Öppnar för att stänga allsvenskan

Coronoapandemin pressar de allsvenska klubbarna som börjar överväga annorlunda åtgärder.

Spridningen av coronaviruset har tagit fart på nytt under hösten. Under 2020 var det många klubbar som fick vända på varje krona för att få budgeten att gå ihop - och risken finns att även 2021 blir ett ekonomiskt stålbad för klubbarna. 

Kan en lösning vara att stänga serien för nedflyttning 2021 - så att klubbarna inte behöver satsa pengar man inte har för att hänga kvar i den högsta serien? Fotbollskanalens rundringning visar att flera klubbar helt klart inte är främmande för tanken.

- Jag tycker att vi inom fotbollen måste diskutera det. Både det och
huruvida vi ska ha med vår seriestart. Jag säger inte ja eller nej till
varken det ena eller det andra, men vi måste diskutera den typen av
grejer så snart säsongen är avslutad, säger Djurgårdens vd Henrik
Berggren till Fotbollskanalen.

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson tycker också att det är en fråga som bör lyftas i fotbollens olika forum.

- Det är klart att det är ett verktyg vi har inför 2021. Detta just för att inte riskera att klubbarna ska riskera för mycket. Om vi hade plockat bort just det momentet, så hade klubbarna troligtvis hanterat situationen på ett lite klokare sätt, och inte tvingats chansa så
mycket. Då hade vi satt allt på paus i ett år, och hade låtit coronaviruset gå över för att sedan återgå till det normala med allt igen. Det är helt klart ett verktyg man bör fundera över om vi behöver, men i dagsläget vet jag inte om det är rätt eller fel, säger Danielsson.

Är du öppen för en stängd allsvenska 2021?
- Jag är helt klart öppen för diskussionen. 

Hammarbys Henrik Kindlund:

- Vi har inte tänkt jättemycket på det men om man ser på transferfönstret i somras så tycker jag att det kan vara en god idé. Om det inte blir väldigt positiva signaler kring corona, alltså att vi kan få tillbaka publiken. Annars tycker jag att det är en bra idé att överväga det. Publikfrågan påverkar frågan så himla mycket i det här läget. Om man ligger tilltrasslat till i de nedre regionerna av tabellen och känner man att man behöver förstärka laget så har jag förståelse för det. Men ur ett helhetsperspektiv blir inte det jättelyckat där elitfotbollen får statligt stöd. Ur det perspektivet, om det skulle vara så att publikfrågan påverkas i stor utsträckning 2021 så tror jag att det kan vara en bra idé att stänga ligan temporärt.

Det finns samtidigt klubbar som lutar mer åt att inte rucka på det nuvarande systemet.

- Jag tycker väl att principen att vi ska ha det som nu bör vara kvar, tills jag hört andra argument i så fall, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Peter Hunt i IFK Norrköping är också tveksam.

- Nja, jag vet inte rakt upp och ner. Den här säsongen har vi ju spelat. Att stänga ligan och inte flytta ner, jag kan inte ta ställning till det riktigt. Jag förstår inte riktigt argumentationen för det. 

Succé för systrarna Öberg

Det blev ny svensk succé i finska Kontiolax för de svenska damerna. Hanna Öberg vann torsdagens sprint och fick dessutom dela pallen med lillasyster Elvira.

Frölunda kollapsade totalt mot Växjö

Serieledande Frölunda är inne i en rejäl formsvacka. På tisdagen kom tredje raka förlusten och dessutom blev det storstryk borta mot Växjö.

Helsingborg degraderas - då avgår ordföranden

Helsingborgs IF har trillat ur allsvenskan.
I samband med det avgår ordförande Krister Azelius.
- Just nu ser jag ingenting annat än mörker, säger Azelius till Fotbollskanalen.

Grosjean tackar nya skyddet efter kraschen

Söndagens Formel 1-lopp i Bahrain inleddes med en otäck olycka där den franske föraren Romain Grosjeans bil klövs i två delar och fattade eld.

Friare Westlund redo för hett svenskt möte

Under lördagskvällen avgörs det som kallats "det största svenskmötet genom tiderna" i MMA. En skadefri Adam Westlund ställs mot Tobias Harila, vilket är huvudnumret på "Superior Challenge".

Villas-Boas: "Pensionera nummer 10"

Marseille-tränaren André Villas-Boas önskar att tröjnummer 10 pensioneras i hela fotbollsvärlden som en hyllning till avliden Diego Maradona.


Vifta med armarna - bli utvisad

Domarna i hockeyallsvenskan har fått nya direktiv för hur de ska hantera missnöjda spelare och tränare.