Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta – Terapeuten

Kalla fakta har granskat en oreglerad marknad där vem som helst kan kalla sig för terapeut. Kalla fakta granskar: Terapeuten

Socialministern om bristande patientsäkerheten: Beror på pandemin

Vem som helst kan kalla sig terapeut: ”Patienter kan råka riktigt illa ut”

Uppdaterad: Publicerad:

Omkring 1,3 miljoner svenskar får varje år diagnosen ångest eller depression. Den offentliga vården klarar inte att hjälpa alla så många hänvisas till den privata marknaden. Där samlas legitimerade psykologer och psykoterapeuter med så kallade alternativa terapeuter.

I dag kan vem som helst bedriva terapi med människor som mår dåligt. För att öka patientsäkerheten bland olegitimerade terapeuter startarede regeringen en utredning 2017 som upptäckte flera allvarliga brister med nuvarande lagstiftning.

– Det skyddar inte tillräckligt vissa utsatta grupper. Vi tycker inte man ska skilja på allvarliga kroppsliga och allvarliga psykiska sjukdomar för det finns stora risker med felbehandlingar också vid psykisk sjukdom, säger utredaren Kjell Asplund.

Trots att utredningen var klar redan för tre år sedan har patientsäkerheten inte stärkts och någon lagändring verkar heller inte vara nära. Avgående socialminister Lena Hallengren som är ansvarig för att gå vidare med de förslag som lagts fram skriver i ett mejl till Kalla fakta att pandemin har inneburit att arbetet med smittspridningen behövde prioriteras under lång tid.

Hör mer om problematiken med dagens lagstiftning och ansvariga ministerns svar

Så har Kalla faktas granskning gått till

Vem som helst kan kalla sig för terapeut i Sverige och missförhållanden inom den alternativa terapibranschen riskerar att slå hårt mot många redan utsatta människor. Därför är det viktigt att branschen granskas.

En av utövarna är Thomas Ahnér. Kalla Fakta har pratat med 21 före detta klienter som alla är kritiska till hans metoder. Kritiken handlar, bland annat, om att Thomas Ahnér ger farliga råd om antidepressiva läkemedel och beter sig gränslöst mot klienter.

Det finns dock ingen tillsynsmyndighet som granskar den typen av terapiverksamhet som Thomas Ahnér bedriver.

Som en del i granskningen av Thomas Ahnérs verksamhet har Kalla Fakta valt att låta reportern Matilda Skarehag utge sig för att vara klient och delta i hans gruppterapi, utan att Thomas Ahnér vetat om att hon egentligen är reporter.  Syftet har varit att ta reda på om den allvarliga kritiken mot Thomas Ahnérs verksamhet stämmer.

Ingen av de övriga klienterna har filmats, varken under gruppterapin eller i andra miljöer de vistats i.  Däremot har Kalla Faktas reporter spelat in ljud från gruppterapin.

Det är enbart reportern Matilda Skarehag som lyssnat på dessa inspelningar i sin helhet och sekvenser där övriga klienter hörs har därefter raderats.

De övriga klienterna från gruppterapin medverkar alltså inte i reportaget, vare sig i ljud, bild eller med namn.

Nicke Nordmark / Hasse Johansson / Matilda Skarehag

Relaterat
Terapeutens förklaring till sexsamtalet: ”Hon sminkade sig väldigt kraftigt”

Terapeutens förklaring till sexsamtalet: ”Hon sminkade sig väldigt kraftigt”

Så vet du att terapeuten är seriös - ”Felbehandlad depression kan vara livsfarligt”

Så vet du att terapeuten är seriös - ”Felbehandlad depression kan vara livsfarligt”