1945 tack vare en humanitär insats som kallades de vita båtarna. Arkeologen Daniel Leviathan bestämde sig för att ta reda på vilka dessa människor var, och berätta deras historia. För sin forskning prisas han nu av Micaels Bindelfelds stiftelse, till minne av förintelsens offer.