Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Förlossningen trotsade Olivias vilja – nu stämmer hon regionen

”Ett kroppsligt trauma” • Utsattes för ingreppet yttre press

Uppdaterad: Publicerad:

När Olivia skulle föda sitt andra barn hade hon uttryckligen sagt att det inte fick ske med någon form av forcerad utdrivning. Trots det utsattes hon för ett ingrepp under förlossningen som kallas för yttre press. Det är en omstridd form av forcerad utdrivning av barnet som ska användas mycket restriktivt på grund av risken för skador.

– Barnmorskan lutar sig över mig, lägger ner armen på min mage och sedan lägger hon hela sin kroppsvikt på mig. Det gör fruktansvärt ont. Och dessutom visste jag vad hon gjorde, säger Oliva.

Både hon och barnet skadades men någon förklaring till varför ingreppet utfördes fick hon inte.

"Ingen indikation fanns för yttre press. Helt oklart varför detta ingrepp användes", kan man läsa i en utredning av regionernas försäkringsbolag.

”Väcker mig på natten”

Händelsen skedde för fem år sedan och nu vill Olivia få det rättsligt prövat vilket ansvar sjukhuset har för att hon utsattes för yttre press mot sin uttalade vilja.

Genom sitt rättsliga ombud, Centrum för rättvisa, stämmer hon nu region Skåne.

– Det är ett kroppsligt trauma som sitter i muskelminnet och som då och då fortfarande väcker mig på natten, säger Olivia.

Skånes universitetssjukhus svarar

I en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna skriver Skånes universitetssjukhus att principen om informerat samtycke i vården är viktig och att ”sjukvården ska utformas i samråd med patienten så långt som det är möjligt”. Däremot avböjer man att kommentera Olivias stämningsansökan med hänvisning till att ärendet ”måste ha sin gång”.

I spelaren ovan: ”Man får inte utsättas för vård utan samtycke”Olivias rättsliga ombud berättar mer om fallet.