Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

EU-dom kan bli dödsstöten för SAS: ”De jagar snabba cash”

Ger Ryanair rätt • Kan tvingas betala tillbaka miljarder • Experten: ”Pyramidspel”

Uppdaterad: Publicerad:

Enligt ett beslut från EU-domstolen kan SAS tvingas betala tillbaka det mångmiljardbelopp som flygbolaget fick ta del av under pandemin.
Det skulle enligt flyganalytikern Jan Ohlsson kunna innebära en omedelbar konkurs.

– De jagar ”snabba cash”, säger han.

Under pandemin när flygresorna sjönk drastiskt fick flygbolaget SAS ett stöd på elva miljarder kronor av EU. Även Lufthansa fick ett liknande stöd, något som de senare betalade tillbaka.

Lågprisbolaget Ryanair ansåg att det här var orättvist och hänvisade till snedvriden konkurrens – och fick under onsdagen rätt av EU:s domstol.

Samtidigt genomgår SAS en bolagsrekonstruktion efter att flygbolaget ansökte om konkurrensskydd i USA genom ett så kallat Chapter 11-förfarande.

– Det var för att SAS hade 20 miljarder i skulder, som man inte har pengar att betala, så lägg till elva miljarder på det, säger flyganalytikern Jan Ohlsson.

Hotas av konkurs

Om det slutar med att SAS tvingas betala tillbaka beloppet, innebär det enligt Jan Ohlsson att flygbolaget hotas av konkurs.

– Chapter 11 är ju bara ett verktyg för att skydda sig mot kreditgivare. Målet är att tjäna pengar, och för att göra det brukar man ”trimma kostymen”.

Trots att SAS har en ökad beläggning, och passagerare som strömmar till, så ser man inte att så mycket egentligen händer när det gäller att tjäna in stora summor, menar Jan Ohlsson.

Bolagsrekonstruktion sker med hjälp av bolagets majoritetsägare Apollo global management, som i sin tur tagit flera av SAS tillgångar i pant.

– Om SAS hamnar på bar backe och tvingas gå i konkurs, kommer Apollo management lösa in panten. Det skulle medföra nedlagda linjer, flygplan skulle försvinna från flottan och Eurobonussystemet skulle säljas.

”Pyramidspel”

Därför menar Jan Ohlsson att en ”vanlig” konkurs skulle vara mindre smärtsam för SAS genom att bolaget då skulle kunna genomgå en nystart.

– Nu kräver i stället Apollo management en snabb vinst. Därför jagar de nu ”snabba cash”, man kan nästan likna det vid ett pyramidspel, säger Jan Ohlsson.