Fler och fler elever känner sig otrygga i skolans omklädningsrum och ratar skolduschen. Enligt Calle Gustafsson som är utbildningschef på Friends handlar rädslan bland annat om att bli filmad i smyg och uthängd på sociala medier.
Lite drygt tro procent av alla högstadieelever tycker att omklädningsrummet är en av de mest otrygga platserna i skolan. En av dem som vill ändra på detta är mamman Ida Bresell från Falkenberg. Hon har lagt fram ett förslag till kommunen att införa duschbås på alla skolor för att öka tryggheten för eleverna.
– Som förälder känns det jätteviktigt att mina egna barn och andras barn känner sig trygga i alla situationer i skolan. Jag tror att alla kan relatera till hur man skulle känna om man skulle bli uthängd och de bilderna skulle spridas, säger hon.
Under tisdagen ska kommunpolitikerna rösta om ifall Idas förslag ska bli verklighet och hon menar att många stöttar hennes förslag.
– Jag hoppas och tror att det kommer få genomslag. Jag hoppas att politikerna kommer lyssna på detta och ta barnens och ungdomarnas parti. Det känns som ett jätteviktigt sätt att motverka mobbning på, säger Ida Bresell.
Mobiltelefonerna skapar en otrygghet
Calle Gustafsson, utbildningschef på Friends menar att det finns flera orsaker till den ökade otryggheten i omklädningsrummen.
– När vi träffar barn och pratar med dem om varför omklädningsrummet är otryggt så är det ofta att visa sig naken för någon annan som är det otrygga, risken att få en direkt kränkning, säger han.
Några andra faktorer är sociala mediers påverkan på ungas kroppsbild och att det alltid finns mobiltelefoner närvarande.
– Även om det inte alltid filmas eller fotas. Vetskapen om att – här ska jag byta om när det finns mobiltelefoner med en kamera i samma rum, skapar en otrygghet, säger han.
Utbildningschefen tror att förslaget om duschbåsen skulle kunna vara en åtgärd av problemet men att det också måste kompletteras av andra åtgärder.
– Man måste göra tydligt vilket beteende i omklädningsrummet som är okej och vilket som inte är okej. Samt vem som är den ansvariga vuxna som barnen eller ungdomarna ska gå till om något sker, säger Calle Gustafsson.