Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Victoria Skoglund chattade om klätterväxter

Vad gör jag för fel med min clematis? Varför växer inte rosorna? Trädgårdsmästaren svarade på frågor om trädgård i allmänhet och klätterväxter i synnerhet i chatten.

Uppdaterad: Publicerad:

Ingela: Har två clementins. En planterad för treår sedan och en i år. Rötterna i skugga men de växer inte. Vad gör jag för fel.
Victoria Skoglund: Hej Ingela
Den kanske står för grunt, och inte har tillräckligt med jord så att den kan tillgodogöra sig näring och vatten. Clematis behöver ett jorddjup på minst 50 cm. Den kanske också har rotnurr, gräv upp plantan i höst när den börjat tappa sina blad och se på rotsystemet. Torka kan också vara en orsak?
Mvh Victoria

kulekatten: Ska clematis klippas ner och när i så fall?
Victoria Skoglund: Hej
Klematis brukar delas upp i tre beskärningsgrupper. Ta reda på vilken sort din tillhör. Sorter som blommar på årsskotten klipps ner på hösten eller tidig vår. Vår och försommarblommande sorter klipps som regel inte ned, annat än om de blivit risiga eller för stora.
Lycka till/ Victoria

Per: Hej Victoria! Vi har köpt ett sommarhus med gigantiska syrenbuskar som behöver tuktas rejält. När sker det bäst och hur hårt kan man beskära? Samma undran om schersmin "ris"buske? Tack!
Victoria Skoglund: Hej Per
Jag beskärde själv ett syrenbuskage hårt i våras. Bästa tiden är mars, innan de kommit igång och växa. Det går också bra att klippa under JAS månaderna. Juli,Augusti, September. Ni ska också ha med i beräkningen att den inte kommer att blomma året beskärningen sker, då syren blommar på fjolårsskotten.
Mvh
Victoria

Anne olsson: Vi har en klematis som har blivit alldeles grå. Vad är det för fel ? Med vänlig hälsning, Anne
Victoria Skoglund: Hej Anne
Det låter som den drabbats av mjöldagg som är ganska vanligt på vissa sorter. Svampangrepp syns ofta på sensommaren, vid torrt och milt väder. Se till att plantan är i så god kondition som möjligt och att luft kan cirkulera kring plantan. Växer klematisen trångt i ett buskage, kan man försöka glesa ut runt plantan.
Lycka till / Victoria

bengt.rydberg@orebro.se: Hej Viktoria. Köpte Japansk malört för ett par år sedan på Zetas. Är planterade framför vita rosor ( Madame plantier tror jag). I vintras täckte jag rosorna med granris och det blev nog en del över malörten också. Nu i våras mådde rosorna bra men malörten var "död" fanns vissa revor med lite liv i. Har planterat ny malört nu i sommar. Ska den täckas eller klarar den kylan? Ska jag bara försöka täcka rosorna lite försiktigt?
Victoria Skoglund: Hej Bengt
Det finns olika sorters malört och en del är mer härdiga och lättodlade än andra. Jag tycker mig ha märkt att malört behöver stå torrt och väldränerat under vintern. Kan det vara så att det blev för fuktigt under granriset. Jag skulle endast täcka rosorna under förutsättning att det är en härdig malört du planterat. Den japanska malörten tycker jag är lite känslig, medans sandmalört och dillmalört är bättre.
Lycka till / Victoria

Annika: Hej! Fantastiskt fina kombinationer av klängväxterna! Om jag planterar t.ex. clematis i en kruka, hur får man den att klara sig över vintern på bästa sätt?
Victoria Skoglund: Hej Annika
Viktigt att välja en härdig sort och en kruka som rymmer minst 50 liter.Under vintern kan du ställa in hela krukan mot väggen och under tak. Linda gärna in krukan med bubbelplast så att rötterna får extra värme.
Bra sorter för kruka:
Clematis viticella
Clematis flammula 'Rubromarginata'
Clematis 'Blue Angel'
Lycka till / Victoria

Ann: Vad finns det för städsegröna klätterväxter/klängväxter? Jag vill täcka in en ful mur :)
Victoria Skoglund:

Hej Ann
Min favorit är murgröna. Det har kommit en ny sort som heter Hedera helix'Huldra'. Den klättrar med luftrötter, får ett kraftigt grönt bladverk med vackra nerver. Den har klarat riktigt kalla vntrar och håller sig städsegrön året om.
Mycket odlingsvärd sort! Dessutom E-märkt, vilket etyder att den är frisk, sortäkta och har goda gener.
Lycka till // Victoria
Lyc

Jenny: Ska vi uteplatsen sätta staket/plank för insynskydd och tänkte sätta klängväxter för att göra den mysig. Vilken klängväxt rekommenderar du? Vill att den ska växa fort och mycket! :)
Victoria Skoglund: Hej Jenny
Det finns en småblommig klematis som växer otroligt fort. Den heter Clematis vitalba Summer Snow. Den blommar med vita stjärnliknande blommor som doftar svagt. Blommar länge från juli-oktober. Den kan bli uppemot 7-8 meter hög. Härdig i zon 4.
Prova den!! Mvh Victoria

Sophie: Har en klematis som växer som bara den men får inga blommor? Har klippt ner den till 30 cm tidigt på våren. Ska man inte klippa ner dem eller vad gör jag för fel??
Victoria Skoglund: Hej Sophie
Jag tror att du har en sort som blommar på fjolårsskotten. Den ska inte klippas ned utan endast beskäras om den blir risig eller för stor. Fösök att ta reda på vilken sort du har, så är det lättare att svara. Kan också bero på för mycket kväve, vilket ger mycket bladmassa och lite blommor.
Lycka till // Victoria

Jonny. Viking: Hej,Har köpt en Clematis Romantica i år,som också har börjat blomma :) Tänkte bara hur jag ska gör till vintern ? ska den klippas ner,eller täckas ??
Victoria Skoglund:

Hej
Clematis Romantica beskärs på våren 15-20 cm ovan markytan. Den här sorten är härdig så du behöver inte göra något inför vintern. Ge inget kväverikt gödsel på hösten!!
Du har valt en av mina favoritsorter :) // Victoria

Emma: Behöver tips på en klätterväxt till ett skuggig läge??
Victoria Skoglund: Hej
Några av mina favoritsorter:
Skenhortensia, Schizopragma hydrangoides, blommar med vita stora blomställningar i juli-aug.
Clematis viticella 'Alba Luxurians'
Pipranka , Aristolochia macrophylla
Läs om dessa, det är riktigt fina klätterväxter.
Trevlig helg // Victoria

Nettan: Hej, Kan jag ha en kaprifol i kruka på en österbalkong.
Victoria Skoglund: Hej Nettan
Det går fint, men jag tycker att klematis brukar bli bättre i kruka. Kaprifol blir på ganska kort tid risig nedtill. Prova Clematis 'Blue Angel' som blommar hela sommaren med himmelsblå fantastiska blommar.
Mvh Victoria

MER FRÅN VICTORIA SKOGLUND:

Victoria Skoglund visar upp fina växter som tål skugga

Victoria Skoglund visar upp klängväxter