Extern länk
Början på sidans innehåll

Gängkrigens tid

Gängkrigens tid

Gängkrigens tid är en dokumentär i två delar som ger en unik inblick i det blodiga gängkriget i Biskopsgården i Göteborg som dödat minst 20 människor, däribland två barn. Reporter är Karwan Faraj, själv uppväxt i närliggande Angered, som fick Stora Journalistpriset 2019.Gängkrigens tid är en dokumentär i två delar som ger en unik inblic...

Dokumentärserie om det eskalerande gängkriget i Göteborg

PROGRAMINFORMATION
Dokumentärserien ”Gängkrigens tid” skildrar det brutala gängvåldet i Biskopsgården, Göteborg, som resulterat i minst 20 dödsfall de senaste åren. I två delar söker den prisade journalisten Karwan Faraj efter vittnesmål, förklaringar och möjliga lösningar på problemen.

Uppdaterad: Publicerad:

- Just nu pågår Sveriges blodigaste gängkrig i Biskopsgården som gått över alla gränser. De spränger bilar med oskyldiga offer, avrättar personer som är på väg till kalas och angriper släktingar till sina rivaler, säger Karwan Faraj.

De senaste tio åren har våldet ökat dramatiskt i området trots insatser från polis och myndigheter. Kriget förs mellan två kriminella nätverk i södra respektive norra Biskopsgården som inte skyr några medel för att utöka sin kriminella verksamhet. För första gången intervjuas aktiva kriminella i Biskopsgården som själva får berätta anonymt om den extrema situationen.

- Jag tänker inte på varför ett krig har startats. Jag bryr mig inte om det. Jag bryr mig om mina vänner och att jag ska överleva, säger en av de kriminella i programmet.

Tittarna får även möta människorna som drabbas hårt av gängkriget, såsom oskyldiga offer och anhöriga till de kriminella. Katerina och Miroslav Petrovic berättar om chocken och den stora sorgen när de förlorade sin 20-åriga son i en skjutning utanför en pizzeria 2015. Karwan Faraj träffar även poliser, åklagare och lokala eldsjälar som får ge sin bild av läget. Karwan Faraj tilldelades Stora Journalistpriset 2019, som ”Årets berättare” för P3-dokumentären ”Terrorsyskonen och IS” och är själv uppvuxen i Göteborgstrakten. Han har på nära håll följt utvecklingen i Biskopsgården de senaste tio åren.

- Hänsynslösheten är brutal mellan dessa kriminella gäng och tyvärr drabbas ofta oskyldiga av våldet. De drabbade och anhöriga får leva med trauman, sorg och saknad hela livet, säger Karwan Faraj.

Dokumentärserien ”Gängkrigens tid” består av två delar och har premiär 17 maj på TV4 och TV4 Play.