Rekordstort intresse inför valet i sametinget: ”Vill göra skillnad”

Stridsfrågan som kan avgöra • Ibba, 19, en av alla förstagångsväljare

Det är rekordstort intresse inför sametingsvalet som sker om en månad, den 15 maj. Över 9 000 personer får rösta i år – den högsta siffran någonsin.

– Jag vill rösta eftersom jag vill kunna göra en skillnad. Det är mycket på sociala medier där de handlar om politik, samisk politik, och ämnen som berör samer, säger 19-åriga Ibba Eriksson, som för första gången får rösta i valet.

Det finns 31 platser i sametinget, som både är en politisk församling och en expertmyndighet för samiska frågor. Den stora stridsfrågan i valet är att jakt- och fiskesamer kräver samma rättigheter till mark och vatten som renägande samer.

Förstagångsväljaren Ibba vill att skogssamernas ställning stärks och hoppas att många använder sin röst i sametingsvalet.

– Det kanske inte går som man vill eller att ens parti går vidare, men då har man i alla fall försökt, säger Ibba.

Se hela inslaget inför sametingsvalet i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.