Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

ANALYS: Almedalen-avhoppet väcker frågor om Åkessons framtidsplaner

JENS B NORDSTRÖM: Gott om SD-profiler kan känna sig kallade

Uppdaterad:Publicerad:

Att Jimmie Åkesson skippar Almedalen borde inte vara en nyhet.
Men efter 18 år som partiledare spär det på spekulationerna om hur länge Åkesson tänker sitta kvar.

Jimmie Åkesson är utan konkurrens den partiledare som suttit längst på sin post. 2005 tog han över Sverigedemokraterna och inledde en lång politisk resa – från ett marginaliserat promilleparti långt ute på högerkanten till dagens position som regeringsunderlag och Sveriges näst största parti.

När Åkesson nu meddelar att han inte tänker tala på Almedalsveckan borde det inte leda till så många höjda ögonbryn. Det är långt till nästa val. Och Åkesson har struntat i den här sortens evenemang tidigare. 2019 hoppade han av Järvaveckan i sista sekunden. Och 2022 bojkottade Åkesson samma evenemang, som en protest mot konferenciern Kakan Hermansson.

Men den här våren har kantats av spekulationer om hur länge till Jimmie Åkesson tänker stanna på sin post. Han har suttit längre än de flesta andra partiledare i Sveriges historia. Att han nu låter SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, sköta Almedalstalet kan uppfattas som att en efterträdare ska testas och eventuellt skolas in. I synnerhet när Åkesson pratar om att partiet ”behöver profilera” gruppledaren.

Linda Lindberg är förhållandevis ny i Sverigedemokraterna. Hon blev medlem 2012, riksdagsledamot 2018 och tog ordförandeposten i kvinnoförbundet SD-kvinnor 2019. Men hon är knappast känd i bredare lager. Och inte heller någon uppenbar partiledarkandidat.

Det finns gott om andra profiler i partiet som säkert kan känna sig kallade. Den tidigare gruppledaren Henrik Vinge brukar nämnas i sådan här spekulationer, liksom riksdagskvinnan Jessica Stegrud och den finanspolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt.

Rykteskvarnen går nog flera varv till på dagens besked om Almedalen. Men i slutändan kokar det ned till vad Jimmie Åkesson vill, orkar och har lust med. Efter valframgångarna är han inte ifrågasatt i partiet. Och det kan var värt att komma ihåg att Åkessons 18 år fortfarande är gärdsgårdsserie jämfört med Kristdemokraternas Alf Svensson. Han satt i 31 år.

Relaterat