Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Ny cannabisdrog säljs lagligt i svenska butiker – liknar smågodis

TV4 Nyheterna avslöjar: Marknadsförs på sociala medier • Läkare varnar: ”Rysk roulette”

Uppdaterad: Publicerad:

En ny halvsyntetisk variant av cannabis, HHC, säljs helt lagligt och öppet i svenska butiker. Samtidigt marknadsförs drogen till barn och unga i sociala medier, avslöjar TV4 Nyheterna.
– Vi på Tullverket är väldigt oroliga, säger Jenny Åberg, sakkunnig på myndigheten.

Med smaker av sockervadd, banan och cola har Hexahydrocannabinol, HHC, ökat i popularitet i Europa eftersom den fortfarande är laglig på flera håll. Substansen är kemiskt mycket lik THC, den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis.

Drogen liknar vanligt smågodis, men en av de vanligaste produkterna är elektroniska cigaretter, så kallade "vapes".

Rejäl ökning sen i fjol

Bara hittills i år har tullen omhändertagit 29 HHC-fynd, en rejäl ökning mot hela fjolårets tio. Framväxten oroar nu svenska myndigheter som vill stoppa drogen.

– Det är oroväckande för man vet ju inte vad man stoppar i sig, att det marknadsförs som att det är likt THC, det betyder ju verkligen inte att det är säkert, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverket.

Även Folkhälsomyndigheten känner till drogen, där den just nu utreds för att kunna narkotikaklassas. Men under tiden säljs drogen helt öppet och lagligt i godis- och tobaksaffärer och på nätet med marknadsföring som riktar sig till barn och unga, visar TV4 Nyheternas avslöjande.

Tullverket visar upp produkter med HHC som myndigheten har omhändertagit. Trots att myndigheten har rätt att omhänderta HHC som kommer in till Sverige så är det inte brottsligt att sälja, köpa eller bruka drogen.
Tullverket visar upp produkter med HHC som myndigheten har omhändertagit. Trots att myndigheten har rätt att omhänderta HHC som kommer in till Sverige så är det inte brottsligt att sälja, köpa eller bruka drogen.
Foto: Filippa Fernqvist

Marknadsförs på Tiktok

Drogen marknadsförs i sociala medier, bland annat på Tiktok. Nu uppmanar Tullverket vårdnadshavare att prata med sina barn om riskerna.

– Jag skulle rekommendera att inte tillåta dina barn att röka "vapes" till exempel, för man vet inte vad de innehåller. Leta efter vad som ser ut som små pennor eller de platta, som nästan ser ut som stora USB-minnen, säger Jenny Åberg.

Läkare varnar: ”Rysk roulette”

Drogens framväxt märks också på Maria ungdoms akutmottagning i Stockholm. Mottagningens överläkare Juan Figueroa berättar för TV4 Nyheterna att de har vårdat unga som misstänks ha brukat HHC – och varnar för riskerna med drogen.

– Det är ungefär samma risker som med cannabis. Man kan komma in i missbruk och vidare in i ett beroende. Det är ändå lite som en rysk roulette när man börjar med droger, säger Juan Figueroa.

HHC

HHC eller Hexahydrocannbinol är en semisyntetisk cannabinoid som framställs ur cannabinoiden CBD. HHC är likt THC som är det dominerande psykoaktiva ämnet i cannabis.

HHC utreds just nu av Folkhälsomyndigheten och när utredningen är färdig kan den komma att bli ett underlag som kan ligga till grund för att substansen narkotikaklassas av regeringen.

Relaterat
Oroande siffror: Tullverket hittar endast fem procent av knarket

Oroande siffror: Tullverket hittar endast fem procent av knarket