Expertens varning: Risk för fortsatta L-bråk oavsett utgång för Sabuni

I dag väntas Liberalernas partiråd besluta om att partiet ska sikta på en borgerlig regering

Liberalledaren Nyamko Sabuni kräver uppslutning kring det beslut om eventuellt närmande till sverigedemokraterna som ska fattas i partirådet under söndagen. Men experter varnar för att de öppna striderna kan fortsätta eftersom frågan är så känslig i partiet.

– Så fort en fråga blir moralisk, så blir det problem med komplikationer. Då blir det mycket svårare för de olika sidorna att hitta en gemensam grund för framtiden, det säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I klippet ovan: Se mer av professorns analys inför det omdiskuterade beslutet som Liberalernas partiråd ska ta ställning till.

Det här handlar frågan om

Liberalernas partiråd ska besluta om att partiet ska sikta på en borgerlig regering efter nästa val. En sådan regering behöver sannolikt SD:s acceptans för att tillträda. L-ledaren Nyamko Sabuni har öppnat för att man ska "samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier." Hon har dock också försäkrat att man aldrig kommer att göra avkall på viktiga liberala värden.

Enligt Sabuni finns det områden där L:s och SD:s intressen kan sammanfalla och där resultatet skulle bli bättre än i Liberalernas samarbete med regeringen och Centerpartiet.