Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Här hjälper de migranter från att frysa ihjäl under flykten: ”En plikt”

Högt belägen och gömd gräns • Flyr över Alperna

Uppdaterad: Publicerad:

Den smällkalla vintern har anlänt till alperna, samtidigt som migranter riskerar sina liv dagligen genom att korsa den högt belägna och dolda gränsen mellan Italien och Frankrike uppe på bergstopparna.

- Vi hoppades att polisen skulle komma och ta oss, så vi fick komma in och värma oss, säger Aymen Jarnane, mirgrant från Marocko.

I takt med allt hårdare migrantlagar i Europa, har volontärer engagerat sig för att hjälpa migranter som sätter sina liv i fara genom att korsa gränsen i alperna.

Volontärer hjälper utsatta

En av volontärerna är Paquerette Forest, som är pensionerad lärare och som ser det som sin plikt att hjälpa människor i nöd.

- Eftersom sjömän aldrig lämnar en person att dö till havs, så skulle en bergsbestigare aldrig lämna en person att dö i bergen, säger Paquerette Forest.

Men trots att vägen via alperna är farlig för migranterna, så är den ändå säkrare än att korsa Medelhavet, där hundratals migranter mist livet bara i år.

Men det har ändå hänt att människor fryst ihjäl i hopp om att korsa den farliga gränsen i den stränga kylan. Och många av migranterna får även allvarliga köldskador.

I spelaren: Hör migranter berätta om sin flykt över Alperna och hjälparbetare om vilka skador migranterna kan få i kylan.