Bästa fynden på bokrean

Författarens tips i readjungeln - böcker för alla åldrar

Bokrean är en älskad tradition för många och för bokbranschen en viktig inkomstkälla. Johan Anderblad, författare och läspeppare, ger sina bästa tips vilka reaböcker du ska lägga vantarna på - digitalt förstås.

Klas Östergren: Renegater (samt Gentlemen och Gangsters)
Karin Smirnoff: Trilogin Jag for ner till bror, Jag for upp med mor, Sen for jag hem
Frida Boysen: Berätta aldrig det här
Ulf Lundell: Vardagar 2
Jan Lööf: Pelles ficklampa (1978)
Ulf Löfgren: Ludde och alla djuren (1986)
Marcus Gunnar Pettersson: Modig som ett lejon, pigg som en mört
Elias och Agnes Våhlund: Handbok för superhjältar, del 1. Handboken

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Hundcoachen i tårar "Går inte att beskriva"

Känslosamma scener utspelade sig i studion när hundcoachen, Fredrik Steen fick en hälsning från Steffis nya matte, Axia.
Fredrik och hunden Fyran, besökte oss för att visa sina bästa övningar för följsamhet.