Nyhetsprogram

Efter fem

Senaste nyheterna varje dag mellan 17 och 19. Med Tilde, Axel, Anna, Henrik och Max

"Kände inte ens igen honom – var i så dåligt skick"

Nemo Hedén om sitt möte med Magnus Hedman – när båda var missbrukare.

Magnus Hedman och Nemo Hedén träffades för tio år sedan i festsammanhang. Nu vill de hjälpa andra att ta sig ur sitt missbruk.

”Trodde jag skulle dö varje gång jag tog ett andetag”

Nöjesjournalisten Markus Larsson har skrivit en uppmärksammad krönika om sitt insjuknande i Covid-19 som drabbade honom hårt. ”I fyra dygn kändes det som att jag inte kunde andas. Jag är så trött på att folk kallar det här för en förkylning.”

Anders Tengner: ”Jag fick 40 minuter med Gud”

Musikjournalisten Anders Tengner är dagens Efter fem-gäst. Han startade och drev tidningen ”Okej” och är aktuell med boken ”Boken om OKEJ – 90-talets enda riktiga poptidning”. I Efter fem berättar Anders Tengner, författare och fd chefredaktör tidningen Okej, om några oförglömliga möten. ”Jag fick 40 minuter med Gud.”
Med i inslaget: Martin ”E-Type” Eriksson, artist.

Linda Lindorff: ”Känslomässigt kaos i skallen”

I år är det 15-årsjubileum för TV4:s långkörare Bonde söker fru där bönder har sökt kärleken bland hugade brevskrivare. Det firas med två jubileumsprogram.
Linda Lindorff, programledare: ”Ett känslomässigt kaos i skallen”.

Mörka coronaprognosen för USA: 450 000 döda

Det har gått en månad sedan presidentvalet i USA och Donald Trump fortsätter hävda valfusk. Samtidigt ökar coronasmittan och dödsfallen i pandemins spår. En ny prognos uppger ett befarat dödstal på 450 000 människor fram till februari 2021.
Rolf Porseryd, utrikeskommentator TV4Nyheterna: ”USA kommer genomgå en oerhört djup kris i pandemins spår”.
Med i inslaget: Tomas Kvarnkullen, utrikesreporter TV4Nyheterna.

Bygger arena av lego i brist på hockeymatcher

I Sverigesvepet besöker vi Umeå. Där har Lasse Bergström börjat bygga en lego-arena för Björklöven i brist på att kunna gå på matcher. ”Vi har använt det här som terapi.”

Tilde kunde inte hålla tassarna borta från succébullen: Den var ljuvlig!

Matbloggaren Zeina Mourtada tyckte att de vanliga lussebullarna var för torra och tråkiga. Dessutom gillar jag inte russin, säger Mourtada
Så hon gjorde en egen tolkning som fullkomligen skakar om internet. Över en halv miljon visningar när hon bakar och 360 000 sidvisningar på receptet på hennes saftiga saffransbullar med vaniljkräm. Men Tilde kunde inte hålla sig utan snodde en liten bit av det som skulle vara skådebröd i studion.

Alexander Kronlund rankar sina största hits: "Gav mycket cash"

Genom åren har Alexander Kronlund skrivit låtar till superstjärnor som Britney Spears, Ariana Grande, Robyn och Tove Lo. Bara för att nämna några. Så sent som 2016 hade han faktiskt fem låtar på topp 10 i USA. Men nu är han tillbaka i Sverige och letar nya stjärnskott – och på fredag ska två nya visa upp sig när Idol-finalen avgörs.

Digitalt möteskaos i Osby: ”Man känner igen sig”

I Osby hölls ett fullmäktige-sammanträde i måndags. Med tanke på coronaläget så skedde det här - för första gången - digitalt. Dom flesta närvarade alltså via länk - och direktsändes på nätet. Hur det gick? Sådär.

Så firar Europa pandemijul: ”Ska masstesta hela befolkningen”

Den stora fråga just nu är om vi kommer att få träffa våra nära och kära i jul. Nästa vecka väntas regeringen komma med besked i frågan. Men redan idag meddelade den Norska regeringen att man lättar på rekommendationerna och låter max 10 personer träffas över jul och nyår. Och Norge är inte ensamma här kan du se hur de olika EU-länderna förbereder julhelgerna med direktrapporter från; Läget i Paris rapporteras av journalisten Johanna Fränden, frilansjournalisten Måns Nyberg rapporterar direkt från ett Wien som just nu befinner sig i en strikt lock down för att sedan förbereda masstester och Petra Nordlund McGahan direkt från London där man börjar se ljuset i tunneln.

Nya rådet: Håll barnen hemma om du är sjuk!

Folkhälsomyndigheten utfärdade idag nya riktlinjer för grund- och förskolan.
Monique Le Roux Svalberg, rektor och förskollärare som var med i Efter Fem för en vecka sedan och talade om den oro som finns bland personalen på förskolan, menar att direktivet är en bra bit på rätt väg, men inte räcker för att stilla oron hos personalen.

Inrikesministern om att färre mord klaras upp: ”Det här duger inte”

57 mord med kopplingar till gängkriminalitet har skett i Malmö de senaste tio åren. Av dessa har bara fyra fall klarats upp helt och hållet. Och de senaste fem åren har INGA gängkriminella mord klarats upp alls.
Therese Cedergren som är reporter i kvällens Kalla fakta - "Den skrämda staden" berättar hur utvecklingen ser ut. De saknas bland annat erfarna mordutredare och erfarna poliser. Som situationen i Malmö ser ut nu så är det ett starkt rop på hjälp för att få bukt med alla olösta mord, menar Cedergren.
Inrikesminister Mikael Damberg (S), säger att det inte är okej att vi har så låg uppklarningsprocent på mord som vi har i Sverige idag.

Duplantis tog hem bragdguldet: ”Kristallklart”

Stavhopparen Armand Duplantis tog hem Svenska dagbladets bragdguld.
Lasse Granqvist, kommentator TV4/C more är helt övertygad om att årets bragdnämndmöte måste varit rekordkort.

Program från TV4

Utbildningsministern om gymnasiestängningen: "Nödvändigt beslut"

Gymnasierna ska bedriva fjärr- och distansundervisningen fram till nästa år. De öppnar igen den 6 januari. Förhoppningen är att smittspridningen av coronaviruset ska gå ned.
Anna Ekström (S), utbildningsminister: ”Ett nödvändigt beslut. Vi måste bromsa smittan”.

Björn Olsen: Hellre munskydd än handskar i affären

Enligt folkhälsomyndigheten kan coronasmittan nå sin kulmen om ett par veckor och regeringen uppmanar oss att ställa in den stora shoppingrundan i år. Men vissa ärenden kan kanske inte vänta, som att gå och handla mat. Efter fem går igenom vilka konkreta smittrisker det finns i butikerna.
Björn Olsen, professor och överläkare infektionssjukdomar, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset: ”Jag skulle inte ha handskar på mig i det här läget” Jag kulle hellre ha munskydd på mig".
Med i inslaget: Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi, Uppsala universitet.