Så ska skolan räddas

Det kan behövas så många som 100 000 nya lärare i den svenska skolan inom de närmaste sju åren, konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL. Nyhetsmorgon diskuterade hur läraryrkets status kan höjas.

- I slutet av 80-talet och början av 90-talet var det över 100 sökande till varje jobb. Nu är det bara enstaka sökande. Det är mycket allvarligt, säger Börje Ehrstrand, tidigare rektor vid Rinkebyskolan.

Börje Ehrstrand tror att de förändringar som gjorts i det svenska skolsystemet på senare år medfört att undervisningen blivit mer byråkratiserad, när fokus istället bör ligga på barnens utveckling.

Att läraryrket numera inte är särskilt populärt märks redan på lärarutbildningarna, där det är så få som 1,2 sökande per utbildningsplats och vissa utbildningar får lägga ner på grund av bristande intresse. Lärarstudenten Tomas Selin tror att löneläget för lärare är en bidragande orsak till att få väljer yrket.

- Folk frågar mig "Men varför vill du bli lärare?" och jag tror att det de ser då är den låga lönen. Det är väldigt få som ser de positiva sidorna, säger han.

- Lärarförbundet gjorde en undersökning där de frågade studenter på andra utbildningar om de kunde tänka sig att bli lärare om lönen var högre och en av fyra svarade ja.

Börje Ehrstrand lyfter fram det finska skolsystemet, där man utgått från den svenska 60-talsskolan och sedan arbetat för att höja kvalitén. Det har, enligt Ehrstrand, lett fram till världens bästa skola.

- Det måste komma från politiskt håll, man måste samarbeta över partigränserna. Det måste vara samling mellan de största partierna och man måste skapa en färdriktning in i framtiden, säger han.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Bakom kulisserna på inspelningen av Så mycket bättre

Inspelningen av årets "Så mycket bättre" har precis avslutats i Burgsvik på Gotland. Stjärnor som Peter Jöback, Melissa Horn, Thomas Stenström och Maxida Märak är bara några av årets artister som ska tolka varandras musik. Vår reporter Carolin Björnerhag var där för att ta pulsen på årets artister och se vilken plats de egentligen tar i gänget.

Eva Hamilton om misstroendeomröstningen: ”Det här göder politikerförakt”

Eva Hamilton tror att misstroendeomröstningen mot regeringen riskerar att göda politikerförakt hos den breda allmänheten när nyhetspanelen diskuterar om att riksdagen ska rösta om att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT och Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Här dressar Wanda Jenny och Steffo till riktiga filmstjärnor

Wanda Bendjelloul är inte bara en filmkritiker utan också en vintagefantast. Här har Wanda stylat upp Jenny och Steffo i filmikoniska versioner. Och träffat mitt i prick på båda. Har du koll på skillnaden mellan vintage och second hand? Om inte får du en tydlig förklaring här och hur du boostar din garderob med riktiga stilfynd.

Trissvinnaren: ”Åh herregud!”

Trissvinnaren Sofia från Staffanstorp blir mållös efter vinsten. Nu väntar ett antal presenter till barnen. Stort grattis Sofia!

Filmnörderi med fimskådisarna Anders Jansson och Shebly Niavarani

Det var under en filminspelning som komikern och skådespelaren Anders Jansson och skådespelaren Shebly Niavarani fann varandra genom sitt gemensamma intresse för film. Tillsammans välkomnar de oss in i filmnördarnas värld, bland kuriosa, trivia och andra guldkorn om kända filmer. Dessutom delar de med sig av sina bästa filmtips!

Utrikesministern: "Träffade barn som fått fingrarna bortsprängda av minor"

Det är flera stora utrikespolitiska frågor som är på agendan just nu. Utrikesminister Ann Linde har precis kommit hem från Ukraina, och den pågående konflikten där avhandlades även på toppmötet mellan Biden och Putin i veckan. Här kommenterar utrikesministern även situationen på hemmaplan kring den misstroendeförklaring som väckts mot regeringen.

Rossana Dinamarca om friskolor: ”Det hade aldrig hänt i en kommunal skola”

Nyhetspanalen diskuterar friskolor som historiskt sett alltid väckt känslor. Aftonbladet har i en serie granskat det svenska friskolesystemet, i syfte att se vart pengarna tar vägen. Det har handlat om ägare som varit utom räckhåll för skolinspektionen, skolor med Harry Potter-profil, samt norska och amerikanska företag som konkurrerar om skolelever i Sverige. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT, Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Skenande åtgång på Anitas käpphästar

Anita Andersson är förskolelärare i Tranås. Här berättar hon hur starten till käpphästtillverkningen startade och vilka som är favoriter.
Någon hästmänniska är hon inte själv, men dotterns hästintresse har kanske någon del i framgången. Hittills har det blivit över 200 käpphästar.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.