Sissela Kyle om rollen som regissör

Nyhetsmorgons sommargäst denna vecka är Sissela Kyle, som bland annat berättade om hur det är att vara regissör istället för skådespelare.

Som skådespelerska och komiker har Sissela Kyle hyllats som en av Sveriges allra vassaste, men nu är hon aktuell i en ny roll. Förra hösten gjorde hon debut som regissör, och nu i augusti är det dags igen, då Sissela sätter upp pjäsen I sista minuten av Carin Mannheimer på Stockholms stadsteater. Det rör sig om något så ovanligt som en pjäs där de tre rollerna alla spelas av äldre kvinnor.

- Ofta dras man med en typisering av kvinnoroller i allmänhet och äldre kvinnor i synnerhet, som antingen är häxan eller bullmormor, säger Sissela Kyle.

Fullödiga kvinnoporträtt

- Så är det inte alls här utan det är egensinniga och allvarliga, levnadsglada och sorgsna, drastiska och ironiska kvinnor som är kompisar och vill dricka för mycket vin och och tjata om samma saker som man alltid pratat om. Det är fullödiga porträtt av människor som man väl känner igen och som är kul och gripande.

For vikarierande programledaren Johanna Koljonen berättar Sissela Kyle också om hur hon själv hanterade sin egen femtioårskris, via föreställningen Dina dagar är räknade, som hon skrev tillsammans med Calle Norlén.

Teater mot ålderskrisen

- Jag tänkte att om jag hade levt åt andra hållet så hade vi kommit till 1907. Då var männen sumprunkare och kvinnorna hade turnyr och ingen rösträtt. Jag fick yrsel av hur länge jag har levt och fick lite dödsångest. Så då gjorde jag den föreställningen och spelade den 150 gånger och så gick det över.

Samtalet kommer även in på komediserien Familjen Holstein-Gottorp som kommer i TV4 under hösten och där Sissela Kyle spelar drottning av Sverige ("Det är en komedi men ingen parodi", understryker hon) och Sisselas och Johannas gemensamma komedifavorit, amerikanska 30 Rock.

Se hela inslaget här ovan.

Marie innan lyckovinsten i Triss: ”Hade kirr i magen”

I dagens trisskrap var det dags för Marie i Lerum att testa sin tur i tv-rutan. Efter att sista rutan skrapats blev inget annat än ett lyckorop från hennes sida, och inte minst ett rejält tillskott i kassan. Hur mycket exakt ser du i klippet ovan!

Carl Bildt om förslaget om slopad vaccinpatent: ”Ger inte mer vaccin”

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Även EU är redo att diskutera förslaget. Carl Bildt gästar Nyhetsmorgon för att berätta mer om sitt nya jobb och vad förslaget egentligen kan innebära. Från och med mars har han nämligen haft uppdraget som WHO:s särskilda sändebud i projektet ACT-A.

Sämre mattekunskaper trots fler skoltimmar: ”Det är ju katastrof”

Imorgon är det Högskoleprovet, men allt fler gör dåligt ifrån sig på Mattedelen. Medierna belyser inte heller mattedelen i lika stor utsträckning. Men vart börjar det här problemet? Rapport från Sveriges Ingenjörer visar att det är framförallt barn till lågutbildade föräldrar som har svårt med matten.

Jill Johnson har hockeyfeber - Så laddar hon inför kvällens match

Rögle är i sin första SM-final i Hockey någonsin. Historiskt! Jill Johnson berättar hur hockeyfebern totalt slagit ner i hela Ängelholm.
Min tjejtråd på nätet har ändrat karaktär, man ställer in saker för att det är hockeymatch. Härligt att byta ut coronaämnet, säger Jill som kommer att se matchen på plats. Peppen går att ta på.

Wanda om Skråmobarn-dokumentären: ”Oerhört sevärd”

Dokumentären Children of the enemy” där filmaren Glaser-Müller följer det uppmärksammade händelseförloppet då Patricio Galvez bestämde sig för att åka till IS-fånglägret i Syrien för att rädda sina sju barnbarn. En gripande och mycket sevärt historia, säger vår filmrecensent Wanda Bendjelloul. Här finns fler fina tips för den som vill se och hänga med i filmens värld. Bland annat betygssätts Collective, First cow och Water Lilies.

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

Kalle Moraeus: Därför behöver gubbar rycka upp sig

Det här med att åldras med elegans är inte alltid det lättaste, men nu finns bot och bättring för alla gubbar där ute som känner sig surare för varje år som går. Hela Sveriges speleman har sett ljuset och skrivit en ryk-upp-dig-guide till gubbar.