Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussion...

Titta på TV4 Play
Sociala medier:

Körledaren Gabriel Forss berättar om sin biografi

En av Sveriges mest kända körledare, Gabriel Forss, har precis släppt sin självbiografi som handlar om hur det är att vara homosexuell i frikyrkovärlden. I Nyhetsmorgon berättar han om sin öppenhjärtliga bok.

Uppdaterad: Publicerad:

Gabriel Forss är främst känd för svenska folket som sångare och körledare. 1997 vann han Melodifestivalen tillsammans med gruppen Blond och han körade bakom Charlotte Nilsson när hon vann Eurovision song contest 1999 med låten Tusen och en natt. Han har också varit expertkommentator i programmet Körslaget och även deltagit i tävlingen med en egen kör.


Däremot är det nog inte lika många som vet att han vuxit upp i en frikyrkomiljö där han länge fick brottas med sin sexualitet. Sin uppväxt och hur det är att komma ut som homosexuell i en frikyrka berättar han nu om i sin självbiografi Äntligen.

- Från början har jag inte kännt något behov av att berätta om att jag är homosexuell. Mina vänner har vetat om det, min familj har vetat om det ett tag, men jag kommer från en frikyrkomiljö och har träffat på människor under åren som varit i samma situation som mig, men som inte haft det lika lätt. Jag kom in i artistvärlden när jag var 19 år och träffade jättemycket härliga människor som var öppna på alla sätt och vis. Men det är många som sitter ute i våra kyrkor som inte haft den möjligheten, och det är för dem jag skriver den här boken, säger Gabriel Forss.

I boken berättar han om mycket skammkänslor under uppväxten och känslor av att inte duga som han var. Nu har han släppt de där känslorna och säger att han äntligen hittat hem:

- I dag har jag lyckats förena de här bitarna som jag kallar Gabriel, Gud och gay. Jag har hittat en väg och en balans där jag känner att jag fått i hop alla delar och jag känner mig äntligen hel.

Se också när Gabriel Forss berättar om vad som blev vändpunkten i hans liv, han berättar om den känslofyllda dag när han kom ut för sina föräldrar och hur hans förhållande till gud ser ut i dag.