Så aktiverar du barnen på sommarlovet

Hur håller man barnen sysselsatta under hela långa sommarlovet? Barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom svarade på tittarfrågor i Nyhetsmorgon.

Sommarlovet är härligt - men det är också långt, och en fråga som förmodligen upptar de flesta föräldrar är: Hur sysselsätter man barnen hela sommaren?

- Mitt hetaste tips är att ta tag i de kompisar som ändå finns hemma. Flera barn är ofta lättare att ha hand om än färre barn, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom i Nyhetsmorgon.

- Gå igenom hela klasslistan! Kanske har man tur att bli kompis med någon man inte visste att man gillade.

Men det är också viktigt att barn lär sig att aktivera sig själva, menar Jenny Klefbom.

- Det bra om det finns ett bra förarbete. Om barnen är vana vid att alltid bli sysselsatta av vuxna så kommer de att förvänta sig det även under sommarlovet. Så låt era barn lära sig att leka själva för det har man igen, fortsätter Jenny.

- Man kan ta med sig en picknickfilt och en god bok och ett förstoringsglas ut i parken, och så kan barnen få titta på insekter och man själv kan läsa sin bok och dricka kaffe.

Jenny svarar även på frågor om bland annat tonåringar med Aspergers syndrom och barn som är oroliga vid läggdags.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Säpochefen om ökade säkerhetshot mot Sverige: ”Vi ligger steget efter”

Klas Friberg, Säkerhetspolischef om hoten som ökat mot Sverige. Hoten har breddats och fördjupats på flera plan. Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka de närmaste åren. Hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism.
Gemensamt för de kriminellas möjligheter att vara mer aktiva med sin olagliga verksamhet är digitaliseringen, menar Friberg. Tack vare det internationella tillslaget "Trojan Shield operation" kunde man gripa över 800 personer misstänkta för grov brottslighet världen över. Informationen man kom över gjorde det möjligt för svensk polis att frihetsberöva 155 personer och därmed förhindra ett tiotal mord. Men Sveriges lagstiftning gör det omöjligt för svenska myndigheter att genomföra en liknande åtgärd.

Avslöjade en Catfish-bedragare: ”Jag blev helt besatt”

Ann Edliden, journalist och författare berättar om nya nya boken "Någon annans tidsfördriv" som är baserad på hennes egna liv. När den tillsynes perfekta Petter visar sig bara vara en falsk profil på en datingapp inser Doris att hon blivit lurad av en så kallad catfish. Tillsammans med andra drabbade startar hon därför ett kvinnligt hämdkollektiv för att avslöja personen som lurat dom.

Marcus: Skickligt agerat av Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller sätter sig i nya förhandlingar. Marcus Oscarsson om den hårda pressen Vänsterpartiet sätter på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bästa tipsen på utomhuslekar

Sommaren är här och vi spenderar mycket tid utomhus. Men för att göra det roligare att umgås utomhus är Åsa Wallerud här och tipsar om roliga spel och lekar för hela familjen.

Böckerna som förgyller sommarledigheten

Sommarlovsläsning för alla åldrar • Här är böckerna du måste läsa i sommar

Här ger författaren och programledaren Josefine Sundström sina boktips:

1. "Amerikansk jord" av Jeanine Cummins. Passar utmärkt för den som uppskattade succéromanen "Där kräftorna sjunger".

2. "Som Pesten", av Hanne-Vibeke Holst. En helt otrolig läsupplevelse, speciellt nu när pandemin funnits med oss i ett drygt år. Oerhört spännande bok.

3. "Samtycket", Vanessa Springora. En välskriven roman om Frankrikes motsvarighet till den så kallade Kulturprofilen. För den som uppskattar goda böcker med verklighetsgrund. Oerhört uppmärksammad bok i Frankrike.

Här är författaren och läsinspiratören Johan Anderblads boktips:

1. Anders Sporrong och Per Gustavsson: Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse. Rolig för alla åldrar. Läs själv eller högläs. Bok 5 i serien. Knyckertz blir årets julkalender.
1 B. Per Gustavsson, illustratören till Knyckertz: Stora boken om prinsessan. Fyra av de fantastiska böckerna om Prinsessan i ny samlingsvolym.

2. Fabian Göransson: Hokus Pokus. Den lilla prinsessan. Rolig. Rikt illustrerad à la serietidning för 6-9 år. Den första boken i en ny serie, där del 3 kommer redan i sommar.
2 B. Helena Dahlgren: Ödesryttarna. Skuggor över Jorvik. Onlinespelet Star stable nu i bokform. Detta är första delen i trilogi nummer två.

3. Linn Åslund: Flora Wolf och Järnklockorna. Första delen i en ny serie om föräldralösa Flora som får ta hand om sin lillebror i en hård värld. Steam punk. Precis som i hennes tidigare böcker om Ester Tagg. Realism och fantastik i spännande blandning.
3 B. En riktig sommarbok! Petter Lidbecks fenomenalt roliga "Pappa på söndag" firar tjugo år och ges ut på nytt. Underfundig humor och avslöjande av vuxnas beteende på samma sätt som i Jersilds Barnens ö.

”Med ADD har man ingen gaspedal”

Vad är egentligen skillnaden mellan ADHD och ADD? ”Med ADHD har man en extra gaspedal, men med ADD kan man ha en extra bromspedal”. Det säger Malin Roca Ahlgren, författare och skribent, som är mamma till barn som har ADHD och ADD. Här berättar hon och dottern Maya Roca Ahlgren, musikstudent, om vad diagnoserna innebär, och vilket stöd man kan behöva.