Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

Här plågas djuren före slakt

Kor hängs upp levande – grisar slås med kedjor • Veterinären: ”Ren misshandel av oskyldiga djur”

Uppdaterad: Publicerad:

Djur som sparkas i ansiktet, slås med kedjor och får se andra grisar förlora medvetandet – det har varit verkligheten för de djur som har slaktats på ett kravmärkt slakteri i södra Sverige.
Ett unikt bildmaterial som TV4Nyheterna har tagit del av visar hur djuren torteras. Bilderna är så otäcka att alla inte kan visas.

Slakteriet är kravmärkt, men här slaktas även djur som inte är uppfödda ekologiskt. Köttet säljs i stora delar av Sverige. Kravmärkningen ställer särskilda krav på att djuren inte utsätts för onödig stress.

Slakteriets ägare: ”Gamla bilder”

När TV4Nyheterna ringer upp slakteriets ägare säger han först att bilderna är flera år gamla, något som inte stämmer då en av de anställda på slakteriet syns med en nyligen gjord tatuering. Ägaren hävdar att slakteriet följer alla regler vilket är tvärtemot vad filmsekvensen visar. Grisar ska bedövas med elektricitet innan de slaktas. Enligt Länsstyrelsen får det sen dröja maximalt 20-30 sekunder innan halsen skärs upp för att djuret inte ska återfå medvetandet. Men flera exempel visar att de reglerna inte följs. I en filmsekvens som TV4Nyheterna fått ta del av syns hur en gris får hänga i tio minuter från det att den bedövas med elektricitet, innan det tappas på blod.

I en video som är tagen den 17 december 2020 ändrar slaktaren plötsligt sina rutiner när en inspektör kommer på ett oanmält besök från Kiwa som delar ut KRAV-certifikat.
Halsen skärs upp kort efter bedövningen, precis som den ska. Efteråt återgår slaktaren till att göra fel.
Slakteriet har även tidigare kritiserats av Länsstyrelsen för brister – något som inte åtgärdats.

Filmmaterialet som TV4Nyheterna har tagit del av omfattar totalt tio dagar inspelat de senaste åren. De nyaste bilderna är tagna för mindre än en månad sen. De visar flera anställda som enligt veterinären Johan Jansson Beck-Friis bryter mot djurskyddslagen och i vissa fall utsätter dem för vad han kallar tortyr.

”Deras livsöden hade aldrig kunnat berättas”
Organisationen Djurrättsalliansen har delat filmerna med TV4Nyheterna efter att deras aktivister gått in i slakteriet och satt upp övervakningskameror. Deras metod är olaglig, men TV4Nyheterna har i det här fallet resonerat att bildernas innehåll är tillräckligt viktigt för att visas.
– Det här hade aldrig kunnat nå allmänhetens ögon och djurens livsöden hade aldrig kunnat berättas om vi inte valt att gå in genom en öppen dörr, montera upp en kamera och sen ta ned den, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen.

Varning för otäcka bilder i inslaget ovan

Relaterat
Slakteriägaren om skandalbilderna: Vi följer reglerna

Slakteriägaren om skandalbilderna: Vi följer reglerna

Krav-certifiering dras in efter avslöjande om djurplågeri

Krav-certifiering dras in efter avslöjande om djurplågeri