Allt fler barn och unga i Sverige får läkemedel mot ADHD. Nya siffror från Socialstyrelsen visar att 4,5 procent av de mellan 5 och 19 år hämtade ut medicin förra året.
2006 var det mindre än en procent av pojkarna som åt ADHD-läkemedel. 2022 hade det ökat till 5,6 procent. Flickorna har under samma period gått från nästan inga alls till 3,4 procent. Ökningen hänger samman med att det är allt fler barn och unga i Sverige som får diagnosen ADHD eller ADD, och fler pojkar än flickor, vilket också visar sig i läkemedelsförskrivningen. Den vanligaste medicinen innehåller ett centralstimulerande ämne.
– Många av dem behöver medicinen, men de behöver medicin ihop med andra åtgärder , säger Christopher Gillberg, senior professor barn- och ungdomspsykiatri på Sahlgrenska Akademin i Göteborg och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus.
Enligt honom finns inga studier som visat på negativa effekter på lång sikt. Medicinen är ett skydd för barn och unga med dessa problem. Bland annat är risken för att hamna i kriminalitet, att råka ut för bilolyckor och självmord större om man inte medicinerar.
Se en intervju med Christopher Gillberg i klippet ovan.