Ryktesspridningen efter den 10-åriga flickans död i Svedala avled har lett till en förtalsanmälan.
Att sprida rykten på nätet eller bara utanför den närmaste kretsen kan vara olagligt, berättar IT-juristen Ängla Pändel.
– Det spelar ingen roll om det är sant, säger hon.
Händelsen i Svedala har gett upphov till livliga diskussioner i den lokala facebookgruppen. Det har väckt frågan om vad man egentligen får skriva och säga på nätet och till andra personer när det kommer till skvaller.
Förtal innebär att man utpekar någon som brottslig eller klandervärd på ett sätt som får andra att se den här personen som sämre, berättar IT-juristen Ängla Pändel.
– Det finns en missuppfattning om att man får spekulera kring aktuella händelser eller sprida sådant som man vet är sant. Det spelar ingen roll om det är sanna uppgifter, även sanna uppgifter kan utgöra förtal, säger Ängla Pändel.
Räcker att sprida till ett fåtal personer
Hon berättar att en annan vanlig missuppfattning är att man får skriva vad man vill så länge det är en sluten grupp på nätet. Men det kan räcka med att du bara berättar för en annan person.
– Förtal är ett spridningsbrott, så det krävs någon form av spridning. Man får prata med den innersta kretsen, till exempel närmaste kompisen eller familjen. Men det räcker att spridningen sker till ett fåtal personer.
– Att till exempel sprida förtalande uppgifter för en arbetsgivare kan det få jättelångt gående konsekvenser för den som arbetar där, fortsätter hon.
Sedan finns det även en försvarlighetsbedömning som vägs in, säger Ängla Pändel. Det är okej att berätta något för chefen för att till exempel rapportera ett misstänkt brott på arbetsplatsen eller av omsorg för personens hälsa.
Ett vanligt exempel
I Facebook-grupper kan man ofta se inlägg där man varnar för en person man misstänker har utfört ett brott. Det är inte lagligt att ha med namn eller bild på personen eller dennes bil.
– Det här är ganska vanligt i grannsamverkansgrupper. Att ta en bild eller skriva ner ett registreringsnummer kan vara viktigt, men det ska skickas till polisen, säger Ängla Pändel.
Om man däremot varnar utan att identifiera personen är det okej. Man kan till exempel skriva informationen att någon ryckte i dörrhandtaget och uppmana sina grannar att hålla utkik, menar Ängla Pändel.