Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

86-åriga Gunn-Britts trygghetslarm slogs ut i cyberattack

Hennes larm låg nere i 19 timmar

Uppdaterad: Publicerad:

Antalet cyberattacker ökar.
Sjukvården har plötsligt seglat upp som en vanlig måltavla.
86-åriga Gunn-Britt Johansson är en som drabbats.

Det var i slutet av mars som trygghetslarmet slogs ut i nästan hälften av landets kommuner. I halländska Hylte var 86-åriga Gunn-Britt Johansson en av 400 personer som drabbades. Hennes larm låg nere i 19 timmar innan det ansvariga företaget fick i gång det igen.

– Det är mycket allvarligt för det är många som behöver hjälp. Det är inte bra, säger Gunn-Britt Johansson

Hylte kommun fick bland annat kalla in extra personal i hemtjänsten vid incidenten, som hackergruppen "Anonymous Sudan" med proryska kopplingar senare tog på sig.

– Det är tur att vi har tänkt ut strategier i förväg på hur vi ska lösa saker och ting om det skulle hända. Det analoga är viktigt fortfarande, säger Tererse Montell, enhetschef hemtjänsten Hylte kommun.

Enligt ny statistik som IT-säkerhetsföretaget Checkpoint tagit fram har vård och sjukvård blivit en vanligare måltavla för attackerna – och ses som den sjätte mest utsatta branschen.

– I en cyberattack drabbas oftast en form av tjänsteleverans som inte blir tillgänglig för dig och mig eller man stjäl data som kan utnyttjas. Inom sjukvården pratar vi om liv och död. Det är såklart en oerhört stor skillnad, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert Check Point software.

Politiska motiv bakom

Motiven bakom cyberattackerna är oftast ekonomiska. Men efter Rasmus Paludans koranbränning har antalet attacker med politiska motiv ökat. Och enligt experterna förändras ständigt metoderna och måltavlorna.

– Cyberskurkarna har en ganska modern palett av attackvapen. Alla våra organisationer behöver modernisera sitt cyberförsvar, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert Check Point software.

I en tidigare version av artikeln skrev TV4 Nyheterna att vård och sjukvård är den tredje mest utsatta branschen i Sverige, när det gäller cyberattacker. Rätt siffror, enligt Check Point software, är den sjätte mest utsatta. Den siffra vi hänvisade till ska vara att sjukvården råkade ut för cirka 1000 attacker per vecka och per organisation.

Relaterat
Experten: Så förbättrar du säkerheten i mobilen

Experten: Så förbättrar du säkerheten i mobilen