Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Flyr ner i tunnelbanan – när Kalla faktas reporter konfronterar honom

Tävlingsarrangörer samlar in personuppgifter och säljer till storföretag • Skatteparadis i Singapore

Kalla fakta har i flera omgångar ställt frågor till tävlingsarrangörer på nätet utan att få svar. Tävlingarna finns för att samla in personuppgifter och Kalla fakta har tidigare visat på kopplingar till misstänkta bedrägerier och varumärkesstölder. Stora välkända företag som Vattenfall, Hallon och Compricer har köpt personuppgifter från tävlingarna.

Bakom tävlingarna finns företag i skatteparadiset Singapore, bland annat Pelema, Naturvel och XLWinMarketing. De verkliga ägarna har varit svåra att identifiera. Kalla fakta har lyckats spåra dem på olika sätt.

På flera av tävlingssajterna finns till exempel namnet Kulklubben, men i tävlingarnas villkor ser vi att företaget bakom egentligen heter XLWinMarketing. Det är skrivet på en postbox i skatteparadiset.

På Linkedin finns ett företag med nästan samma namn, XLWinMedia. Företagets anställda jobbar både där och på ett tredje företag, Luna Park Media. Kalla fakta har bekräftat att det är härifrån som stora svenska företag köper personuppgifter från Kulklubbens tävlingar.

Liknande mönster finns hos de andra tävlingsarrangörer som ingår i granskningen.

– Det gör ju att de blir svårare för konsumenten också, dels att komma i kontakt med rätt företag. Och om det är så att man använder det landet som en fasad är det också svårt att komma åt om man till exempel gör en anmälan, säger konsumentvägledaren Viktoria Fredholm på Konsumentverket.

I Sverige representeras Kulklubben med hjälp av ett svenskt bolag och där finns en ansvarig person. Han har inte velat svara när Kalla fakta kontaktar honom. Därför har redaktionen låtsats vara intresserade av att köpa personuppgifter, och då har han föreslagit ett möte.

Tävlingsarrangören eGentic, ett tyskt företag som äger Naturvel, har inte svarat på de flesta frågorna, men skriver i ett mejl att syftet med bolaget i Singapore är att jobba mot den asiatiska marknaden. Add Service Media som ligger bakom bland annat Pelemas tävlingar har inte svarat överhuvudtaget.

I spelaren ovan: Se när Kalla faktas reporter konfronterar tävlingsarrangören.

Mobiljätten lovade sluta köpa personuppgifter via bluffar – fortsatte ändå

Mobiljätten lovade sluta köpa personuppgifter via bluffar – fortsatte ändå

Eljättarnas säljtrick: Kontaktar dig – via bluffannonser på nätet

Eljättarnas säljtrick: Kontaktar dig – via bluffannonser på nätet