En allt större del av undervisningen i dagens skola bedrivs med digitala läromedel.
Digitaliseringen gör eleverna en otjänst, menar forskare, som ser en kraftig försämring i det skrivande språket hos skolbarnen
–Majoriteten av eleverna har tappat väldigt mycket, menar Martin Flodkvist Hjort som är högstadielärare i svenska och engelska.
Skrift för hand måste få större plats i skolan, och det måste lyftas in också på högstadiet där det numera är borttaget.
Språkkänslan har försämrats
Skolverkets undersökning visar att över 60 procent av eleverna i förskolan och årskurs 1-3 alltid eller ibland använder digitala verktyg när de ska skriva något.
En allt större del av skolans undervisning bedrivs med digitala läromedel. Men frågan är om vi med digitaliseringen snarare gör eleverna en björntjänst. Det menar många, såväl lärare som forskare, som ser en försämring i det skrivande språket hos skolbarnen.
Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin Karolinska institutet
- I Skolverkets läroplan nämns inte ens ordet hjärna, och de elever som inte fått övningen inpräntad i ryggraden innan högstadiet får inte de grunder som behövs för språkkänslan, menar Hugo Lagercrantz professor emeritus i barnmedicin Karolinska institutet.
Man måste tidigt pränta in bokstäver i läs- och skrivcentrat i hjärnan. Och man måste verkligen skriva orden för hand. Nöta, upprepa och pränta in det i hjärnan för att minnas. Gör man inte det blir man ganska dålig på att skriva och läsa.
Om du skriver för hand fastnar kunskapen bättre i hjärnan den får jobba hårdare, menar Lagercrantz.
Så många lärare är positiva till digitala verktyg
Så många lärare i grundskolan vill använda digitala verktyg i undervisningen mer eller mindre idag, andel i % (ca 2700 lärare har svarat):
Lärare åk 1-3 - Knappt 70 % svarar mycket mer eller något mer, andelen som svarar mindre är försumbar
Lärare åk 4-6 - Knappt 50 % svarar mycket mer eller något mer, ca 5 % svarar mindre.
Lärare åk 7-9 - Knappt 45 % svarar mycket mer eller något mer, ca 10 % svarar mindre.
Källa: www.skolverket.se/getFile?file=9385 (sid 56)
Barn allt sämre på att skriva
Lärarnas larm: Barn allt sämre på att skriva