Sveriges största morgonprogram nystartar med Peter och Tilde

Till hösten kliver två välkända TV4-profiler in i Nyhetsmorgonstudion - Peter Jihde och Tilde de Paula.
- Tilde har egenskaper jag älskar, säger Peter Jihde.

Snart får Nyhetsmorgon ett nytt radarpar. Tillsammans med Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt ska Peter Jihde och Tilde de Paula ge tittarna en ännu bättre start på dagen:
- De är ett fullkomligt smashing par som andas allt det som Nyhetsmorgon står för, med superstarkt engagemang och äkta omtanke om tittarna, säger Marit Danielsson faktachef TV4.

Peter Jihde har bland annat setts i TV4:s stora sportevenemang, och som programledare för Idol. Nu tar han sig med tillförsikt an uppgiften att få Sveriges befolkning att komma igång på morgonen:
- För att fylla den här programledarrollen krävs att man är en journalistisk "Swiss Army knife". Det är en stor utmaning, och jag hoppas att jag klarar av den. Att få jobba med Tilde tror jag blir som att spänna fast sig bredvid Sveriges bästa attackflygare. Hon brinner för vartenda uppdrag, har enorm rutin och kan improvisera i svåra lägen. Egenskaper som jag älskar, säger han.

Tilde de Paula, med sju år från Nyhetsmorgon Söndag i bagaget, ser självklart fram emot att få vidareutveckla programmet även på vardagarna:
- Jag längtar efter att få komma in i det spännande dagliga nyhetsarbetet! Inget är så roligt som att få jobba i nyhetsflödet och att få sända live. När det händer, där det händer. Dessutom är jag väldigt glad att få arbeta med Peter Jihde, som är en närvarande och kreativ tv-snickrare som jag har stor respekt för och tycker mycket om, säger hon.

TV4:s faktachef Marit Danielsson är självklart nöjd med sina nyrekryteringar:
- Båda två har en bredd som motsvarar programmets spann från aktualitet, fördjupning, mänskliga öden till mer underhållande inslag.

20 augusti är det premiär i rutan för Peter och Tilde, som även är aktuella i andra produktioner hos TV4-gruppen: Peter som programledare för Pengarna på bordet och Tilde i Sjuans storsatsning Hela Sverige bakar.

Om Nyhetsmorgon:
Nyhetsmorgon är ett av TV4:s flaggskepp där nyheter och aktualiteter blandas med kultur, underhållning och lättsamheter, allt presenterat med en varm och personlig känsla. Programledarna hanterar ett brett spann av ämnen.

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.